Бензин по-російськи. Газпром відкриває перші заправки в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин по-російськи. Газпром відкриває перші заправки в Україні

Енергетика
3935
Газпром нафта, дочірня компанія російського Газпрому, вирішила вийти на український ринок під власним брендом. У травні-червні компанія відкриє чотири АЗС, але цим справа може не обмежитися, враховуючи ресурси материнської компанії.
В Україні Газпром нафта буде торгувати бензином за франчайзинговою схемою через мережу заправок, якими раніше володіло спільне україно-іорданське підприємство Катрін (Васильківський район Київської обл.), повідомляють в Інтерфакс-Україна. Росіяни вже завершують реконструкцію п'яти станцій Катрін в столичному регіоні і на трасі Київ-Одеса.
Серйозність намірів Газпром нафти підтверджує стратегія розвитку компанії. В амбітних планах дочки Газпрому - до 2020 року довести продажу 40 млн. тонн нафтопродуктів в Росії, Європі, Азії та СНД. Компанія збирається збільшити обсяги реалізації моторного палива на ринках Росії та країн Співдружності до 8,1 млн. тонн на рік через власну мережу АЗС, а з урахуванням дрібного опту - 13 млн. тонн на рік.
У самій Газпром нафті утримуються від коментарів. "Ми поки не коментуємо. Інформація буде дана окремо в повідомленні компанії", - вказали кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі.
Є де розгулятися
Український ринок характеризується як преміальний, тут можна добре заробляти, стверджує аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. В цьому зв'язку у Газпром нафти хороші позиції для виходу на ринок. Тим більше, що у компанії є потужна підмога у вигляді переробних потужностей, зокрема Омський НПЗ.
За даними Держстату, сьогодні в Україні працюють понад 7,6 тис. АЗС, з них близько 4 тис. належать великим мережам. Решта заправок входять до складу регіональних мереж, які якраз можуть стати об'єктом пильної уваги Газпром нафти з точки зору поглинання. "Там є де розгулятися", - вважає Сіренко.
В асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" вважають, що перспективи розвитку компанії в Україні оцінювати ще рано. "Нехай спочатку зайдуть (на ринок)", - вказали в асоціації.
Не все так просто
Незважаючи на наявність величезних ресурсів, Газпром нафта може зіткнутися з труднощами на українському ринку, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. "Ринок уже поділений, є великі гравці. Поки ніхто з них, наскільки мені відомо, не збирається продавати свої АЗС", - говорить експерт.
Він вважає, що насправді компанія не має потужного інтересу до українського роздробу. Якби Газпром нафта вибрала агресивну стратегію, вона б пішла шляхом купівлі великої мережі. "Я думаю, це пробна куля. Купивши 5-7 заправок, вони подивляться, як їм працюється тут. Чи буде українська бюрократія готова пустити їх на ринок", - говорить експерт.
Не варто скидати з рахунків і напружену ситуацію між Україною та Газпромом. "Я не думаю, що їм (Газпром нафті) буде так просто і легко отримувати різного роду дозволи в українських органах, поки не домовляться з Росією з принципових питань", - зазначив експерт. Він упевнений: без вирішення ключових принципових питань між Україною і Росією, особливих перспектив у Газпром нафти в Україні немає.
Росіяни - не єдині, кого цікавить український ринок бензину. Шлях, який тільки починає Газпром нафта на українському роздрібному ринку, фактично вже виконала азербайджанська SOCAR, яка вже відкрила перші заправки в Україні. У планах компанії на 2011 рік значився запуск 40 АЗС, із них 8 - у Києві.
Станіслав Погорілов
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас