Сигнал від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сигнал від МВФ

Казна та Політика
1813
Початок нинішнього тижня багато в чому нагадував процес реанімації і міг відродити надії. Що б не писали про Україну чорними фарбами, а в Чикаго, на саміті НАТО, під президента Януковича алфавіт розміщення делегатів не змінювали.
У день відкриття саміту в Київ прибула місія Міжнародного валютного фонду. За однією з версій, вона летіла через океан для того, щоб завершити дискусії щодо перегляду програми співпраці з нашою країною. Відповідно до іншої, більш консервативної і вірогідної версії, цілі у місії МВФ, очолюваною Крістофером Джарвісом, дещо скромніші. Основною темою переговорів буде планування дефіциту держбюджету України. Мова піде також про економічні заходи, які дозволять стабільно знижувати обсяг боргу України перед МВФ, а також про структурні реформи у фінансовому та енергетичному секторах.
Деякі опитані «Днем» експерти не покладають на цю місію ніяких надій. "Поїдять борщу і поїдуть", - пророкує один з них. "Сам по собі приїзд місії МВФ сприймається деякими учасниками ринків як помірно позитивна подія, - зазначає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Багато чого буде залежати від підсумкового комюніке за підсумками даної поїздки. Якщо МВФ знову зробить акцент на небажанні влади підвищувати ціни на газ і на відсутності прогресу в переговорах, то гривня і український фондовий ринок отримають ще один привід для зниження". Водночас експерт припускає, що на тлі поліпшення стану платіжного балансу країни "тональність МВФ буде більш поміркованою".
Але під лежачий камінь вода, як мовиться, не тече. І в перший же день перебування місії МВФ в Україні з нею зустрівся перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський. Як повідомляють на сайті уряду, він заявив, що Україна зацікавлена в продовженні співпраці з МВФ. Але, за його словами, тарифи на енергоносії для населення будуть підвищувати тільки після розробки програми адресної допомоги незахищеним верствам населення та застосування енергозберігаючих технологій. Правда, Хорошковський не згадав про ще одну умову, що раніше неодноразово фігурувала в дискусіях про підвищення енергетичних тарифів для населення, - про зниження цін на імпортний російський газ.
Це зробив президент України Віктор Янукович. За день до приїзду місії МВФ на одному з телеканалів показали його інтерв'ю, в якому він заявив, що Київ, як і раніше, сподівається на досягнення успіху в переговорах з Москвою. "Ми працюємо над цим питанням, проте надія - вона є, вона залишається, і ми, коли ведемо переговори, враховуємо, що це наш стратегічний партнер, - сказав президент і продовжив: - І не тому, що ми хочемо ламати відносини з Росією, ні: у нас немає таких зайвих грошей платити. Якщо не домовимося зараз, ми знайдемо шлях вирішення цього питання, безумовно, змушені будемо йти своїм шляхом. Ми повинні шукати альтернативу, і вона буде". "Ми підняли видобуток власного газу, - розповідав Янукович, - і у нас є надія, що будемо з року в рік по мільярду, півтора, два піднімати видобуток. Ми скоротили споживання газу цього року. Ми вже будемо споживати менше, ніж 27 млрд (кубометрів на рік), - я маю на увазі купувати в Росії. На наступний рік будемо ще знижувати".
Безумовно, цю свою програму Янукович викладав не тільки для телеглядачів. Він хотів би донести її як до МВФ, так і до Росії. Країна не повинна виглядати неплатоспроможним боржником.
І не випадково, наче реалізуючи цей слоган, з подачі джерела у фінансових колах у ЗМІ пішло гуляти повідомлення про те, що український Мінфін погодив з керівництвом російського Внєшторгбанку схему погашення тричі пролонгованого кредиту (на млрд під 6,7% річних), термін погашення якого минає в червні. Джерело розповіло, що 500 мільйонів дол. буде погашено «живими» грошима. Решту буде погашено новим кредитом на 500 мільйонів дол., а ще 1 мільярд дол. буде рефінансовано шляхом випуску цінних паперів українського уряду. Схема є, але умови цієї операції, за словами джерела, ще обговорюються. Та це не так важливо, головне, щоб місіонери зрозуміли: Україна протримається і без грошей МВФ.
Не виключено також, що умови переоформлення російського кредиту можуть бути якимось чином пов'язані з підсумками українсько-російських перманентних переговорів про перегляд газових контактів і зниження вартості російського газу для України. Того ж понеділка в Москві пройшла робоча зустріч голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка. Деталі цих переговорів залишилися невідомі, хоча тиждень тому, напередодні зустрічі президентів у рамках саміту СНД, ті ж особи безуспішно обговорювали можливість створення тристороннього газотранспортного консорціуму. Тоді Янукович пояснював: "Ми очікуємо (результатів) аудиту міжнародної компанії, яка зараз працює з українською ГТС і проводить її оцінку. Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Європи - залишається".
Словом, сам приїзд в Україну місії МВФ, незважаючи навіть на те, що в її повноваження не входить вирішення питання про видачу кредиту, - знакова подія. МВФ, і це цілком очевидно, не виставив на нашій країні чорну мітку. Діалог триває. І не випадково його доручено проводити не якомусь "випадковому" клерку, а нещодавно призначеному на пост глави місії в МВФ в Україні Крістоферу Джарвісу.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас