"Північний потік" позбавив Україну 15% прибутку від транзиту газу (АУДІО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік" позбавив Україну 15% прибутку від транзиту газу (АУДІО)

Енергетика
590
Україна втратила 15 відсотків доходу від транзиту російського газу в результаті запуску газопроводу "Північний потік", який пов'язує Росію і Німеччину напряму по дну Балтійського моря. Як повідомляє "Кореспондент.net", про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt. На сайті видання матеріал поки не опублікований.
За його словами, Москва платить Києву "тільки половину того, скільки коштує транзит". Крім того, він назвав "абсурдною" ситуацію, коли російський газ для України коштує в два рази дорожче, ніж для Німеччини. Азаров також висловив пропозицію, що Росія, Україна і Євросоюз повинні укласти тристоронній газовий контракт терміном на 10 років. Таким чином, на його думку, сторони будуть спільно контролювати транзитні шляхи.
До цього Азаров заявляв, що газотранспортна система (ГТС) України залишиться самим надійним і дешевим транзитним шляхом транспортування російського газу в Європу. За його словами, будівництво нових російських газопроводів несильно знизить прибутки української ГТС.
За підсумками перших чотирьох місяців 2012 року транзит російського газу через Україну впав 20,18 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З січня по квітень через країну було експортовано 32,12 мільярда кубометрів російського палива, з них 30,8 мільярда - в країни Західної Європи. Транзит падає через те, що Росія перенаправляє транзит в "Північний потік" і білоруську ГТС.
В даний час середня вартість російського газу для України становить 440 доларів. Усього Україна планує закупити в Росії 27 мільярдів кубометрів газу. На ці цілі доведеться виділити майже 12 мільярдів доларів.
Україна намагається домогтися від Москви знижки на газ вже більше року, але поки переговори не принесли результатів. Навесні 2012 року Київ почав переговори про закупівлі газу не у Росії. У числі потенційних постачальників називають Німеччину, Туреччину і Австрію.
Про те, скільки ще може втратити Україна через "Північний потік" - в ексклюзивному аудіокоментарі для Finance.ua Олександра Лактіонова, кандидата наук, експерта у сфері енергетики.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас