Чи заморозять сім'ї Януковича зарубіжні активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи заморозять сім'ї Януковича зарубіжні активи

3932
У понеділок в Європарламенті проходили дебати щодо України. Під час виступів пропонувалися досить різкі заходи до нинішньої української влади, наприклад - заморозити активи сім'ї та друзів Януковича. Представник Німеччини, депутат Міхаель Галер заявив, що президент України Віктор Янукович, його сім'я і друзі отримують все більше і більше влади. Він навів приклади призначення наближених до президента осіб на посади міністра внутрішніх справ, керівників податкової і Нацбанку. "Син Януковича, сім'я і друзі єдине, чого хочуть, це набивати кишені", - сказав Галер.
Тож якщо раніше на Заході висловлювалися "в цілому" про можливу заборону в'їзду українським можновладцям в ЄС або США або про можливе блокування рахунків, то тепер пропозиція досить конкретна і персональна. Адресатом сигналу є безпосередньо Янукович і його близьке оточення. Чи подіє чергове китайське попередження на владу і яка вірогідність того, що активи українських чиновників, переважно виведені в офшори, дійсно почнуть блокувати? З цими запитаннями ми звернулися до експертів.
Тарас Чорновіл, перший заступник голови Комітету ВР України у закордонних справах:
Застосування персональних санкцій - прийнята процедура. Найчастіше це стосувалося керівників країн Близького Сходу, Африки - згадайте "замороження" стосовно Каддафі, керівників Сирії та ін.
Індивідуальні санкції, коли блокувалися банківські рахунки і обмежувався в'їзд до Євросоюзу та інші цивілізовані країни, застосовувалися до певної групи людей, безпосередньо пов'язаних з Лукашенком.
Я не раз говорив з цього приводу з багатьма західними депутатами і чиновниками. Вони мені говорили: поки розробка індивідуальних санкцій стосовно України пробуксовує. Складно відшукати рахунки цих людей. Вони дуже сильно прокручені. Хоча сам процес пошуку - хто, де і яку власність купував, - вже відбувається. Він пішов у Латвії і у Відні стосовно багатьох осіб, на яких зав'язані рахунки і власність наших чиновників. Цей процес набирає юридичних обертів, але поки що стосується індивідуальних санкцій із замороженням саме їхніх грошей, оформлених через десятих людей, - йде не так швидко.
Я побоююся, що буде найгірший варіант. Нас вже порівняли дуже жорстко з Білоруссю. Нас взагалі розглядають як країну перспективну. Мова йде про те, що можуть бути застосовані економічні санкції.
Це б'є насамперед по олігархах, але також по всіх нас, по бюджету, робочих місцях і т.д.
Таку заяву формально озвучено тільки прем'єром Хорватії. Хорватія ще не член ЄС. Я пробував дізнатися з цього приводу якусь додаткову інформацію, і мені сказали, що це та людина, яка просто хоче трохи випереджати події. Тобто він озвучив те, що обговорювалося. А реально це питання обговорювалося дуже серйозно.
Підозрюю, що в завтрашній резолюції, можливо, не буде ніяких санкцій. Вона буде досить розпливчаста, але жорстка. Це буде чергове китайське попередження. Наступного вже може і не бути.
Наші керівники могли хоч трохи згладити ситуацію перед завтрашнім розглядом українського питання в Європарламенті, якби сьогодні включили до порядку денного тему про можливість лікування ув'язнених за кордоном. Від нашої влади прямим текстом просили, щоб вони це зробили. Наскільки мені відомо, резолюція була перенесена саме через те, що хтось пообіцяв, що законопроект буде проголосований на цьому тижні. Але вони цієї обіцянки не виконали. Цей факт обману зіграє не кращу роль.
Захід відверто каже, що втрачає терпіння. Ви подивіться, скільки років потрібно, щоб оголосили про жорстке, негативне ставлення до Лукашенка. І менше ніж за рік Янукович пройшов дистанцію, коли нас порівняли з режимом Лукашенка.
Янукович нічого не почує. Давайте не будемо говорити про Януковича, який приймає самостійні рішення і може оцінювати ситуацію. Янукович може почути тільки тоді, коли йому якісь чужі дядьки клацнуть наручники на руках або коли за нього візьмуться свої дуже багаті дядьки...
Олександр Сушко, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва:
Мова не йде про включення цього пункту в резолюцію. Цю думку висловив депутат Європарламенту, відомий своїми дуже гострими поглядами на керівництво України. Але її не поділяє більшість парламенту на даному етапі.
На сьогодні навіть Лукашенко не удостоївся такої санкції.
Дійсно, існує механізм відстеження активів з можливістю їх замороження. Він застосовувався стосовно сім'ї Каддафі під час громадянської війни в Лівії, з подальшою передачею цих активів новому уряду Лівії. Але це можливо лише в екстраординарних випадках, коли мова йде про війну. А у випадку з Україною - це дуже радикальна точка зору.
Україну вже поставили в один ряд з Білоруссю. На цьому етапі неминучий певний відкат. До нормалізації відносин тепер повернутися буде дуже складно. Буде якийсь холодний мир. Думаю, зараз ситуацію ніхто не хоче загострювати, якщо тільки з українського боку не буде якихось нових сюрпризів. Але і нормалізувати її до того рівня, коли можна було б повернутися до теми угоди про асоціацію з ЄС, найближчим часом теж навряд чи вдасться.
Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ:
Давайте почекаємо, що буде в самій резолюції. У мене таке відчуття, що там теми про особисті санкції не буде. Але це, звичайно, не означає, що до неї не можуть повернутися пізніше, у випадку, якщо і цей черговий заклик до української влади залишиться без уваги.
Чи можливі такі санкції стосовно України? Безумовно, можливі, якщо в Європі чи Америці зрозуміють, що інакше впливати неможливо.
Звичайно, точкові удари завжди більш чутливі, ніж загальні заяви.
Є цілі списки росіян і білорусів, яким заборонений в'їзд в США або в Європу. За деякими з них, зокрема, прийнято санкцію, яка називається "замороження банківських рахунків".
Чи потрібно це Україні? Це дійсно зажене нас в резервацію тоталітарних режимів - наряду з Білоруссю чи Росією та іншими одіозними країнами.
Дуже не хотілося б, щоб до цього дійшло. І я вірю в те, що і цей заклик може нарешті бути додатковою краплею, яка зумовить перехід від кількості в якість. Хотілося б вірити, що для українського керівництва все ж перспективи європейського напрямку важливіші, ніж якісь особисті політичні міркування.
Інформація про активи, нерухомість наших чиновників за кордоном вже зараз гуляє і по Інтернету, і в багатьох друкованих виданнях, в тому числі німецьких, австрійських, англійських. Це означає, що в якийсь момент всі ці речі стануть предметом судових позовів. І фінал цієї історії буде дуже скоро.
Час заяв уже минув. Настав час практичних дій. І ці дії можуть бути дуже чутливими.
Борис Кушнірук, економіст:
Існують організації, наприклад, FATF, покликані боротися з відмиванням грошей, отриманих в результаті корупції та використання повноважень. Коли визначено перелік осіб, стосовно яких повинні застосовуватися санкції, починаються заходи з виявлення цих активів. Зрозуміло, що не завжди вони виявляються відразу, не завжди всі рахунки можна закрити. Але в реальності, якщо вони хочуть це зробити, то зроблять. Спецслужби все це контролюють.
Якщо раніше була інформація про можливе блокування рахунків і почали говорити, що наші чиновники стали переводити гроші в Азію, я згадав анекдот, який колись розповідав Юрій Нікулін. Виступає конферансьє з верблюдом і каже: дивовижний номер - у верблюда унікальна пам'ять, зараз він обплює всіх, хто сидить у перших трьох рядах. Всі злякано намагаються пересісти з трьох перших рядів. А конферансьє каже: я повторюю, у верблюда унікальна пам'ять... Тобто, все що потрібно, контролюється і бачиться. Було б бажання...
З іншого боку, корупція в Європі теж досягла чималих розмірів. І закордонна преса вже відкрито пише, що наші чиновники купують політиків на Заході. Просто приїжджають з чемоданами грошей і купують.
Опитувала Анна Яшенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас