Хто першим отримає "дешеву" іпотеку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто першим отримає "дешеву" іпотеку?

Кредит&Депозит
2244
Дешеві кредити від держави на купівлю квартири вперше можна отримати не за місцем реєстрації потенційного позичальника, а за місцем його фактичного проживання. Також позичальників, які втратили роботу на три місяці, звільнять від сплати боргу. Але заради участі в програмі доведеться щорічно декларувати доходи, доводячи свою платоспроможність. Кількість бажаючих отримати дешевий іпотечний кредит вже перевалила за сотню.
Житло для 30 тисяч
У Сумах видано перший кредит за державною програмою пільгового іпотечного кредитування. На повну силу процес видачі дешевої іпотеки запрацює з наступного тижня - тоді Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розподілить мільярд гривень, виділений бюджетом на компенсації процентних ставок, по областях України. За словами директора департаменту держпрограм Мінрегіонбуду Олександра Непомнящого, тільки за добу після видачі першого кредиту число претендентів на участь в програмі перевищило 65 осіб. Однак отримати довгостроковий кредит під символічний відсоток зможуть далеко не всі бажаючі - держава висуває занадто багато вимог.
"Першою і головною умовою для отримання такої іпотеки є реєстрація людини в черзі на квартиру, - пояснює Непомнящий. - Справа в тому, що програма дуже вигідна і на сьогоднішній день в Україні безпрецедентна. Тому пільгове кредитування буде доступне лише тим, хто дійсно потребує поліпшення житлових умов і може підтвердити це довідкою про перебування на квартирному обліку. Таких українців зараз зареєстровано більше мільйона - кожен з них може претендувати на пільговий кредит. До кінця року планується забезпечити дешевою іпотекою близько 30 тисяч сімей".
Умови програми дійсно можна назвати пільговими. У банках, які готові взяти в ній участь, іпотека буде коштувати 16% річних. При цьому позичальнику потрібно платити лише 3% ставки, а решту 13% будуть перераховуватися з держбюджету. Непомнящий запевняє, що компенсація банку буде виплачуватися щомісяця, тому позичальнику фактично доведеться погашати тільки тіло кредиту (основну суму боргу без урахування відсотків і платежів третім особам, таких як страхування життя, страхування самої квартири). Власний внесок обмежений не нижньою, як прийнято в банках за стандартними іпотечними програмами, а верхньою планкою: банк-учасник держпрограми не може вимагати від позичальника більше чверті вартості квартири. При цьому термін кредитування можна розтягнути на 15 років. Закон забороняє банкам зменшувати його на свій розсуд.
Велика зарплата - велика перешкода
Крім реєстрації у квартирній черзі, коло бажаючих обмежене вимогами до платоспроможності. З одного боку, щомісячний платіж по кредиту не повинен перевищувати 40% доходу майбутнього позичальника. З іншого боку, середньомісячний дохід потенційного позичальника на момент видачі кредиту не може бути вище п'яти середніх зарплат в регіоні його проживання - не потрібно забувати, що українське законодавство під "проживанням" має на увазі місце реєстрації. Тобто в найбагатшому місті країни - Києві отримати кредит можуть ті, чия зарплата не більше 23 тис. гривень на місяць. Зате в найбіднішому Тернополі громадяни з такими доходами вже вважаються заможними. Там на пільгову іпотеку зможуть претендувати працівники з доходом не вище 11 тис. гривень.
Пояснюється ця норма просто. Вартість житла в різних регіонах країни, як і рівень зарплат відрізняється в рази. Тому для купівлі квартири в столиці потрібно заробляти набагато більше, ніж для придбання аналогічного житла, приміром, в районному центрі. До речі, цей момент чиновники теж врахували. "У програмі прописані нормативні ціни, за якими забудовники можуть продавати житло в рамках пільгової іпотеки. Для Києва вартість квадратного метра не повинна перевищувати 7 тис. гривень, для Київської області, Севастополя, Сімферополя та інших обласних центрів - 5 тис. гривень, а для всіх інших населених пунктів - не дорожче 4 тис. гривень", - говорить Непомнящий.
В одні руки чиновники будуть давати обмежене число "квадратів": не більше 40 кв. м для самотнього позичальника або сім'ї без дітей і 58 кв. м - на сім'ю з трьох і більше осіб. Правда, за бажанням покупця до пільгового метражу можна додати ще 10-15 кв. м (до 25% загальної площі), однак за цю надмірність позичальник буде платити самостійно - на це компенсація не передбачена. Цікаво, що з усього переліку квартир, які вже затвердив Мінрегіонбуд для участі в програмі, доплачувати доведеться майже в половині випадків. За даними офіційного сайту відомства, метраж зашкалює за норму в 452 квартирах з 1127.
Отримай і пропишись
Підтвердилося головне нововведення програми - на пільгову іпотеку від держави можуть претендувати абсолютно всі черговики. Навіть ті, у кого не збігаються місце фактичного проживання та місце реєстрації за штемпелем у паспорті. За словами Непомнящего, це зроблено для розширення кола потенційних позичальників. На сьогодні квартири під пільгову іпотеку представлені тільки в 19 містах України. Прив'язка до місця прописки автоматично відсікає, наприклад, жителів сусідніх населених пунктів, які могли б переїхати, але не можуть взяти кредит. Тепер можливість відзначити новосілля з'являється не тільки у них. Це відмінний шанс для молоді, яка після закінчення вузів прагне влаштуватися в столиці або обласних центрах.
Правда, для іногородніх громадян є один нюанс: за "немісцеву прописку" доведеться доплачувати зі своєї кишені. "Програма розрахована більшою мірою на регіони і малозабезпечених громадян, - підкреслює Непомнящий. - Буде нелогічно видати, наприклад, двом луганчанам два різні кредити: одному на квартиру в Луганську, а іншому на квартиру в Києві. Тому сума пільгової іпотеки з державною компенсацією буде розраховуватися виходячи з вартості житла за місцем прописки позичальника. Приміром, на купівлю сорока "квадратів" у столиці тому ж луганчанину видадуть не 280, а 200 тис. гривень. Кредит на суму, що залишилася, буде коштувати не 3%, а 16% річних" .
Втім, навіть часткова вигода тут очевидна. Залишається один ризик: програма пільгової іпотеки не має гарантії довгострокового бюджетного фінансування. Мільярда гривень для компенсації відсотків вистачить тільки на рік. Якщо в наступному році гроші на програму не виділять, позичальникам доведеться погашати повну ставку по кредиту. Правда, чиновники обіцяють закріпити відповідальність держави. "Зобов'язання сторін будуть прописані в типовому договорі, - запевняє Непомнящий. - Він зараз розробляється, проте норма про своєчасну компенсацію там точно буде. Крім цього, позичальник отримає право на 180 днів кредитних канікул, наприклад, у випадку втрати роботи. А тим, хто з якихось причин повністю втратив платоспроможність, після перепродажу квартири повернуть всі внесені гроші".
Як оформити пільгову іпотеку
Потрібно звернутися в банк, який бере участь у програмі. На сьогодні це лише Ощадбанк, ще кілька фінансових установ поки лише планують приєднатися до програми. Для оформлення кредиту потрібен мінімальний пакет документів (довідка про перебування на квартирному обліку і про доходи сім'ї). Банк розглядає можливість видачі кредиту і разом з місцевою держадміністрацією відпрацьовує варіанти отримання громадянином часткової компенсації. Після цього позичальник вибирає конкретну квартиру в будинку, який був відібраний Мінрегіонбудом, і підписує два договори: на купівлю квартири і на виплату бюджетної компенсації. При цьому в період отримання часткової компенсації квартира повинна бути для позичальника основним місцем проживання, яке не можна продати або здати в оренду.
Анна Поліщук
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас