Банкіри прогнозують стабілізацію курсу гривні на більш ослабленому рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прогнозують стабілізацію курсу гривні на більш ослабленому рівні

Валюта
2455
Курс гривні стабілізується найближчим часом на більш ослабленому, ніж у першій половині травня, рівні, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Найбільш імовірним варіантом розвитку подій в найближчі дні ми вважаємо поступову нормалізацію ситуації. Не виключено, однак, що курс не повернеться на рівень 8,02-8,03 грн/$1, а стабілізація відбудеться на більш високій позначці, скажімо, 8,05-8,06 грн/$1. Це може статися як природним шляхом (попит і пропозиція на валюту прийдуть до рівноваги), так і за допомогою втручання Нацбанку", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
За його оцінкою, деяку підтримку курсу гривні надасть початок відпускного сезону, коли відбувається зростання пропозиції готівкової валюти з боку населення, а також валютні надходження від іноземних туристів - гостей Євро-2012.
Казначей Укрінбанку Олег Бронін також вважає, що зниження курсу гривні не є стійким трендом.
"Я б не назвав те відносно невелике зниження курсу гривні, яке відбулося останнім часом, девальваційним трендом. На мій погляд, відбулося незначне коливання курсу, амплітуда якого, насправді, склала всього лише 0,3%. Ймовірно, це пов'язано з рухом спекулятивних капіталів або спрацював фактор підвищеного попиту на іноземну валюту через високу гривневу ліквідність банківської системи", - сказав О.Бронін.
При цьому він підкреслив, що НБУ має в своєму розпорядженні цілком достатній запас валютних резервів для того, щоб згладжувати різкі коливання валютного курсу і не допустити значного ослаблення гривні.
"За підсумками травня курс національної валюти не вийде з діапазону 8,05-8,09 грн/$1", - прогнозує О.Бронін.
Директор департаменту казначейства Кредитпромбанку Юрій Гулкевич вважає, що курс гривні до початку червня урівноважиться на позначці 8,08 грн/$1.
"Ринок давно перебував в очікуванні ослаблення гривні. Ключовими подіями при цьому розглядалися вибори до парламенту і проведення Євро-2012. Швидше за все, у деяких інвесторів не витримали нерви, і вони вирішили не чекати зазначених подій, а закрити позиції раніше. Вважаю, ринок "осяде" на рівні 8,08 грн/$1 напередодні проведення Євро-2012", - сказав він.
Директор казначейства банку "Фінанси та Кредит" Олександр Александров вважає, що ослаблення курсу гривні носить ситуативний характер.
"Іноземні інвестори на тлі погашення 16 травня ОВДП на суму 2356000000 грн і виплати купона за ОВДП на 317 млн грн вийшли з купівлею валюти. Це і послужило причиною руху курсу гривні... Ми вважаємо, що передумов до девальвації до осені 2012 року немає. Можливі незначні коливання в межах 0,5%, викликані купівлею валюти "Нафтогазом" або переходом інвесторів з гривневих паперів у валютні", - сказав експерт.
Разом з тим, перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін не відкидає можливості зміцнення гривні до 8,04-8,05 грн/$1 на початок червня.
"НБУ не допустить різких коливань гривні. Є підстави вважати, що курс буде коливатися в межах 8,05-8,09 грн/$1 і може зміцнитися до рівня 8,04-8,05 грн/$1 на початок червня", - сказав банкір.
У числі основних чинників, які чинять тиск на курс гривні він, зокрема, назвав від’ємне торговельне сальдо країни, зниження обсягів іноземних інвестицій, девальваційні настрої населення, що зростають, а також відсутність чітких домовленостей про фінансову підтримку з міжнародними фінансовими інститутами.
Курс гривні з початку поточного року до середини травня залишався відносно стабільним і не виходив за межі 8,0345 грн/$1 - 8,0375 грн/$1, однак з другої половині травня він почав поступово знижуватися. 23 травня в фінальній частині торгів ринкові котирування складали 8,0650-8,0750 грн/$1, але в першій половині дня окремі котирування досягали рівня 8,12 грн/$1.
У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в межах 2,5% по року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас