Рада відмовилася створити Національне антикорупційне бюро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада відмовилася створити Національне антикорупційне бюро

146
Верховна рада відмовилася створити Національне антикорупційне бюро.
За схвалення відповідного законопроекту № 9746 у першому читанні проголосували 33 депутати при мінімально необхідних 226. Законопроектом пропонувалося створити бюро як орган, який був би підпорядкований, підконтрольний і підзвітний парламенту.
Пропонувалося визначити, що призначення та звільнення з посади голови бюро, його першого заступника та заступників має здійснювати парламент.
На даний орган пропонувалося покласти функції попередження, виявлення, зупинки і розкриття корупційних правопорушень та посадових злочинів колишніх посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування.
До його повноважень пропонувалося віднести: складання адміністративних протоколів, здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства щодо визначених законопроектом дій.
При цьому у висновку Головного науково-експертного управління парламенту підкреслюється, що запропонований проектом правовий статус Національного антикорупційного бюро є неконституційним.
Управління також відзначає, що в законопроекті передбачено повноваження парламенту, які не передбачені в Основному законі, а саме надання згоди на призначення на посаду та звільнення керівництва бюро.
Ініціатор законопроекту - депутат Ради, член фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Арсеній Яценюк.
Як повідомлялося, в липні 2010 року парламент відмовився схвалити законопроект № 5437 "Про Національний антикорупційний комітет", автором якого також був Яценюк.
У багатьох положеннях відхилений в середу законопроект повторює зміст попереднього варіанту, відмінністю ж їх є те, що передбачалася підпорядкованість комітету безпосередньо президенту, а не парламенту.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас