Витрати на Євро-2012 в Україні значно перевищать доходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Витрати на Євро-2012 в Україні значно перевищать доходи

Казна та Політика
738
На думку українських аналітиків, незважаючи на те, що Україна вклала $13,4 млрд. у підготовку стадіонів, аеропортів та автошляхів до Євро-2012, ці витрати навряд чи будуть покриті припливом валюти в країну, чия здатність обслуговувати зовнішні борги викликає сумніви кредиторів.
У 2012 році Мінфін повинен виплатити за зовнішніми зобов'язаннями $5,3 млрд, а з урахуванням внутрішніх боргів сума зростає до $11,9 млрд. Але вже більше року Київ не може домовитися про новий кредит з Міжнародним валютним фондом або розмістити на зовнішніх ринках євробонди, щоб рефінансувати частину витрат, збільшених до парламентських виборів в жовтні, пише Корреспондент.net з посиланням на іноземні ЗМІ.
"Україна не отримає фінансового доходу та значного економічного ефекту від проведення чемпіонату Євро-2012, а можливі іміджеві здобутки на сьогоднішній день розбиваються об внутрішньополітичну ситуацію в країні та реакцію на неї з боку ЄС", - сказав керуючий партнер аналітичної компанії Da Vinci AG Андрій Колпаков.
Високий рівень корупції відлякав деяких іноземних інвесторів, а завищені ціни на готелі змусили багатьох футбольних фанатів скоротити перебування в країні або взагалі відмовитися від поїздки.
Відповідно до урядової програми підготовки до Євро-2012, за чотири роки з держбюджету було витрачено близько $6,6 млрд, з них $2,3 млрд на ремонт і будівництво доріг по маршруту пересування учасників змагань та вболівальників.
"Фактично бюджет взяв на себе додаткове боргове навантаження, і ще довго платники податків будуть розплачуватися за свято єврофутболу", - сказав Ерік Найман з компанії Capital Times.
Аналітики групи Da Vinci прогнозують, що збитки країни від проведення чемпіонату можуть скласти близько $6-8 млрд.
За оцінками аналітиків, Україна заробить від $0,7 млрд до $1 млрд, які гості країни витратять на ресторани, готелі та сувеніри під час футбольних матчів у Києві, Донецьку, Харкові та Дніпропетровську.
Колпаков з Da Vinci назвав завищеними очікування значного збільшення туристичного потоку після проведення Євро-2012.
"Серйозного сплеску зацікавленості в Україні з боку західних туристів не варто очікувати. Адже за роки підготовки так і не була створена гідна туристична інфраструктура та умови для того, щоб переважна частина уболівальників ще колись повернулася б в Україну", - сказав він.
Влада доводить, що величезні гроші витрачені не даремно. "Без міжнародних аеропортів і транспортної інфраструктури країна не отримає ніяких зовнішніх інвестицій", - сказав віце-прем'єр Борис Колесников, який відповідає в уряді за підготовку до чемпіонату.
Раніше сьогодні повідомлялося, що Колесников оцінив прямі операційні неповоротні витрати України на Євро-2012 в 414,068 млн грн. Також відзначимо, що UEFA сьогодні визнав очевидне: Євро-2012 принесе менше доходів, ніж Євро-2008.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас