Депутати ВРУ відмовились розглядати законопроект про повернення українцям заощаджень в Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати ВРУ відмовились розглядати законопроект про повернення українцям заощаджень в Ощадбанку СРСР

746
Народні депутати не включили до порядку денного законопроект про необхідність врегулювання з Російською Федерацією взаємовідносин з питань повернення Україною сум заощаджень громадян України, які були станом на 1 січня 1992 року акумульовані в Ощадбанку СРСР і є власністю громадян України.
За розгляд цього законопроекту проголосували тільки 140 народних депутатів, повідомляє Укрінформ.
Зазначений законопроект був поданий народним депутатом від фракції НУ-НС В'ячеславом Кириленком. Ним пропонувалося додати до ст. 2 Закону України Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України норму про зобов'язання держави врегулювати з Російською Федерацією питання про повернення Російською Федерацією в Україну сум заощаджень громадян України, які акумулювалися на кореспондентських рахунках установ Ощадбанку (ощадкас), розташованих на території України, станом на 1 січня 1992 року.
Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що виплата українцям компенсацій за внесками Ощадбанку СРСР - це робота уряду над поверненням довіри населення до держави і влади.
Між тим, в березні Президент України Віктор Янукович, чий рейтинг після двох років при владі різко знизився, заявив, що його недавні соціальні ініціативи не пов'язані з наближенням парламентських виборів.
Примітно, що ініціювала повернення внесків громадян в Ощадбанку СРСР Юлія Тимошенко в 2007 році, коли обіймала пост прем'єр-міністра. На 2008 р. уряд Тимошенко обіцяв виплатити близько 20 млрд гривень втрачених внесків.
При цьому, прямими виплатами - 6 млрд, решту - за рахунок боргів. Для здійснення виплат Ощадбанк із 8 січня почав перереєстрацію вкладників Ощадбанку СРСР і інвентаризацію своїх зобов'язань перед ними.
На початку 2008 року вкладникам почали видавати по 1 тис. грн. Виплати здійснювалися відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 9 січня 2008 року. Проте в результаті отримати обіцяні гроші змогли далеко не всі вкладники.
Потім повернення внесків і зовсім припинилося. Станом на 2 січня 1992 р. залишки проіндексованих внесків склали 124 млрд 190 млн грн, у тому числі 2 млрд 290 млн грн - цінні папери колишнього СРСР.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас