Білоруський Кредексбанк відкидає звинувачення Мінфіну США у відмиванні грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруський Кредексбанк відкидає звинувачення Мінфіну США у відмиванні грошей

123
Білоруський Кредексбанк відкидає звинувачення Мінфіну США на адресу банку, який названий американським відомством "ключовим центром глобального відмивання грошей".
"Природно, для нас це повна несподіванка. Це повна дурість. Зараз ми намагаємося встановити контакти з Мінфіном США, щоб домогтися спростування цієї, м'яко кажучи, неправдоподібної інформації", - заявив агентству "Інтерфакс-Захід" генеральний директор банку Олександр Аксеневич.
"Зараз ми консультуємося з Національним банком Білорусі щодо процедури контактів з Мінфіном США", - сказав він, додавши, що репутації банку завдано істотної шкоди.
Мінфін США в опублікованій 22 травня доповіді назвав білоруський Кредексбанк "ключовим центром глобального відмивання грошей" і включив його в розділ 311 Патріотичного акту (USA Patriot Act) як установу, яка викликає "першочергову стурбованість з приводу участі у відмиванні грошей".
Американська влада підозрює, що Кредексбанк, який входить до групи малих білоруських банків, (22-е місце за розміром активів з 32 білоруських банків) здійснював дуже великі за обсягами операції (відносно його капіталізації), які, на думку Мінфіну США, свідчать про відмивання грошей від імені підставних компаній. За інформацією Мінфіну США, як мінімум з 2006 року даний банк займається "вельми сумнівними фінансовими операціями, які вказують на відмивання грошей". Зокрема, стверджується, що в період з січня по березень 2010 року білоруський банк здійснив платежі на $1 млрд на адресу підставних компаній, зареєстрованих в декількох юрисдикціях.
Мінфін пропонує ввести процедуру спостереження за Кредексбанком і до тих пір, поки не зникнуть сумніви в його благонадійності, заборонити американським компаніям і банкам вести з ним справи. Таке рішення американської влади ґрунтується на розділі 311 Патріотичного акту США. Між тим в документі наголошується, що Кредексбанк не має прямих кореспондентських відносин зі США.
За даними Мінфіну США, за адресою юридичної реєстрації основного акціонера Кредексбанку - швейцарської компанії Vicpart - зареєстровано ще близько 200 непрозорих фірм.
Кредексбанк (до лютого 2007 року - "Північний інвестиційний банк") був заснований в 2001 році на території вільної економічної зони "Мінськ". Швейцарській компанії Vicpart Holding SA в даний час належить 98,82% акцій банку. Ще одним акціонером є іноземна ТОВ "Сентекінвест" (1,18%). Бенефіціарним власником Кредексбанку є громадянин Швейцарії.
Статутний фонд Кредексбанку становить 150,4 млрд білоруських рублів ($18,5 млн за поточним курсом). На 1 квітня 2012 року активи банку склали 334,9 млрд біл. рублів ($41,2 млн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас