Бензин по десять. Що заважає швидше знизити ціни на пальне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин по десять. Що заважає швидше знизити ціни на пальне

Нерухомість
2805
Нинішня тенденція до зниження цін на заправках може продовжитися в кінці травня - на початку червня. За даними експертів, в найбільших мережах ціни по окремих марках бензину впали на 10-20 коп. за літр. При цьому на світовому ринку був зафіксований 6-місячний мінімум цін на нафту, що створює передумови для подальшого зниження.
Підстебнути учасників до зниження цін повинні і останні рекомендації експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Мінпаливенерго. Як не дивно, головною перешкодою до зниження може стати новий закон про плаваючий акциз, який може довести ситуацію на ринку до абсурду.
Труднощі перекладу
Днями від імені експертно-аналітичної групи була оприлюднена рекомендація знизити ціни на бензин до 60 коп. за літр, а дизельне пальне - до 30 коп. за літр з урахуванням світової тенденції до зниження цін на нафтопродукти, а також у зв'язку з падінням попиту і наявністю достатніх запасів пального на ринку.
"Секретаріат ЕАГ постійно відстежує ситуацію на ринку і констатує, що висока ціна на нафтопродукти на фоні недостатньої купівельної спроможності споживачів призвела до зменшення обсягів продажів пального. Подальше збереження високих цін на нафтопродукти призведе до стагнації ринку", - вказували в групі.
Однак джерела ЛІГАБізнесІнформ дивуються з даного приводу. За їхніми даними, секретаріат ЕАГ в останні дні не збирався - засідання відбулося аж 11 травня. Тому не зрозуміло, хто зробив цей прогноз від імені ЕАГ. Співрозмовники впевнені, що такого роду прогнози і рекомендації можуть лише підірвати авторитет експертної групи.
Навіть на засіданні 11 травня не йшлося буквально про рекомендації щодо поетапного зниження цін на бензин, відзначає джерело, яке побажало залишитися неназваним. "На засіданні було сказано, що не було виконано попереднє рішення ЕАГ, про зниження цін на 10 копійок. У зв'язку з цим учасників експертно-аналітичної групи наполегливо попросили знизити ціни спочатку на 5 копійок з 12 травня, а потім ще на 5 копійок з 15 травня. І на наступному засіданні експертно-аналітичної групи пообіцяли перевірити, чи дійсно компанії знизили ціни на цю величину, тобто на 10 копійок", - відзначило джерело, додавши, що рекомендації, озвучені на засіданні ЕАГ 11 травня, були виконані.
Процес пішов
Зараз ціни на бензин на заправках знижуються. "Економічні підстави для зниження є. І я б, природно, вітав зниження цін, як споживач. Але я розумію, чому не знижуються ціни. Тому що фінансові ризики досить високі", - констатує заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев. За його прогнозами, ціни на бензин до кінця місяця можуть бути знижені на 40 коп.
У консалтинговій групі А-95 погоджуються, що світові ціни на нафтопродукти знижуються з початку квітня. "Тому, безумовно, це формує передумови (для зниження цін на нафтопродукти в Україні), і вже ми бачимо, що ціни на пальне йдуть вниз", - констатує директор Сергій Куюн.
В цілому за місяць (з 18 квітня по 18 травня 2012 року) роздрібні ціни на автомобільне пальне змінилися різноспрямовано. Так, середні ціни на бензин марки А-92 зросли на 4 коп. (+0,39%) до 10,87 грн./л. Середні ціни на бензин марки А-95 зросли на 0,07 коп. (+0,63%) до 11,28 грн./л. При цьому ціни на дизпальне і СПБТ знизилися на 2 коп. і 14 коп., до 10,25 і 6,66 грн. за літр відповідно.
За останній тиждень всі популярні марки пального знизилися в ціні в середньому на 1-2 коп. за літр. Великі мережі АЗС знизили ціни в середньому на 10-20 коп. за літр.
Падіння цін на пальне буде тільки прискорюватися, продовжує Куюн. Він нагадав, що ринок України завжди реагує на світові тенденції з запізненням. "На початку квітня почалося падіння цін в Європі. Менше, ніж через місяць (на початку травня) почалося падіння цін у нас, і зараз воно поступово буде наростати", - говорить експерт.
Він упевнений, що в червні ціна на бензин марки А-95 піде нижче позначки в 11 грн. за літр, а дизельне пальне опуститься в ціні нижче 10 грн. за літр. Якщо, звичайно, не зростуть ціни на нафту.
Однак, за прогнозами НТЦ Психея, нафта особливо дорожчати не буде. "Незважаючи на введення з 1 липня санкцій проти Ірану в повному обсязі, політики більшості країн не зацікавлені в зростанні цін на нафту. Тому вони всіма політичними важелями будуть намагатися утримати ціни: в Сполучених Штатах - на рівні $90, в Європі - на рівні $105 за барель. Чому саме на такому рівні? Бо саме при такому рівні цін на нафту залишається рентабельною нафтопереробка", - пояснює Геннадій Рябцев.
Пастка плаваючого акцизу
Поставити з ніг на голову ситуацію на ринку може законопроект про плаваючий акциз, допускають експерти. Нагадаємо, що документ тимчасово, до 31 грудня 2012 року, встановлює коригувальну суму до базових ставок акцизного податку на нафтопродукти. Коригувальна сума буде розраховуватися кожну декаду (10 днів) в залежності від середньої ціни бареля нафти Brent (DTD), що склалася на міжконтинентальній біржі (Intercontinental Exchange, ICE) за попередню декаду.
За словами Куюна, якщо ціна на нафту перевищить $125 за барель, тоді розмір акцизу будуть зменшувати, якщо ж вона впаде нижче $105, то акциз, навпаки, будуть підвищувати. "Тому ми можемо цього літа стати свідками дещо комічної ситуації, коли буде гарне зниження цін на нафту і нафтопродукти в усьому світі, а в Україні ми отримаємо зростання або як мінімум стабілізацію цін", - констатує експерт, висловлюючи надію, що цей документ не буде підписаний президентом.
Закон дійсно може сплутати карти на ринку, погоджується Рябцев. Він вважає документ дуже невдалим: митні органи, трактуючи закон по-своєму, зможуть підвищувати акциз мало не щотижня. "В даному випадку, якщо ціна на нафту знизиться ще на кілька доларів, тоді відбудеться збільшення акцизу, причому досить істотне", - говорить експерт.
За його розрахунками, при зниженні цін на нафту до $105 плаваючий акциз буде підвищений на 30 коп. в перерахунку на літр пального. Потенціал для зниження цін на бензин становить 40 коп., але можливе збільшення акцизу на 30 коп. просто з'їсть цю різницю. "Оскільки 10 копійок вже відкотили. Не виключено, що саме цим пояснюється небажання знижувати ціни, яке зараз маємо на ринку", - підсумував Рябцев.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас