УКБС просить НБУ роз'яснити значення терміна "ринкова вартість" щодо предмета застави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС просить НБУ роз'яснити значення терміна "ринкова вартість" щодо предмета застави

724
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" просить Національний банк роз'яснити значення терміна "ринкова вартість" щодо предмета застави при виконанні банками вимог положення про формування резервів.
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
"УКБС звернулася до НБУ про роз'яснення терміна "ринкова вартість" предмета застави при виконанні банками положення "Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків", - йдеться в повідомленні.
Так, експерти УКБС звернули увагу на те, що положення зобов'язує банки визначати вартість предмета застави при кредитуванні (протягом дії кредитного договору) за "ринковою вартістю", але тлумачення цього терміна, згідно з національним стандартом оцінки, обумовлює розрахунок ціни відповідного об'єкта (у разі його застави) за ринковою вартістю без включення в неї ПДВ (постанова Кабінету Міністрів № 1440 від 10 вересня 2003 року).
Таким чином, як зазначає УКБС, якщо формувати резерви, виходячи з цього визначення ринкової вартості предмета застави, то збитки банку, пов'язані зі сплатою податку на додану вартість та інших витрат, залишаються незабезпеченими.
УКБС вважає, що роз'яснення цього питання допоможе банкам правильно виконувати вимоги регулятора щодо формування резервів під кредитні ризики, а крім того їх мінімізація сприятиме зменшенню вартості грошових ресурсів, що підвищить їх доступність та активізує кредитування.
Як повідомляло агентство, УКБС була створена на початку 1994 року для сприяння розвитку банків та захисту їхніх інтересів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас