Нацбанк неправильно підрахував держборг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк неправильно підрахував держборг

Казна та Політика
2044
Держборг України дійсно скоротився в зазначених межах, але в 2011 р. І сталося це за рахунок більш повільного зростання боргу в порівнянні з темпами зростання ВВП. "Досить дивний розрахунок, тому що якщо взяти офіційну статистику, то вже на початок року держборг до ВВП був на рівні 36%. За перший квартал темп зростання номінального ВВП, ймовірно, був трохи вище темпів зростання держборгу, однак це могло призвести до зміни показника лише в десятих частках процентних пунктів", - зазначає економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець. Варто також зазначити, що скорочення держборгу відносно ВВП відбулося при скороченні держрезервів на $5 млрд. за рік. Тому дане явище не можна назвати позитивним, бо для фінансової стабільності держави важливе співвідношення держборгу до резервів, а також резервів до імпорту. Тим часом другий показник стрімко скорочується.
Якщо вірити офіційній інформації про розмір держборгу на поточний момент на рівні 36% від ВВП, то даний показник з кінця березня знизився незначно - лише на 0,71%. Це можна пояснити так: по-перше, Україна в квітні-травні заплатила за раніше виданими кредитами МВФ близько $870 млн. Крім того, ймовірно, в квітні-травні відбулося деяке зниження гарантованого державою боргу на тлі припинення гарантування кредитів під будівництво об'єктів для Євро-2012.
І все ж, озвучені Арбузовим цифри не дають спокою експертам. Так, стверджує керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, якщо спиратися на доступні дані за березень, то виходить, що з початку року абсолютне значення держборгу не скоротилося, а зросло - на $1,36 млрд. до $46,47 млрд. "Квітневих даних щодо держборгу ще немає, проте зовнішні позики не анонсували, а на внутрішньому ринку в квітні було залучено майже 2,7 млрд. грн. і $20,7 млн. А ще в травні залучили майже 1 млрд. грн.", - підраховує співрозмовник. Правда, на початок травня було заплановано погашення зобов'язань перед МВФ у розмірі SDR 423,2 млн. (близько $0,64 млрд.).
В результаті, ймовірно, абсолютне значення боргу з початку року до середини березня показало зростання. Якщо ж виходити з цього висновку, то скорочення відносного значення держборгу (у% від ВВП) викликано ростом бази порівняння, тобто ВВП. "Закладені в бюджеті на поточний рік 1,5 трлн. грн. передбачають номінальне зростання на 13,9%, чого цілком достатньо для зниження держборгу до 36% від ВВП", - резюмує експерт.
До кінця року, сходяться на думці аналітики, варто очікувати зростання відносного показника держборгу до 37-40% ВВП за рахунок активних запозичень на внутрішньому ринку і випуску єврооблігацій. І це все на тлі менш динамічного зростання номінального ВВП, відносного зростання дефіциту бюджету і, відповідно, потреби зовнішнього фінансування. Хоча основне зростання, ймовірно, припаде на внутрішній держборг, що пов'язано з тим, що уряд останнім часом змінив акцент на залучення ресурсів на внутрішньому ринку за рахунок впровадження індексованих і валютних ОВДП. У той же час зовнішній і гарантований державою борг може дещо знизитися на тлі продовження погашення заборгованості перед МВФ. Так, Україні в поточному році ще треба заплатити за кредитами фонду близько $2,4 млрд. А ще $2 млрд. потрібно заплатити російському "ВТБ Банку" і $0,5 млрд. за єврооблігаціями. Разом - $4,9 млрд.
Теоретично $4,9 млрд. можна взяти із ЗВР НБУ. Правда, за підсумками травня, їх розмір, ймовірно, складе близько $31 млрд. через платіж МВФ і падіння вартості євро, австралійського долара, фунта і швейцарського франка до долара США. У результаті залишиться лише $26,1 млрд., що вже не буде задовольняти критеріям достатності ЗВР і буде загрожувати девальвацією гривні.
Тому Україна, швидше за все, буде вести переговори з ВТБ про реструктуризацію або пролонгацію даного кредиту. У разі ж, якщо з ВТБ домовитися не вдасться, ситуація до кінця року з ЗВР стане критичною, і НБУ буде змушений піти на помірну девальвацію гривні. Втім, якщо питання з кредитом ВТБ буде вирішене, як раніше заявляв прем'єр-міністр, то в червні-грудні уряду потрібно буде погасити лише близько $1,5 млрд. за зовнішніми боргами. Такі гроші Мінфін може залучити вже в травні-червні за рахунок випуску єврооблігацій. Крім того, не варто виключати, що ближче до кінця року, після парламентських виборів, Україна може відновити співпрацю з МВФ і таки отримати $1,5-2 млрд. для стабілізації платіжного балансу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас