Втрати іспанських банків по кредитах можуть скласти до 260 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати іспанських банків по кредитах можуть скласти до 260 млрд євро

310
Банкам Іспанії знадобляться додаткові 76 млрд євро (97 млрд дол.), щоб покрити втрати по проблемних кредитах, обсяг яких може зрости до 260 млрд євро на тлі погіршення економічної ситуації в країні, повідомив Інститут міжнародних фінансів (IIF). За даними IIF, втрати по іспанських кредитах можуть скласти від 218 до 260 млрд євро. Інститут склав прогноз по аналогії з прогнозом щодо очікуваних втрат в Ірландії, передає Reuters.
"Деякі фактори говорять про те, що втрати можуть бути близькі до верхньої межі представленого діапазону. Макроекономічні перспективи Іспанії гірші від тих, що були в Ірландії, особливо щодо розвитку і безробіття", - повідомив IIF.
IIF, до складу якого входять представники більш ніж 400 банків і інших фінансових інститутів, повідомив, що банки Іспанії повинні найближчим часом отримали 184 млрд євро. Це означає, що їм знадобиться ще 76 млрд євро, ґрунтуючись на оцінці загальних втрат у розмірі 260 млрд.
Більша частина втрат припадн на кредити на комерційну нерухомість, видані регіональними ощадними банками.
"Доходів без врахування резервів і самих резервів на покриття втрат в приватних закладах може не вистачити для покриття втрат, а значить їм буде потрібна допомога держави", - повідомив IIF.
Інститут також повідомив, що витрати держави на рекапіталізацію банків відносно ВВП, ймовірно, будуть значно нижчі, ніж в Ірландії, бо трьом найбільшим банкам країни має вистачити власних ресурсів. Це може скоротити потребу в рекапіталізації при несприятливому сценарії на 50-60 млрд євро, або 5% ВВП, в порівнянні з 33% в Ірландії.
Обсяг запозичень іспанських банків становить левову частку всіх кредитів ЄЦБ для банків єврозони. З урахуванням погашених заборгованостей сума позики банків за березень досягла 263,54 млрд євро. Найбільш наочною цифрою є показник позик в квітні минулого року, тоді він становив 42,23 млрд євро. Зростання в основному є наслідком того, що банки забрали частину тих коштів, які вони розмістили на депозитах ЄЦБ після проведення програми надання ліквідності. Чисті позики - це різниця між отриманими від ЄЦБ коштами та тими грошима, які розміщені на рахунках регулятора. Обсяг депозитів на рахунках ЄЦБ впав до 53,4 млрд євро після рекордних березневих 88,74 млрд євро.
Наведені дані становлять майже 28% від позик всіх банків єврозони, які в минулому місяці склали 1,146 трлн євро. Частину грошей, отриманих від ЄЦБ у вигляді дешевих кредитів, банки спрямовують на купівлю облігацій країн єврозони. Якщо ж ситуація на борговому ринку продовжить погіршуватися, висока ймовірність того, що баланси іспанських кредиторів, які і так обтяжені, ризикують поповнитися новою партією токсичних активів.
Зауважимо, 18 травня міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг платоспроможності 16 іспанських банків, включаючи найбільший Banco Santander SA Разом з рейтингом платоспроможності був знижений і депозитарний рейтинг банків. Прогноз по рейтингах в більшості випадків негативний.
В якості основного чинника зниження рейтингів аналітики вказували слабкість банківського сектора. Агентство відзначає, що при погіршенні ситуації банки не зможуть виплачувати свої борги без врахування фінансової допомоги третіх осіб, включаючи державу. Однак у п'яти випадках пониження рейтингу пов'язане зі зменшенням можливостей іспанського уряду надати допомогу фінансовим організаціям.
Іспанія найняла в понеділок дві великі консалтингові компанії - Oliver Wyman і Roland Berger - для проведення аудиту банківських кредитних портфелів. Іспанія намагається навести порядок після краху ринку нерухомості в період світової фінансової кризи, яка призвела до гігантських втрат банківського сектора.
Іспанія, наряду з Грецією, Італією, Ірландією і Португалією, входить до групи проблемних країн зони євро, відому під англійською абревіатурою PIIGS. Раніше Центробанк Іспанії поставив діагноз економіці країни - повторна рецесія. У IV кварталі минулого року іспанська економіка скоротилася на 0,3%. У I кварталі цього року ситуація повторилася.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас