Рада затвердила основні напрями бюджетної політики на 2013 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада затвердила основні напрями бюджетної політики на 2013 рік

Казна та Політика
707
Верховна Рада (ВР) України затвердила основні напрями бюджетної політики на 2013 рік. За ухвалення відповідної постанови (№ 10363-Д) проголосували 240 народних депутатів.
Основні напрями бюджетної політики в парламенті представив перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, оскільки сам міністр Юрій Колобов перебуває у відрядженні.
За словами заступника міністра, бюджетна політика на 2013 рік передбачає реалізацію соціальних ініціатив Президента, зокрема, що стосується виплат втрачених заощаджень і здешевлення іпотечних кредитів, подальше підвищення соціальних стандартів, підвищення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, фінансової допомоги студентам, проведення дерегуляції.
"Планується скоротити існуючий розрив між розміром тарифної ставки (посадового окладу) працівника I тарифного розряду і мінімальною заробітною платою і зрівняти їх у 2014 році. Також уряд передбачає поступове підвищення гнучкості обмінного курсу гривні у міру відновлення фінансової системи України та вдосконалення механізмів монетарної трансмісії зміни процентних ставок", - повідомив він.
Згідно з документом, прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України наступного року складуть: номінальний ВВП - 1 687,8 млрд грн, зростання реального ВВП - на 4,5%, споживча інфляція - 5,9%, індекс цін виробників - 6,3%, рівень безробіття - 7%. Дефіцит бюджету планується знизити до рівня 0,8% -1% ВВП, або в розмірі 13,5 млрд грн, що майже в два рази менше, ніж у 2012 році (25,2 млрд грн, 2,5% від ВВП). Крім того, Кабмін планує в 2013 році отримати 331,5 млрд грн податкових надходжень і 44,1 млрд зборів від акцизу.
Мярковський також відзначив, що відновлення фінансової політики та підвищення гнучкості курсу національної валюти, підтримка АПК також є пріоритетними напрямами бюджетної політики на наступний рік.
Депутати від опозиції вже назвали кошторис на наступний рік "бюджетом виживання".
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас