Європейці: економічне зростання важливіше від економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці: економічне зростання важливіше від економії

Казна та Політика
711
Уряди країн ЄС звикли підкуповувати виборців щедрими обіцянками. Не встиг минути шок від боргової кризи, а більшість з них заради економічного зростання готові витрачати гроші. Бажано німецькі.
Саміти йдуть один за іншим. "Велика вісімка", зустріч у верхах країн НАТО, на 23 травня вже призначено позачергову зустріч голів держав і урядів країн Євросоюзу - неформальний саміт. Всюди канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) змушена захищати курс на консолідацію бюджетів країн єврозони та Євросоюзу. Канцлер всіма силами намагається відтягнути час до ратифікації фіскального пакту і примусити країни-боржники взятися за структурні реформи. Союзників у неї залишається все менше.
Європейцям набридло затягувати пояси
Ангелі Меркель не позаздриш: що не день, то дежавю. Тільки-тільки їй вдалося з таким напруженням продавити фіскальний пакт - договір між 25 країнами ЄС про консолідацію бюджетів - тепер знову виникла ідея його перегляду, ще до того, як усі країни його ратифікували. Ледве-ледве вона, здавалося б, назавжди поховала ідею випуску загальноєвропейських облігацій - а новий президент Франції Франсуа Олланд знову ставить її на порядок денний.
Ідея проста: гроші на фінансових ринках позичають не окремі країни-боржники, а весь Євросоюз. Відповідно і відсоткові ставки будуть нижчими. Заковика лише в тому, що це вигідно країнам з найгіршим рейтингом і дуже невигідно - країнам з хорошим. А це, в першу чергу, Німеччина. Як пояснити німецькому платникові податків, чому він повинен розділяти ризики і навантаження щодо обслуговування боргів з Грецією та Іспанією?
Європейський союз плавно перетворюється на трансферний
У президента Франції Франсуа Олланда з'являється все більше прихильників. Причому вододіл проходить не стільки по політичному забарвленні урядів, скільки по економічному стану їх країн.
Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті - консерватор. Але він за загальноєвропейські облігації, оскільки це полегшить борговий тягар для Італії. Віце-прем'єр Великобританії Нік Клегг - ліберал. Але він прямо заявляє в інтерв'ю журналу Der Spiegel, що "спільна валюта не може існувати без трансфертних виплат". Клегг закликає Німеччину виділяти більше грошей для нужденних країн Євросоюзу і вважає, що прямі дотації їм або випуск загальноєвропейських облігацій неминучі.
Поступки неминучі
Директор брюссельської філії фонду Карнегі Ян Техау (Jan Techau) вважає, що рано чи пізно Меркель доведеться пом'якшити свою позицію. В інтерв'ю DW він вказує, що всі заходи економії в Європі ставлять в провину канцлеру Меркель. Німеччину давно вже закликають проводити кейнсіанську політику, тобто закачувати на ринок гроші, щоб розігріти економіку. І ось тепер, особливо після виборів у Франції, вона готова піти на поступки.
Опозиція всередині Німеччини теж вирішила проявити солідарність з країнами-боржниками. Соціал-демократ Гернот Ерлер (Gernot Erler) вказує, що "політика економії провалилася і привела до зміни урядів, наприклад, в Нідерландах, в Румунії, звичайно ж, в Греції і у Франції". Його посил: досить заощаджувати, ключові слова тепер - економічне зростання.
Як економити та інвестувати одночасно?
Колишній президент Європейського банку реконструкції та розвитку німець Томас Міров (Thomas Mirow) в інтерв'ю DW підкреслює, що економити - це правильний шлях. І тут же застерігає: якщо в Європі складається враження, що мова йде не про спільний європейський пошук рішень, а про диктат Берліна, то німецька позиція втрачає підтримку. Тому така велика і впливова в Європі країна, як Німеччина, може проводити розумну та ефективну політику тільки на основі компромісу з іншими європейцями.
Гроші насправді є. Віце-президент Європарламенту Олександр Альваро вказує, що тільки в структурних фондах ЄС назбиралася кругла сума 250 мільярдів євро. Фонди призначені для вирівнювання рівня розвитку в різних країнах. А гроші назбиралися ось як: деякі країни подавали заявки, але потім так і не освоїли виділені їм кошти.
Економити та інвестувати одночасно? Президент Гамбурзького інституту світової економіки Томас Штраубхар (Thomas Straubhaar) не вважає це квадратурою кола. Головне, щоб гроші ЄС не йшли на споживання, щоб країни-боржники дійсно проводили реформи застарілих соціальних систем, ринку праці та неефективного державного управління. У кожної країни - свої проблеми. "А надефективного добрива, від якого вже завтра по всій Європі розпустилися б квіти, на жаль, немає", - констатує Олександр Альваро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас