Банки запрошують на вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки запрошують на вихід

3028
Найбільші банки світу переживають чергову хвилю скорочення співробітників, яку можна порівняти з посткризовою. Причини залишаються незмінними з 2008 року, якщо не рахувати полегшення ситуації з ліквідністю - скороченням витрат і згортанням частини бізнесу заради зниження ризиків або виконання вимог регуляторів. Загострення боргової кризи в Європі додало тиску на фінансовий сектор.
Гонки на виживання
Тільки інвестбанки в найближчі два роки планують економію в $10-12 млрд за рахунок звільнень, зниження зарплат і скорочення інвестицій у непрофільні активи. Такі прогнози висловлюють експерти Morgan Stanley і консалтингової компанії Oliver Wyman. Обсяг коштів на балансах інвестиційних банків протягом найближчих двох років скоротиться на $1 трлн, або на 7%.
Комерційні банки також знижують активність за менш дохідними напрямками, йдуть з іноземних ринків, європейські - пристосовуються до вимог Базеля-3. Крім того, багатьом з них загрожують серйозні виплати за судовими рішеннями, в основному у зв'язку з докризовою діяльністю на іпотечному ринку. Найбільший банк Німеччини Deutsche Bank у своїй річній звітності оцінив ризики таких виплат в €3 млрд, "віддалених" виплат - в €2,2 млрд.
Royal Bank of Scotland в січні оголосив, що збирається скоротити 3500 робочих місць протягом трьох років. Основна частина звільнень припаде на 2012 рік. Постраждають співробітники і місцевих, і закордонних підрозділів банку. RBS проводить масштабну реструктуризацію, в рамках якої має намір продати частину неприбуткових активів, зокрема бізнес зі злиття і поглинань і брокерський підрозділ Hoare Govett.
Американський банк Citigroup в кінці минулого року оголосив, що на тлі зниження доходів прийняв рішення скоротити 4500 співробітників, або 1,7% штату. "Сектор фінансових послуг зіткнувся з дуже складним операційним середовищем - безпрецедентним поєднанням невизначеності на ринках, тривалого сповільнення темпів зростання економіки розвинених країн і найбільш істотних змін вимог регуляторів, які я коли-небудь бачив", - пояснив тоді керівник Citigroup Вікрам Пандіт.
Ще раніше про намір звільнити 30 тисяч співробітників (це тільки в роздрібному підрозділі і технічних відділах) протягом кількох років оголосив глава Bank of America Брайан Мойніхен. У 2011 році великі банки звільнили понад 200 тисяч осіб - проти 58 тисяч в 2010 році і 174 тисячі в 2009 році.
На Східному фронті без змін
Фінансовий Схід менше страждає від наслідків кризи, але і там з'являються нові жертви. Найбільший банк Об'єднаних Арабських Еміратів Emirates NBD планує скоротити 500-700 працівників, це близько 15% персоналу. Зниження цін на нерухомість в 2008-2009 роках негативно позначилося на балансі банку, якому потрібне подальше скорочення витрат. Третій за величиною банк Австралії ANZ Bank планує скоротити 1000 співробітників, фінансовий сектор в цій країні зазнає труднощів через уповільнення місцевої економіки і збільшення вартості зовнішніх запозичень.
HSBC практично кожен місяць повідомляє про відхід з того чи іншого ринку. У лютому стало відомо про намір піти з роздрібного ринку Японії. Також банк згортає діяльність в Південній Кореї і Таїланді. А місяцем раніше було оголошено про закриття офісів в Коста-Ріці, Сальвадорі, Гондурасі і Колумбії і про намір зосередитися на найбільших ринках Латинської Америки. У березні HSBC пообіцяв до кінця третього кварталу згорнути свою діяльність у Словаччині. Програма скорочення персоналу цього банку передбачає звільнення 30 тисяч співробітників, у лютому було оголошено про те, що 11 тисяч співробітників вже покинули компанію.
Британські банки повинні продовжити активно скорочувати витрати, у тому числі за рахунок персоналу, упевнені експерти KMPG. "Рік був тяжчим, ніж очікували, і банкам доведеться потрудитися, щоб повернути справи на свою користь, - говорить представник KPMG Біл Майкл. - Ми побачимо продовження скорочення витрат, що неминуче передбачає втрати робочих місць".
Серйозного удару загострення кризи завдало ринкам капіталу і, відповідно, інвестиційним банкам. "Для інвестиційних банків минулого року успіх означав виживання. Просто зуміти залучити кошти на ринку акцій або облігацій або не дати розвалитися угоді M&A - ось що тепер успіх", - прокоментував підсумки року видавець Global Finance Джозеф Гьяррапуто (Joseph Giarraputo). Азійський підрозділ Goldman Sachs Group, наприклад, підніс групі неприємний сюрприз у вигляді збитків вперше за три роки. Зниження вартості акцій в портфелі призвело до скорочення доходу на 46% в 2011 році. У всьому світі цей інвестбанк вже скоротив 2400 співробітників.
Один зі світових фінансових центрів, Нью-Йорк, відчув спад активності банків на фізичному рівні: у першому кварталі 2012 року обсяг оренди офісів на Манхеттені впав до майже трирічного мінімуму - 5,7 млн квадратних футів (530 тисяч квадратних метрів). Такі попередні дані передало агентство Bloomberg з посиланням на компанію Studley. Лише зростання IT- і медіакомпаній зупинило подальше падіння ринку оренди, кажуть в Studley, зокрема попит з боку такого інтернет-гіганта, як Google.
За розрахунками експертів Studley, так звана креативна індустрія - комунікації, послуги, модний бізнес, освіта та інформаційні технології - після кризи, з 2007 року, в середньому за рік орендує на 42% більше площ, ніж фінансовий сектор. У 2000-2006 роках картина була інша: попит фінансистів на 19% перевершував запити креативних компаній.
Російський оазис
У Росії після обвалу на фінансових ринках влітку-восени минулого року розмов про скорочення в інвестиційних банках було багато. У першу чергу під удар потрапляли місцеві аналітики "дочок" глобальних банків. Тінь чергової хвилі кризи внесла сум'яття в ряди всіх фінансистів, включаючи страховиків. Дослідження "АНКОР Банки, фінансові послуги", що вийшло в січні, виявило, що, хоча 45% працюючих кандидатів фінансового ринку стежать за пропозиціями на ринку праці, багато з них не готові міняти роботу через те, що в кризу під скорочення потрапляють в основному новачки.
Але тенденція не набула масового характеру. Можна говорити, скоріше, про замороження ринку в другій половині минулого року в найбільш постраждалому від зовнішньої кон'юнктури інвестбанкінгу. Стратег "Трійки Діалог" Ованес Оганісян зазначає, що Росія - найбільш ризикований ринок серед країн, що розвиваються, зазвичай сильніше від інших реагує на турбулентність. Після деякого пом'якшення напруги навколо Греції ситуацію можна порівняти з наркозом, додає експерт.
Керівник відділу міжнародних продажів інвестиційного холдингу "Фінам" Олександр Захаров каже, що в минулому році в інвестбанкінгу були скорочення, близько 10% - "це непомітно". При цьому в більшості компаній був заморожений найм нових співробітників, зазначають учасники ринку. Нерідко обов'язки звільнених фахівців розподіляли серед групи колег. Виняток становили деякі гравці, яким необхідно було замінити цілі команди або які вирішили, користуючись ситуацією, набрати на знижені ставки людей на нові напрямки.
За оцінкою Захарова, в 2012 році тенденція продовжиться, але зміняться акценти. Компанії починають виявляти співробітників, які їм найбільш дорого обходяться, та напрямки, що приносять в поточній ситуації менше доходу. Звільнення можуть бути поодинокими, але це будуть високооплачувані співробітники. Через закриття ринків капіталу ще в минулому році менше доходу приносять напрямки корпоративного фінансування, роботи з акціями - компанії майже не розміщуються на ринку. Вікно на борговому ринку дозволяє відносно спокійно почуватися фахівцям з fixed income.
Зараз російські фінансисти в основному розраховують на поліпшення на ринку праці за рахунок перепочинку на світових фінансових ринках і непоганих перспектив економічного зростання. При цьому інвестиційним банкірам, як і раніше, нема на що сподіватися: якщо страхові компанії повідомили про зростання кількості співробітників, то трейдери та інвестиційні компанії відзначають зниження числа працюючих.
Олена Шушунова
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас