Росія отримала сильно оновлений уряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія отримала сильно оновлений уряд

1275
Президент Росії Володимир Путін в понеділок підписав серію указів про структуру і склад нового уряду, виконавши обіцянку значно оновити кадри в кабінеті міністрів.
Згідно з оприлюдненими Путіним указами, віце-прем'єрів в новому кабінеті буде стільки ж, скільки і в попередньому кабінеті, проте перший віце-прем'єр тепер буде один - Ігор Шувалов.
Посади віце-прем'єрів знову отримали Владислав Сурков, Дмитро Рогозін, Дмитро Козак, а також Олександр Хлопонін, що одночасно обіймає посаду повпреда президента в Північно-Кавказькому федеральному окрузі. Новими заступниками голови уряду стали Аркадій Дворкович, який займав до цього часу посаду помічника президента, і колишній заступник мера Москви Ольга Голодець, яка відповідатиме за соціальний блок.
На відміну від віце-прем'єрів, міністерський блок в кадровому сенсі зазнав глобальних змін.
З колишніх міністрів у новому уряді зберегли пости п'ятеро - голова МЗС Сергій Лавров, Міноборони Анатолій Сердюков, Мінфіну Антон Силуанов, Мін'юсту Олександр Коновалов, Мінспорту Віталій Мутко.
Нових осіб набагато більше. Міністром внутрішніх справ призначено начальника московського управління МВС Володимира Колокольцева, а МНС очолюватиме багаторічний заступник Сергія Шойгу Володимир Пучков. Головою Мінекономрозвитку став Андрій Белоусов, який керував до цього часу департаментом економіки та фінансів уряду, Міненерго очолив Олександр Новак, який працював заступником міністра фінансів, Мінпромторг - Денис Мантуров, що був до цього часу в.о. голови цього ж відомства, Мінтранс - Максим Соколов, колишній директор урядового департаменту промисловості та інфраструктури, Мінприроди - Сергій Донський, який раніше був заступником голови відомства. Головою Мінкомзв'язку став Микола Нікіфоров, який був віце-прем'єром, міністром зв'язку Татарстану.
Призначення міністром сільського господарства отримав Микола Федоров, багаторічний президент Чувашії, який останнім часом керував радою директорів фонду "Інститут соціально-економічних і політичних досліджень". Головою Мінрегіону став Олег Говорун, який до цього був повпредом президента в Центральному федеральному окрузі.
Керувати міністерством освіти і науки буде ректор Московського інституту сталі і сплавів Дмитро Ліванов, міністром культури призначений член Генради партії "Єдиної Росії", депутат Держдуми минулого скликання Володимир Мединський.
Зі слів президента про призначення міністрів випливає, що Мінздоровсоцрозвитку відтепер розділено на два відомства - МОЗ і міністерства праці та соціального захисту. Міністрами призначені відповідно Вероніка Скворцова, яка була заступником Тетяни Голікової в попередньому уряді, і ще один колишній заступник голови Мінздоровсоцрозвитку - Максим Топілін.
Крім того, засновані два нові міністерства - з розвитку Далекого Сходу, яким керуватиме Віктор Ішаєв, залишаючись при цьому повпредом президента в ДСФО, і зі зв'язків з відкритим урядом, яке очолив Михайло Абизов, що останнім часом працював радником голови держави.
У новому уряді буде менше жінок - віце-прем'єр з соціальних питань Голодець і міністр охорони здоров'я Скворцова. У колишньому уряді було три жінки - голова Мінздоровсоцрозвитку Тетяна Голікова, міністр економічного розвитку Ельвіра Набіулліна та міністр сільського господарства Олена Скринник. Ніхто з них в новий кабінет міністрів не потрапив.
Експерти сумніваються у модернізаційному потенціалі
Перші коментарі з приводу призначення нового уряду вийшли стримано-песимістичними.
Так, екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін висловив думку, що новий уряд навряд чи зуміє відповісти на сучасні виклики, з якими стикається Росія. "Його чекає важка, часто невдячна робота. В ньому є багато гідних персоналій. Однак не можу не відзначити, що це технічний кабінет. Це не уряд прориву", - сказав Кудрін журналістам у Москві в понеділок.
"У мене великі сумніви, що він (уряд) зуміє адекватно відповісти на всі виклики, що стоять сьогодні перед Росією", - сказав екс-міністр фінансів.
Відомий політолог, голова Фонду ефективної політики Гліб Павловський, в свою чергу, назвав новий склад уряду консервативним, а не модернізаційним. "Це не кабінет реформ. Це кабінет консервації статус-кво. Для завдань консервації він непоганий", - сказав Павловський "Інтерфаксу".
За його словами, в новому кабінеті міністрів є декілька осіб, призначених за "минулі політичні заслуги", декілька міністрів зберегли свої пости, деякі з нових членів кабміну були заступниками міністрів.
"Я не знаю, як в рамках цього уряду Медведєв може призначити команду – чи то для модернізації, чи то для серйозних реформ, яких потребує реально країна. Але бюджетом цей кабінет може розпоряджатися. Це з'єднання відразу трьох кабінетів - є маленький кабінет Медведєва, кабінет лояльності та бюджетно-технічний кабінет, який буде управляти бюджетними потоками", - сказав Павловський.
"Якщо судити з цього складу уряду, то він виглядає надзвичайно тимчасовим. У Медведєва в ньому дуже мало можливостей виконати завдання, важливі і для президента - створити привабливий для активних груп курс або хоча б сектор політики", - сказав політолог.
Павловський сказав, що низка призначень в новому уряді зроблена з розрахунку на суспільну підтримку.
"Нарешті, пішов міністр внутрішніх справ. Міністром охорони здоров'я, нарешті, призначили лікаря, міністром культури призначили письменника, хоча і члена "Єдиної Росії", - сказав політолог.
За його словами, в економічному блоці уряду є сильні фігури - перший віце-прем'єр Ігор Шувалов і міністр економічного розвитку Андрій Белоусов.
"По представленому складу уряду поки не можна сказати, яку стратегію і концепцію він буде виконувати. На перших порах це буде робота в руслі бюджетного мейнстріму, що вже визначився, тобто інерційна робота. На мій погляд, такий уряд буде не готовим до викликів економіки і суспільного життя", - заявив Павловський.
Лідер "Справедливої Росії" і керівник її парламентської фракції Сергій Миронов вважає, призначення Шувалова першим віце-прем'єром може означати, що у голови уряду Дмитра Медведєва буде більше представницьких функцій, а реальну роботу уряду буде вести перший віце-прем'єр.
При цьому Миронов позитивно оцінив серйозне оновлення уряду. "Сподіваюся, що ми побачимо позитивні зміни", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас