Нічийний раунд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нічийний раунд

Енергетика
1128
Вчорашній черговий раунд переговорів між "Газпромом" і українським Міненерго про зниження ціни газу і створення консорціуму на базі ГТС закінчився нічим. Російська сторона заявила, що їй не було зроблено нових пропозицій, а в Міненерго кажуть, що зосередяться на зниженні закупівель російського газу. Втім, експерти відзначають, що навіть для того, щоб скоротити закупівлі хоча б наполовину, потрібно мінімум 5-7 років. І не відкидають продовження переговорів, але вже в політичній площині.
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і голова "Газпрому" Олексій Міллер вчора в Москві провели робочу зустріч, де обговорили питання співпраці Росії і України в газовій сфері. Як повідомили в російській компанії, за підсумками зустрічі нових пропозицій щодо розвитку співробітництва в газовій сфері українською стороною зроблено не було - зустріч пройшла безрезультатно.
Останній раз панове Міллер і Бойко зустрічалися 14 травня, напередодні неформального саміту країн СНД. Тоді очікувалося, що під час саміту президент Віктор Янукович зможе переконати свого російського колегу Володимира Путіна у необхідності зниження ціни газу в обмін на створення консорціуму на базі української ГТС. Проте досягти домовленостей за підсумками саміту президентам не вдалося, і переговори продовжилися між "Газпромом" і Міненерго.
Високопоставлене джерело в Міненерго стверджує, що головний предмет розбіжностей - оцінка вартості газотранспортної системи. Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує $4,2 млрд. Але Україна готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly. Раніше система двічі оцінювалася: у 2007 році - в $24,8 млрд, а в 2009 році - в $9,9 млрд.
Як розповіло джерело в "Газпромі", вчорашні переговори показали, що сторони в принципі не можуть домовитися. "Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких зрушень немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму", - говорить співрозмовник в монополії. Це підтверджує і джерело в українському Міненерго, яке заявляє, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу. "Ми найбільший ринок збуту російського газу в світі, та ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як "Газпром" заговорить, коли ми відмовимося від купівлі цих обсягів", - говорить співрозмовник.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що відмовитися від закупівель російського газу найближчим часом неможливо. "Оперативно ми можемо наростити поставки німецького газу зі Словаччини, а також газу з Чорноморського шельфу. Таким чином, можна вже через два роки отримати до 4 млрд кубометрів палива", - говорить пан Марунич. Ще 3 млрд кубометрів газу через три роки можна отримати з імпорту через СПГ-термінал. Ще 7-8 млрд кубометрів газу через 5-7 років, за словами пана Марунича, дасть початок видобутку сланцевого газу. "Але в будь-якому випадку ми зможемо скоротити закупівлі газу не більш ніж на 16 млрд кубометрів на рік, і то через сім років", - говорить експерт. Зараз ми закуповуємо в Росії 33 млрд кубометрів газу на рік.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що переговори можуть відновитися на політичному рівні. "Росія, швидше за все, вимагатиме масштабних політичних поступок від України - наприклад, вступу в той же Митний союз, - каже пан Гудима. - А політична ізоляція з боку Європи по відношенню до української влади буде підштовхувати країни до таких домовленостей".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас