Хорошковський пообіцяв МВФ зростання тарифів на енергоносії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський пообіцяв МВФ зростання тарифів на енергоносії

2224
Україна зацікавлена у продовженні співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський під час зустрічі з місією МВФ під керівництвом Кріса Джарвіса, яка відбулась 21 травня у Києві, передає прес-служба Кабміну. На початку розмови перший віце-прем'єр-міністр України привітав Джарвіса із призначенням на посаду керівника місії МВФ в Україні та висловив сподівання на успішність подальшої співпраці.
Під час обговорення внутрішньоекономічної ситуації в Україні Хорошковський наголосив на стабільності національної валюти, нормальному функціонуванні банківської системи та покращенні фіскальної політики. За його словами, Україна буде вводити збільшення тарифів на енергоносії для населення тільки після розробки програми адресної допомоги незахищеним верствам населення та застосування енергозберігаючих технологій. "Спочатку ми опрацюємо застосування енергозберігаючих технологій, розробимо систему адресної соціальної допомоги, і після цього підійдемо до питання підняття тарифів до економічно обґрунтованого рівня", - зазначив Хорошковський.
Говорячи про розвиток відносин між Україною та МВФ, перший віце-прем'єр наголосив, що сторони мають рухатись шляхом економічної співпраці, зокрема, відновлення програми stand by.
Нагадаємо, 30 березня Хорошковський заявив, що Україна працює над планом підвищення внутрішніх цін на газ. До цього Хорошковський говорив, що виконання вимоги МВФ про підняття тарифів не вирішить проблеми покриття собівартості газу. Він зазначив, що навіть за умови підняття ціни в умовах нинішнього законодавства в Україні велика категорія людей, які сьогодні не потребують державної субсидії, потрапить до цієї категорії. Раніше Хорошковський заявив, що позиція МВФ щодо підвищення тарифів на газ в Україні залишається жорсткою.
Питання тарифів на газ стало каменем спотикання торік, коли Україна втратила можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол.
Раніше в дослідженні Світового банку зазначалось, що для забезпечення фінансової стабільності та підвищення якості послуг сектор централізованого теплопостачання в Україні потребує підвищення тарифів та інвестицій в енергоефективність.
У свою чергу в інтерв'ю РБК-Україна голова Національної комісії з регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) Валерій Саратов повідомив, що зараз комісія прораховує рівень економічно обґрунтованих тарифів з водопостачання та водовідведення. За його словами, зараз в середньому по Україні чинні тарифи на воду покривають 70% собівартості, по теплу - 75%. Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що зростають складові тарифу. "Зараз головне питання - як переходити на економічно обґрунтований тариф, а переходити потрібно, безумовно. Причина проста - тільки такі тарифи дозволяють нормально працювати підприємствам. Але тут є проблема. Сьогодні, на жаль, в нашій державі існують ножиці, які називаються "світові ціни на енергоносії і, м'яко кажучи, не світова середня зарплата і пенсія". І якщо просто підняти тарифи до економічно обґрунтованого рівня - велика частина населення не зможе їх оплачувати", - наголосив Саратов.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас