Fitch не вважає дебіторську заборгованість "Агротону" підставою для перегляду його рейтингів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch не вважає дебіторську заборгованість "Агротону" підставою для перегляду його рейтингів

275
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings поки не бачить підстав для перегляду раніше присвоєних агрохолдингу "Агротон" рейтингів, незважаючи на встановлену аудитором відсутність належних документальних підтверджень щодо його операцій з продажу продукції на загальну суму $66 млн, йдеться в повідомленні агентства.
Fitch вважає застереження попереднього аудитора агрохолдингу Baker Tilly суттєвим, проте вказує на той факт, що за торговою дебіторською заборгованістю "Агротону" сформований резерв в розмірі $9,6 млн (менше 10% чистих продажів за 2011 рік).
На думку Fitch, застереження про нестачу документальних підтверджень частково згладжено призначенням нового незалежного аудитора KPMG і це не матиме безпосереднього впливу на рейтинги "Агротону".
У повідомленні агентства зазначено, що "Агротон" має намір врегулювати торгову дебіторську заборгованість, по якій є застереження, до кінця червня поточного року.
Fitch зазначило, що не бачить підстав для змін поточного рейтингу "B-" і "стабільного" прогнозу, якщо "Агротон" успішно ліквідує дебіторську заборгованість протягом найближчих двох місяців.
Разом з тим, якщо у компанії виникнуть труднощі з ліквідацією дебіторської заборгованості, що ускладнить поточне фінансування оборотного капіталу, або якщо будуть свідчення потенційного істотного перегляду даних у звітності, Fitch може помістити рейтинги "Агротону" в список Rating Watch "Негативний" або знизити до рівня "CCC" в короткостроковій перспективі.
Крім того, Fitch має намір провести більш ретельну оцінку дій комітету з внутрішнього аудиту "Агротону" при управлінні процесом фінансової звітності та аудиту.
Агентство також відзначило, що вибір KPMG як зовнішнього аудитора повинен дати певну впевненість інвесторам у тому, що топ-менеджмент компанії має намір підвищувати прозорість фінансової звітності групи. Крім того, Fitch не відкидає можливість перегляду історичних фінансових даних при першому аудиті KPMG в 2012 фінансовому році.
Як повідомлялося, Fitch Ratings 30 квітня підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") компанії Agroton Public Limited ("Агротон") в іноземній і національній валюті на рівні "B-", а також національний довгостроковий рейтинг компанії "BBB (ukr)". Прогноз щодо рейтингів - "стабільний".
Крім того, агентство підтвердило пріоритетний незабезпечений рейтинг української аграрної групи "Агротон" на рівні "B-"/"RR4" стосовно єврооблігацій компанії на суму $50 млн із погашенням в липні 2014 року.
"Агротон" 15 травня 2012 року оголосив про призначення своїм новим незалежним аудитором компанії KPMG замість Baker Tilly.
Агрохолдинг працює з 1992 року. Контролює елеваторні потужності на 285 тис. тонн зберігання зерна. Холдинг спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур, виробництві та реалізації продукції тваринництва.
Холдинг за підсумками 2011 року отримав чистий збиток $2,1 млн проти чистого прибутку $ $15,73 млн в 2010 році. Його виручка зросла на 25,4% - до $122,1 млн.
"Агротон" в кінці жовтня 2010 року під час IPO розмістив 5,67 млн акцій (26,2% статутного капіталу) і залучив PLN153 млн (близько $56 млн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас