Прибутковість банківської системи поповзла вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість банківської системи поповзла вниз

801
У перші три місяці року банківська система щомісячно декларувала в середньому по 600 млн. грн. прибутку. Правда, від місяця до місяця показники трохи погіршувалися. Так, в січні прибуток банків був на рівні 650 млн. грн., в лютому - 550 млн. грн., в березні -520 млн. грн. У результаті за перший квартал загальний плюс системи склав 1,72 млрд. грн.
Експерти прогнозували і надалі помірне зростання прибутковості фінустанов, однак, як показали квітневі цифри, прогнози можуть розійтися з реальністю. За даними НБУ, сумарний позитивний фінансовий результат банків за перші чотири місяці склав 1,8 млрд. грн., що говорить про квітневий прибуток всього в 80 млн. грн. Таким чином, тенденція до плавного зменшення рентабельності, що спостерігається з початку року, поки підтверджується.
Якщо аналізувати фінрезультат банків січня-квітня 2012 р. з аналогічним періодом минулого року, то можна знайти багато спільного. Так, наприклад, практично на одному рівні залишилися процентні доходи (отримані в першу чергу від кредитної діяльності). Якщо за січень-квітень поточного року вони склали 37,28 млрд. грн., то за ті ж чотири торішніх місяці - 37,13 млрд. грн. При цьому 2011 р., за винятком короткочасного сплеску у видачі споживчих позик, можна охарактеризувати як пасивний щодо кредитування.
На активізацію кредитування, на думку самих банкірів, варто розраховувати не раніше другої половини 2013 р., а значить, найближчим часом це джерело доходу буде фактично перекрито, і функціонувати система буде лише за рахунок раніше виданих позик. "Основними передумовами для такої ситуації є кредитні ризики, пов'язані з економічною ситуацією в країні. Банки стали набагато більш обережно аналізувати ризик-показники", - пояснює генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов.
В свою чергу триває тенденція нарощення банками комісійних доходів, про яку "i" вже писали (стаття "Банкіри змінюють баланс", № 74 від 11 травня). За рік вони збільшили комісійні надходження на 1 млрд. грн. до 6,4 млрд. грн. Втім, першорядним фактором, який поки дозволяє банкам демонструвати позитивну рентабельність, є відрахування в резерви. Вони скоротилися на 2,9 млрд. грн. до 7,44 млрд. грн. Пам'ятаючи про них, банки побоюються видачі нових кредитів, щоб знову не зіпсувати баланси проблемними позиками. Особливо ймовірними в умовах очікування нової хвилі кризи і прогнозів щодо девальвації гривні після виборів.
На думку старшого аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Євгена Гребенюка, відсутність кредитування не дозволить покращити результати банків, продемонстровані в першому кварталі. "Банки практично не нарощують кредитні портфелі (зростання кредитів з початку року склало всього 0.1%) і таким чином не створюють собі можливість нарощення чистого процентного доходу", - говорить експерт. Як результат, фінустанови показують слабкі операційні показники - співвідношення витрат до доходів по системі зросло до 81% за чотири місяці, що свідчить про неефективність діяльності банків.
Єдиною альтернативою утримання рівня рентабельності залишається скорочення адміністративних витрат. Однак ця можливість обмежена, оскільки банки протягом 2009-2011 рр. максимально її використовували, оптимізувавши філіальні мережі, персонал і скоротивши присутність в роздрібному сегменті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас