Резервним курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резервним курсом

Енергетика
1354
Незважаючи на нинішню стабілізацію золотовалютних резервів, їх рівень до кінця 2012 року напевно знизиться, і помітно. Такий тренд, в розумінні більшості макроекономічних аналітиків, бачиться для України практично неминучим. Дискусійним залишається один момент: чи існує для Нацбанку резервна межа, яка спонукає його керівництво почати девальвацію національної валюти.
Слалом з запасом
Квітень став другим місяцем поспіль, протягом якого Національний банк України нарощував золотовалютні резерви (ЗВР). На початок травня їх розмір в грошовому вираженні склав 31,66 млрд дол., що на 1,7%, або 532 млн дол. перевищило показник місячної давності. Причини цього позитиву в НБУ вбачають в низці факторів, не останній з яких - здатність НАК "Нафтогаз України" обійтися в розрахунках за імпортований газ без валютного підживлення з боку фінрегулятора.
Березневе збільшення ЗВР було не таким об'ємним - до 31,128 млрд дол., або додатково 79 млн дол. до звітної сумі по лютому. Але саме ці +0,2% і стали знаковими для НБУ.
До березня, протягом півроку, золотовалютний запас України лише скорочувався. З кінця серпня до завершення грудня 2011 року резерви знизилися більше ніж на 6 млрд дол. - з 38,2 до 31,795 млрд дол. відповідно. На початку поточного року несприятливий для економіки країни та її центробанку тренд зберігався. У січні 2012 р. запаси зменшилися на 430 млн дол., в лютому - ще на майже 316 млн дол., до мінімальної поки в поточному році позначки в 31,049 млрд дол.
Послідовне зниження золотовалютних резервів минулої осені та зими пояснювалося поєднанням декількох негативів. Позначилася насамперед політика фінрегулятора щодо недопущення девальвації гривні за всяку ціну. Збільшений попит на валюту збивали масованими інтервенціями долара. В результаті тільки за вересень-жовтень минулого року резерви НБУ зменшилися приблизно на 4 млрд дол.
У тій ситуації український центробанк робив різні кроки, щою уникнути негативної тенденції зі зменшенням ЗВР. У свій час попит на долари з боку населення намагалися обмежити адміністративно - за рахунок документарного ускладнення валютообмінних операцій. А в останні місяці 2011 року за посередництва Мінфіну була запущена схема з розміщенням ОВДП, індексованих, а потім - і деномінованих, в доларах США. Тоді ж в НБУ почали говорити і про намір перевести російський рубль в категорію резервної валюти. Як заявляли в керівництві фінрегулятора, такий крок дозволив би зберегти доларові запаси при розрахунках за імпортований з РФ природний газ.
Всі ці ініціативи народжувалися зовсім не від надлишку виконавського ентузіазму. В умовах помітного скорочення експортних операцій та одночасної необхідності платити за імпортний газ за збільшеною ціною (до 400 дол./тис. куб. м в IV кварталі 2011 проти 264 дол./тис. куб. м на початок минулого року) країна зіткнулася з істотним дефіцитом платіжного балансу. У листопаді 2011 р. даний показник, наприклад, був зафіксований на рівні близько 870 млн дол. І хоча вже в грудні його вдалося скоротити до 91 млн дол., від’ємне сальдо зведеного за 2011 р. платіжного балансу України досягло майже 2,45 млрд дол. Для порівняння: в позаминулому році платіжний баланс був зведений з профіцитом трохи більше 5 млрд дол.
Валютний брак в кінці минулого року і в перші місяці поточного компенсувати доводилося саме з резервів Нацбанку. Ситуація для ЗВР склалася б значно краще, якби їх обсяг підтримувався за рахунок вливань позикових коштів. І в першій половині 2011 року фінрегулятор дуже на це розраховував. Рік тому голова НБУ Сергій Арбузов прогнозував, що український золотовалютний запас до завершення 2011 року вийде на позначку в 40 млрд дол. У Нацбанку при цьому сподівалися, в першу чергу, на отримання траншів кредиту від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by. За минулий рік по цьому каналу Україна теоретично могла залучити близько 6 млрд дол.
Надії не виправдалися - вся теорія була перебита одним практичним нюансом. Український уряд не погодився виконати вимогу Фонду про підвищення газових тарифів для населення. У відповідь функціонери МВФ заморозили для країни кредитну лінію. У результаті розрив між очікуваним і фактичним розміром золотовалютних резервів перевищив 8 млрд дол. не на користь чиновного прогнозу. МВФ, до речі, підштовхнув наші ЗВР до зниження і в лютому вже поточного року, коли країна почала повертати Фонду гроші за попередньою програмою кредитного співробітництва.
Падіння без девальвації?
Тим більше контрастно виглядає розворот негативної спершу тенденції, що стався в березні-квітні. Як популярно пояснив минулого місяця в ефірі одного з телеканалів глава українського Мінекономрозвитку Петро Порошенко, стан ЗВР і платіжного балансу не створювали на той момент умов для різкої девальвації гривні. Міністр цілком міг демонструвати оптимізм - березень був відзначений не тільки збільшенням золотовалютних резервів, а й переходом показника платіжного балансу в профіцитну область. "Плюс" по ньому склав 375 млн дол. в порівнянні з "мінус" 55 млн дол. в лютому і майже 890 млн дол. від’ємного сальдо в січні.
"Дані щодо платіжного балансу України і резервів НБУ значно перевершують очікування", - поділяє вказану тезу аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук. Він практично не сумнівається, що Національний банк зможе утримувати курс гривні на поточному рівні до кінця року. "А якщо ситуація на світових товарних ринках і ринках боргового капіталу покращиться в другому півріччі, то цілком імовірно, що курс гривні залишиться стабільним і в наступному році", - припустив аналітик.
Представники ІК Dragon Capital також відзначають позитивні зміни в платіжному балансі - одній з ключових складових у забезпеченні стабільності нацвалюти. Але при цьому очікують зниження українських ЗВР до позначки в 25 млрд дол. до кінця 2012 року. Головний економіст компанії Олена Бєлан пояснює таке скорочення резервів двома факторами. По-перше, НБУ протягом цього року доведеться здійснити виплати за спершу взятими кредитами у МВФ на суму ще близько 2 млрд дол. По-друге, в II півріччі-2012 зросте попит на валюту (з тим, що американський долар стане більш затребуваним у населення України перед виборами в парламент, згодні багато експертів). І фінрегулятор, на її думку, продовжить практику продажу валюти для підтримки нинішнього курсу гривні до долара на позначці "близько 8 до 1".
Але зазначене зменшення ЗВР навряд чи зможе підірвати стабільність національної валюти. "За нашим прогнозом, резерви НБУ на кінець поточного року будуть відповідати трьом місяцям імпорту, що все ще є безпечним рівнем для гривні", - пояснює експерт. Крім того, в Dragon Capital чекають, що в кінці 2012 - початку 2013 року українська влада все ж домовиться про відновлення кредитної підтримки від МВФ. "Це допоможе уникнути подальшого різкого зниження ЗВР. Тому девальвації не прогнозуємо", - говорить Бєлан.
За базовим сценарієм ІК "Трійка Діалог Україна", золотовалютні резерви НБУ до завершення року чекає скорочення до рівня 28 млрд дол. "Виплати за зовнішніми боргами і фінансуванням дефіциту рахунку поточних операцій, як очікується, перевищать обсяги залучених коштів на зовнішніх боргових ринках і приплив іноземних інвестицій", - такі причини наводить економіст компанії Ірина Піонтковська в обґрунтування прогнозу. Останній передбачає і зниження на кінець року обмінного курсу гривні - до 8,5 грн./дол. Хоча можливу девальвацію в ранг неминучості експерт не зводить. "Показники платіжного балансу за I квартал 2012 року виявилися кращими від очікувань - приплив валюти по фінансовому рахунку профінансував половину дефіциту рахунку поточних операцій за вказаний період", - констатує Піонтковська.
У самих фінансових і економічних відомствах України майбутнє національної валюти на публіці коментують традиційно: ніщо, мовляв, звичній вартості гривні не загрожує (в кулуарних бесідах, правда, видають застереження: як мінімум, до парламентських виборів). Причому лунали в тому ж НБУ ще на початку року обережні міркування про "м'яке зниження" курсу до 8,3 грн./дол. нині майже забуті. А от щодо платіжного балансу і ЗВР пророкувати щось певне чиновники вже не беруться. Якщо під таким не розуміти, звичайно, березневі побажання щодо отримання від проведення в країні європейського футбольного чемпіонату в сумі до 1 млрд дол.
В одній з інвесткомпаній, на прохання Мінпрому, все ж обмалювали позитивний сценарій не падіння, але помітного зростання золотовалютних запасів України до завершення року. Оптимістичним він не вийшов навіть при всьому наборі припущень: "Це можливо, якщо Україна і Росія домовляться про істотне зниження ціни на газ. Або при одночасній дії кількох чинників, на кшталт: прискоренні зростання експорту, різкому уповільненні імпорту, притоку зовнішніх кредитних ресурсів у приватний і державний сектор, зниженні попиту на готівкову валюту з боку населення і бізнесу".
У такий винятковий для України збіг макрообставин-2012 складно повірити і самому прогнозисту: стан світових фінансових і товарних ринків, а також передвиборний фактор в країні ймовірність реалізації подібного сценарію практично не допускають.
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас