IBRC виганяють з "України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IBRC виганяють з "України"

2339
Вищий господарський суд України в четвер увечері виніс рішення про стягнення $45,2 млн з ПАТ "Універмаг "Україна" на користь компанії Lyndhurst Development Trading SA (LDT), повідомила Quinn Holdings Sweden AB (QHS; володіє 92,75% "Україна"). Цю суму у вигляді кредиту ірландський держбанк IBRC видав структурі колишнього власника універмагу Quinn Group - Demesne Investments Ltd, розповіли в юридичній компанії Magisters (представляє інтереси IBRC). Позивач стверджує, що придбав права вимоги цього боргу у Demesne. "Але Demesne не перепродували нікому боргових зобов'язань. Більше того, 3 травня Північноірландський суд визнав договори LDT, на підставі яких вона вимагає стягнути борг, недійсними", - говорить старший юрист Magisters Арсеній Мілютін.
QHS придбала акції універмагу в 2007 році на кошти від кредиту, виданого IBRC під заставу будівлі та акцій універмагу. Але в минулому році власник QHS Шон Куїнн, який ще в 2008 році вважався найбагатшою людиною в Ірландії (його статки Forbes оцінювали у $6 млрд), був визнаний банкрутом. Суд Північної Ірландії визнав неможливість виплати Куїнном 2,8 млрд євро IBRC. QHS зараз перебуває в процедурі банкрутства, а IBRC судиться з членами родини Куінн в декількох країнах, включаючи Україну, Швецію і Кіпр, звинувачуючи їх в приховуванні активів в цих державах.
Універмаг "Україна" почав роботу в 1966 році. Загальна площа будівлі - 45,3 тис. кв. м. У 2010 році чистий дохід підприємства склав 103,56 млн грн (+3,5% до 2009 року), чистий прибуток - 1,09 млн грн проти чистого збитку в 146,9 млн грн в 2009 році. Статутний капітал ПАТ "Універмаг "Україна" на кінець 2010 року становив 1,95 млн грн.
У відкритих джерелах про Lyndhurst нічого не повідомляється. Однак, за словами Мілютіна, інтереси LDT в суді представляють юристи, які раніше представляли інтереси менеджменту універмагу, яка оскаржує звільнення. Справа в тому, що IBRC як і раніше не може здійснювати оперативне управління активом. 7 листопада 2011 р. акціонери звільнили від виконання обов'язків директора Ларису Янез Пуга, призначивши на цю посаду в. о. директора Ростислава Левінзона. Але Пуга в квітні 2011 року ініціювала позов проти IBRC, в якому просила визнати недійсним кредитний договір, повідомили в QHS. Київський госпсуд як забезпечувальний захід уже заборонив IBRC звертати стягнення на будинок і наклав арешт на акції "України".
QHS обіцяє оскаржити рішення Вищого господарського суду. "Ми зараз розглядаємо кілька варіантів виходу із ситуації, серед них звернення до Верховного суду, а також винесення цього питання до міжнародних судів", - говорить в.о. директора "Україна" Ростислав Левінзон. На його думку, метою позову є аж ніяк не стягнення коштів з підприємства, а відкриття процедури банкрутства і виведення активів.
Оскаржити рішення буде непросто, вважають юристи. "Щоб оскаржити рішення Вищого госпсуду у Верховному суді, потрібно, щоб судді першого дали на це згоду", - пояснює партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. На імплементацію рішення суду Північної Ірландії в Україні, на його думку, піде як мінімум півроку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас