Кому вигідне падіння євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому вигідне падіння євро

Валюта
5613
Курс євро на світовому ринку впав нижче позначки 1,27 за долар і тепер все більше і більше європейських аналітиків почали розповідати про сумну долю євро. Ось і нещодавно аналітики ING спрогнозували, що курс євро може впасти до позначки в 1,15 за долар (9,2 грн. за євро). Хоча при цьому вони свій прогноз скромно обставили низкою застережень. Наприклад, така умова: це може статися лише протягом шести місяців ... Ключове слово тут - "може". Є, правда, і інший прогноз, але вже від американського банку Bank of America Merrill Lynch. Там вважають, що нижче 1,2 за долар (9,6 грн. за євро) курс євро не впаде, навіть якщо Греція вийде з єврозони.
Ще один прогноз. Відповідно до опублікованого протоколу Федерального комітету з операцій на відкритому ринку ФРС (FOMC), деякі члени Комітету висловлюються за необхідність в черговий раз збільшити емісію долара за рахунок викупу ФРС держоблігацій. Аналітики очікують, що це може призвести до зростання курсу євро до 1,29 за долар (10,32 грн. за євро). І як завжди залишається актуальним прогноз, що в разі якщо політична криза в Греції припиниться, то курс євро повернеться до рівня 1,3-1,33 за долар.
Але вистачить прогнозів. Набагато важливіше розуміти: хто виграє і хто програє від зміни курсу євро.
Чому Україні вигідно, щоб курс євро знизився
Уряд України свого часу залучив кошти за рахунок випуску єврооблігації, з погашенням в 2015 році. У даній ситуації, чим нижче падає курс євро, тим менше буде потрібно доларів на купівлю євро. В результаті дешевше обходиться борг для уряду України. Така логіка при поверненні боргів.
Більшість європейських імпортних автомобілів оцінюються в євро. Більш низький курс євро дозволить знизити і роздрібні ціни на продаж європейських іномарок. Частина фізичних осіб будуть задоволені таким розвитком подій.
Частково імпортна побутова техніка купується за євро, а також одяг та взуття. Більш низький курс євро - це прямий шлях до зниження оптових і роздрібних цін. За умови, звичайно, що митниця "дає добро".
На поточний момент фізичні особи заборгували банкам кредитів в євро на суму майже 240 млн. євро. Їм зниження курсу євро буде тільки на руку. І хоча до курсу в 7 грн ще далеко, але все ж набагато приємніше купувати євро для розрахунків за кредит по 9 грн, ніж по 12 грн.
Немає чітких даних про те, скільки українців придбали за єврокредити нерухомість в Іспанії, Португалії та інших європейських країнах. Окремі експерти називають цифру в 2 млрд. євро. Можливо, так воно і є. Для цих осіб низький курс євро - заповітна мрія, якщо врахувати, що зараз продати віллу в Іспанії чи Португалії практично неможливо.
Чому Україні невигідно, щоб євро знижувався
За підсумками 2011 року обсяг українського експорту до країн ЄС склав близько 14 млрд. євро. Зниження курсу євро автоматично веде до зниження доходу від експорту в ЄС. Традиційно для закупівель імпорту українському бізнесу потрібні долари США. А долари, які будуть купувати за євро, виявляться дорогими. У нас і так велика проблема з дефіцитом зовнішньої торгівлі, так ще додасться проблема дисбалансу грошових потоків зовнішньої торгівлі.
Вклади в євро фактично знеціняться, а це вкрай негативно сприймається населенням. Сьогодні населення тримає на банківських депозитах валюти на суму близько 3 млрд. євро. Якщо вкладники почнуть цю валюту вилучати, конвертувати в інші валюти, це ще більше розхитає курс євро/гривня, що дуже небажано.
Оскільки Україна збирається проводити чемпіонат з футболу Євро-2012, а не Долар-2012, то очікується, що частина туристів буде витрачати в Україні саме євро. А надія на більші доходи від Євро-2012 сьогодні сприймається як жарт. Низький курс євро ще більше засмутить тих, хто буде ці євро отримувати за свою працю.
Немає офіційних даних про те, яка в золотовалютних резервах НБУ частка євро. Можна тільки припускати, що ця частка досить істотна. Відомо тільки те, що НБУ з початку 2012 року купив для формування золотовалютних резервів 374 млн. євро, а за 2011 рік - 3 млрд. євро. Зниження курсу євро/долар автоматично призведе до зниження золотовалютних резервів НБУ, а вони і так у нас останнім часом знижуються.
Висновок: немає нічого ідеального, коли хтось купує, хтось - втрачає.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас