СОТ розбрату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ розбрату

685
Україна висуває жорсткі вимоги в рамках переговорів про вступ цих країн до Світової організації торгівлі (СОТ). В п'ятницю агентство Reuters передало слова урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького про те, що Україна звернулася до Лаосу і Ємену з проханням знизити тарифи на імпорт сільськогосподарської та металургійної продукції. "Українська металургійна галузь зацікавлена в експорті в Ємен і Лаос, який допоможе цим країнам розвинути інфраструктуру і модернізувати економіку", - заявив П'ятницький. В агентстві Reuters зазначають, що така позиція України викликає неприйняття не тільки в Ємені та Лаосі, а й в СОТ в цілому. "Деякі торговельні дипломати вважають, що Україна тисне на нових кандидатів до СОТ через те, що її входження в організацію не було легким", - наголошується в статті. Вчора отримати уточнюючий коментар у головного українського переговірника в СОТ не вдалося.
Дійсно, ні Лаос, ні Ємен не є великими торговельними партнерами України. За даними Держстату, обсяг українського експорту в 2011 році в Ємен склав $ 17 млн, а в Лаос - $ 0,05 млн. При цьому Україна не має посольств в цих країнах - питання співпраці з ними за сумісництвом вирішують посли в Саудівській Аравії і Таїланді. "Безумовно, жодну з цих країн не можна віднести до важливих торговельних партнерів, в кращому випадку вони можуть піднятися у другий десяток торговельних партнерів України", - упевнений гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. Раніше повідомлялося, що жорсткі вимоги Україні висувала в процесі вступу до СОТ Чорногорії, проте згодом навіть уклала договір про вільну торгівлю з цією країною.
Експерти частково підтримують таку політику держави. "Поступаючись навіть щодо неключових питань, ми можемо прийти до ситуації, коли всі країни закріпляться на цих ринках, а Україна - ні. Це особливо важливо в нинішніх умовах падіння попиту на українську продукцію на наших основних зовнішніх ринках, оскільки пошук нових ринків збуту стає все більш актуальним", - уточнює пан Лапа. У той же час, демонструючи твердість у переговорах з невеликими торговельними партнерами, Україна відмовилася від участі в робочій групі зі вступу до СОТ Росії, що позбавило країни можливості істотно полегшити двосторонню торгівлю. "Виявляючи надмірно жорстку політику стосовно країн, що розвиваються, Україна діє всупереч політиці СОТ, заснованій на спрощеній процедурі їх вступу. Крім того, треба пам'ятати, що в рамках СОТ країни, що розвиваються, діють не самостійно, а в коаліціях. Тому сьогоднішній тиск може призвести до того, що коаліції країн, що розвиваються, у відповідь будуть блокувати ініціативи, потенційно вигідні Україні", - вважає головний спеціаліст Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас