Європарламент обговорить ситуацію в Україні на пленарному засіданні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент обговорить ситуацію в Україні на пленарному засіданні

319
На пленарному засіданні Європейського парламенту, яке пройде в Страсбурзі 21-24 травня, європейські депутати розглянуть питання про ситуацію в Україні.
Дебати з Україною намічені на вівторок. Очікується, що їх центральною темою стане поводження з екс-прем'єром країни Юлією Тимошенко.
Ця дискусія відбудеться в продовження зустрічі, що відбулася на минулому тижні, голови Європарламенту Мартіна Шульца з главою уряду України Миколою Азаровим, під час якої український прем'єр погодився на пропозицію Європейським парламентом надати лікарів для лікування Тимошенко і спостерігача на її другий судовий процес.
На дебатах із заявою щодо ситуації з Тимошенко виступить член Європейської комісії з тематики добросусідства Штефан Фюле. У середу Європарламент планує прийняти резолюцію з даного питання.
Крім того, європейські депутати обговорять в середу проблематику боротьби з гомофобією в Європі за участю представників Ради ЄС та Європейської комісії. У квітні 2009 року Європарламент схвалив проект європейського законодавства, спрямованого на гарантію рівного ставлення до громадян без відмінностей в тому, що стосується сексуальної орієнтації, віку, релігії або стану здоров'я (наявності інвалідності).
Проте Рада міністрів ЄС досі блокує прийняття цього законодавства. На думку депутатів, що пройшов 17 травня Міжнародний день проти гомофобії і трансфобії є нагадуванням про необхідність поважати права геїв і лесбіянок усюди в світі, відзначається в матеріалах до засідання Європарламенту.
Ще одне правозахисне питання планується розглянути в четвер. Європейський парламент має намір поквапити Європейську комісію з підготовкою заходів щодо скорочення розриву в зарплатах чоловіків і жінок, які б передбачали санкції проти роботодавців.
У проекті резолюції наголошується, що різниця в зарплатах чоловіків і жінок у ЄС все ще становить в середньому 16,4% по Євросоюзу, а в ряді його держав-членів вона ще більша.
Європарламент обговорить у вівторок проект нової законодавчої ініціативи про макроекономічну допомогу Євросоюзу державам-сусідам, які мають бюджетні проблеми. Згідно з пропозицією, допомога повинна бути обумовлена повагою прав людини і норм демократії.
Очікується, що в ході дебатів євродепутати звернуться до недавньої історії і нагадають про факти надання такої допомоги без попереднього урахування політичної обстановки в країні-одержувачі, як це було у випадку України в 2002 році.
Згідно з проектом резолюції, за яким європарламентарії будуть голосувати у вівторок, стратегія внутрішньої безпеки ЄС повинна поважати фундаментальні права громадян у будь-яких ситуаціях, і це має бути відповідним чином враховано в бюджеті союзу на 2014-2020 роки.
Сама стратегія передбачає інтенсифікацію боротьби проти організованої злочинності, тероризму і кіберзлочинності, а також поліпшення управління зовнішніми кордонами ЄС та готовність до ефективної реакції на природні та техногенні катастрофи.
Євродепутати проголосують у вівторок по резолюції про стратегію зміцнення прав малозабезпечених споживачів.
Традиційні розгляди питань про дотримання прав людини в зарубіжних країнах з прийняттям резолюцій відбудуться в четвер. Мова піде про ситуації у Венесуелі, Азербайджані і про стан північнокорейських біженців.
З економічних питань на порядку денному пленарного засідання виділяється тема Інвестиції, економічне зростання і зайнятість. В її обговоренні у вівторок візьме участь голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.
Ця дискусія організується в зв'язку з неформальною зустріччю глав держав і урядів ЄС, що відбудеться 23 травня в Брюсселі і буде присвячена питанням економічного зростання в Євросоюзі. Головною темою дебатів парламентаріїв повинна стати провідна роль малих і середніх підприємств у відновленні економічного зростання і створення робочих місць.
У середу відбудеться голосування за рекомендаціями Європарламенту до законодавства про податок на фінансові транзакції. При цьому євродепутати хочуть запропонувати суворі санкції за ухилення від сплати такого збору.
В той же день парламентарії обговорять проблему більш економного використання природних ресурсів при поліпшенні захисту навколишнього середовища. У тому числі йтиметься про більш суворі правила розпорядження відходами.
Європарламент обговорить ще низку питань торговельного, екологічного та правового змісту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас