Резервні сили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резервні сили

Кредит&Депозит
984
Нацбанк робить спроби розморозити кредитування економіки, оскільки за чотири місяці з початку року приріст кредитного портфеля юридичних осіб склав всього 1,4%. Своєю постановою N197 від 18 травня НБУ лібералізував вимоги до формування банками обов'язкових резервів.
З 31 травня норматив резервування коштів на окремому рахунку в НБУ, які заблоковані протягом місяця, буде знижено з 60% до 50%. При цьому регулятор підвищив з 30% до 40% обсяг резервів, який повинен зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банку в НБУ. Цю рокіровку в Нацбанку пояснюють необхідністю нівелювати ризики, пов'язані з вивільненням додаткової ліквідності.
Обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в квітні, становив 15,7 млрд грн, в тому числі на окремому рахунку в НБУ перебувало 6,37 млрд грн. Таким чином, мова йде про вивільнення ресурсу всього на 1,57 млрд грн. Це трохи менше, ніж 10% залишків на коррахунках банків на 1 травня (17,11 млрд грн).
Учасники ринку потребували подібного пом'якшення вимог в кінці 2011 року. "Зниження нормативу вимагалося в листопаді, коли всі виконували резервування, а коштів не вистачало. Тому тоді всі почали підвищувати ставки по депозитах населення. Але зараз це істотно не вплине на обсяги ліквідності, оскільки різниця в обсягах резервування - всього 10%", - говорить директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв.
Саме дорожнеча ресурсів і загальна нестабільна ситуація в світі гальмують кредитування. "Зараз кредитувати ніхто не буде, тому що позики в гривні дуже дорогі, а іноземна валюта нестабільна через незрозумілу ситуацію в Європі і побоювання девальвації в Україні. А зниження нормативів резервування - надто незначний крок. Можливо, кредити стануть більш доступними, коли банкіри почнуть свідомо знижувати депозитні ставки, а також коли пройдуть парламентські вибори", - говорить казначей одного з банків. За даними індексу UIRD, в п'ятницю середня ставка за річними депозитами населення у гривні становила 16,5%, в доларах -7,57%, в євро - 6,05%. "На відсутність кредитування більше впливає те, що багато банків стали більш обережно ставитися до ведення бізнесу в Україні, - зазначає Антон Болдирєв. - Під час листопадової кризи кредитні установи набрали дорогих депозитів у населення під 25%. Зараз ставки впали незначно, тому банки можуть видавати тільки дорогі позики, які мало хто готовий брати".
Банкіри розраховують на подальшу лібералізацію з боку регулятора. "У Нацбанку говорили, що до кінця року планують чи не всі кошти відпустити зі спецрахунку на коррахунки. Це повинно певним чином стимулювати кредитування. Але головною проблемою залишається відсутність платоспроможних позичальників, а за наявних йде велика конкурентна боротьба серед банків", - констатує директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас