G8: Греція повинна залишитися у складі єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G8: Греція повинна залишитися у складі єврозони

400
В американському Кемп-Девіді завершився саміт "Великої вісімки" (G8). У підсумковій декларації світові лідери висловили свої спільні погляди на низку глобальних проблем економічного і політичного характеру. У саміті брали участь Президент США Барак Обама, обраний Президент Франції Франсуа Олланд, прем'єр Великобританії Девід Кемерон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, голова уряду Канади Стівен Харпер, а також прем'єр-міністр Японії Йосіхіко Нода. Президент Росії Володимир Путін поінформував Обаму, що не поїде на саміт країн "великої вісімки" в Кемп-Девіді, і замість нього Росію представляв прем'єр Дмитро Медведєв. Саміт відкрився в п'ятницю ввечері неформальною трапезою.
За підсумками зустрічей Обама заявив, що учасникам зустрічі керівників країн "Великої вісімки" в Сполучених Штатах дійсно вдалося досягти прогресу в справі пошуків шляхів виходу з економічної кризи, зокрема в Європі. У своєму виступі після зустрічі в Кемп-Девіді американський лідер заявив, що зараз головними завданнями мають бути досягнення економічного зростання і створення нових робочих місць. Однак Меркель наполягає на тому, що для країн єврозони головне - дотримуватися режиму суворої економії з тим, щоб добитися скорочення бюджетного дефіциту.
У декларації саміту "Великої вісімки" учасники зустрічі торкнулися найважливіших глобальних питань, зокрема, проблем світової економіки та міжнародної політики.
Країни-учасниці висловили намір працювати над створенням нових робочих місць, спрямувати зусилля на відновлення світової економіки, а також активізувати боротьбу з фінансовими стресами. Країни підтримують курс на структурні реформи та інвестиції в сфери освіти та інфраструктуру, перехід на використання нових видів палива замість неекологічних джерел.
Країни G8 стурбовані ситуацією в єврозоні. Держави підтвердили свою зацікавленість у збереженні Греції в єврозоні, а також висловили підтримку лідерам єврозони в їх рішучості в зміцненні зони. "Ми погодилися, що в справі відновлення міжнародної економіки та забезпечення глобальної стабільності, збереження цілісності єврозони є вкрай важливим фактором. Ми підтверджуємо нашу спільну зацікавленість в участі Греції в єврозоні на умовах дотримання своїх зобов'язань", - йдеться в заяві учасників.
Країни "великої вісімки" мають намір продовжувати надавати допомогу країнам Африки в рамках зобов'язань, даних в італійському Аквілі. Роль Африки у світовій економіці постійно зростає, відзначили політики, однак проблема бідності та продовольчої безпеки вимагає спільного вирішення на засадах партнерства.
У питанні Афганістану країни G8 займають колишню позицію: лідери будуть надавати Кабулу підтримку в процесі переходу до суверенної, мирної і стабільної держави, а також в справі будівництва громадянського суспільства. Країни також будуть надавати підтримку в розвитку державних інститутів в Лівії.
Країни G8 висловили заклопотаність іранською ядерною програмою. Політики закликали Тегеран скористатися своєю можливістю і відновити переговори з Європейським союзом та міжнародними організаціями. Дії КНДР також не зустріли схвалення у світових лідерів: програми Пхеньяна загрожують стабільності в регіоні, заявили учасники зустрічі.
Наступний саміт "великої вісімки" відбудеться в 2013 р. у Великобританії. Деталі наступного саміту, зокрема час і місце його проведення, будуть визначені та озвучені пізніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас