Євро буде дешевшати мінімум півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро буде дешевшати мінімум півроку

Валюта
3387
Поки Європейський Cоюз продовжує вирішувати проблеми маленької Греції, українці сушать голову: що робити із заощадженнями в євро і які перспективи цієї валюти. Експерти одностайні - вона буде дешевшати. Зниженню курсу євро посприяє не тільки боргова криза, але і загальний настрій лідерів ЄС. Вони давно обговорюють девальвацію євро відносно долара, що має посилити позиції європейських експортерів і стимулювати зростання економіки спільноти. Тому радять звернути увагу на золото і гривню.
Хто зберігав кошти в євровалюті, тільки за місяць втратили майже 3% - так знизився курс за останні 30 днів. За минулий рік українські власники євровалюти втратили 10% вартості своїх заощаджень, якщо знадобиться конвертувати їх у гривню. Втім, в зниженні курсу цієї валюти є і деякий позитив. Відпочинок в Європі обійдеться дешевше. Так само як більш доступними стануть товари, вироблені в країнах ЄС. Наприклад, автомобілі або брендовий європейський одяг. Зниження курсу євровалюти - погана новина тільки для експортерів, орієнтованих на цей ринок. Їх прибутки в гривневому еквіваленті будуть знижуватися - відповідно, торгівля з ЄС стане менш вигідною.
Падіння курсу євро - тенденція явно затяжна. Всі пильно спостерігають за подіями в маленькій Греції, яка спровокувала боргову кризу в ЄС - саме вона привела до зниження вартості валюти союзу. Недавні вибори показали: пересічні греки, на відміну від урядовців, до економії не готові. Тому значне число голосів отримали партії, які виступають за відмову від "затягування поясів" і виконання вимог Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів-рятувальників. Багато впливових аналітиків цілком серйозно обговорюють можливість виходу Греції зі складу ЄС.
У світі не залишилося надійної валюти
Голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер сказав, що можливий вихід Греції із зони євро не обговорювався. "Я ніколи не думав, що Греція може покинути єврозону. Це нісенітниця, пропаганда. Вихід Греції з єврозони не був предметом наших дискусій. Абсолютно ніхто навіть не починав розмову про це", - сказав єврочиновник. У той же час голова МВФ Крістін Лагард вважає такий розвиток подій цілком реальним. "Процедура буде ризикованою і витратною, але можливість виходу Греції потрібно мати на увазі", - визнала Лагард, зауваживши, що до цього потрібно заздалегідь підготуватися юридично. Як відомо, вступ до Євросоюзу і приєднання до зони обігу євро розписані досить детально, а от механізму виходу з політичного або валютного союзів до сих пір не існує. Впливове міжнародне агентство Fitch Ratings визнало, що відхід Греції з ЄС призведе до зниження рейтингів країн союзу. Інші учасники єврозони зазнають до півтора трильйонів євро прямих і непрямих збитків через настільки радикальний крок.
Проблеми Євросоюзу не вирішаться протягом найближчих п'яти років - упевнений керівник інформаційно-аналітичного центру компанії Forex Club в Україні Микола Івченко. І це буде сприяти подальшому зниженню курсу євро. У найближчі місяці курс євро/долар на міжнародному ринку може знизитися до позначки 1,23. А поки ЄС боротиметься зі своєю кризою, курс його валюти впаде до десяти гривень і навіть нижче. Уже зараз євро до такої позначки недалеко. Так, напередодні Національний банк України встановив офіційний курс євровалюти на рівні 10,26. Тому зараз Івченко не рекомендує робити ставку на євро як інструмент заощаджень. Принаймні, на рік. А тим, у кого такі заощадження є, він радить не скидати євровалюту - через два-три роки вона може відновити свої позиції.
Раніше деякі експерти також вважали, що вартість євро і долара може зрівнятися. Про це говорили і провідні політики Франції та Німеччини - основних економічних локомотивів ЄС. Девальвація допоможе європейським експортерам - їх товари стануть більш конкурентоспроможними на міжнародних ринках. І якщо курс долар/євро складе 1:1, на українському ринку ціна європейських грошей наблизиться до 8 гривень.
Бути чи не бути обвалу гривні
Фінансовий аналітик Ерік Найман попереджає, що і долар - не найкраща альтернатива. Його позиції можуть знову виявитися хиткими після завершення президентських виборів в США - країна до цих пір не визначилася, що робити зі своїм астрономічним зовнішнім боргом, тому незабаром на порядку денному знову може постати питання про дефолт, як це було рік тому. Як альтернативу для довгострокових заощаджень Найман рекомендує золото - в найближчі роки цей метал не втратить у ціні.
Та й гривню як інструмент зберігання заощаджень українцям не радять скидати з рахунків - девальваційна істерія вляглася, а на валютному ринку відносний спокій. І ставки за банківськими депозитами на досить привабливому рівні, що дозволяє заробити на своїх заощадженнях до 16-20% річних - ніяка валюта сьогодні такої прибутковості не дасть. Найман, посилаючись на думку закордонних аналітиків, запевняє, що гривні не загрожує обвал, яким лякали ще кілька місяців тому. "Платіжний баланс для гривні - не загроза. Дефіцит торгового балансу повністю перекривається грошима гастарбайтерів, а відтік валюти компенсується припливом прямих іноземних інвестицій. Якщо подивитися на оцінки МВФ щодо курсу гривні на цей рік, то звичайне ділення ВВП в гривні на ВВП в доларі цього року дає прогноз курсу як 8,04 грн/$, на наступний рік - 8,31 грн/$. Ніхто не очікує ніякого обвалу гривні", - сказав експерт.
Схоже, що у стабільність гривні, про яку кілька місяців активно заявляють уряд і Нацбанк, увірували навіть закордонні спекулянти - котирування NDF (безпоставковий ф'ючерс в Лондоні) на курс гривні продовжують знижуватися. "Це сигналізує про зниження ризиків девальвації гривні", - пояснив Олег Іванець, аналітик інвесткомпанії "АРТ Капітал".
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас