Особливості комунальних послуг за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості комунальних послуг за кордоном

2176
Ми вирішили дізнатися, як без деяких комунальних послуг ЖЕКів можуть обходитися в різних країнах. І для цього поговорили з жителями Ізраїлю, Туреччини та Грузії.
Ізраїль: за ліфт - $50 на місяць
Центрального парового опалення в Ізраїлі немає. Але воно може бути централізовано. "Тільки в Єрусалимі і Цфаті в квартирах стоять батареї, тому що ці міста високо в горах і взимку там холодно (вночі може бути +1-2 градуси), - розповів нам житель Єрусалиму Алекс Табак. - Але й там вода подається не з центральної котельні, а гріється прямо в будинку". Ще для обігріву квартири використовують газові котли, кондиціонери, печі і каміни - електричні або на солярці. Бак солярки, якого вистачає на 3-4 міс., коштує близько $1,5 тис. У середньому електрообігрів обійдеться в $150-220 на місяць.
Немає і централізованої подачі гарячої води. "Кожен гріє воду сам, - каже Алекс Табак. - Для цього в багатьох квартирах стоїть електробойлер, з'єднаний із сонячною батареєю. Коли є сонце, воно нагріває воду в бойлері. Якщо дні несонячні або батарей немає, вода гріється електрикою". Плата за воду в такому випадку не перевищує $30 на місяць для сім'ї з 4-х осіб. Якщо ж у квартирі в ізраїльтянина стоїть не електрична, а газова плита, йому доведеться витратитися ще й на блакитне паливо. Зазвичай сім'я з 4-х осіб платить за газ $35 на місяць. Плата за вивезення сміття входить в муніципальний податок. Його розмір близько $1,5-2 тис. на рік за квартиру більше 100 кв. м недалеко від центру великого міста (Єрусалим або Тель-Авів) і $200-300 на околиці невеликого містечка. За ліфт - плюс $50 на місяць. Разом на місяць - $250-300 (2000-3000 грн). Пенсіонери, матері-одиначки, інваліди війни, праці і за здоров'ям частково звільнені від оплати компослуг та муніципального податку.
Туреччина: 5 способів обігріву житла
У Туреччині, по суті, живуть практично без "комуналки". Приміром, воду тут завдяки яскравому літньому сонцю з травня по вересень гріють за допомогою сонячних батарей, встановлених на даху будинку. А в решту року для її нагрівання використовують газові або електричні колонки, які кожен мешканець будинку встановлює самостійно. "Ціна води в різних районах країни різна, так само, як і ціна електрики, - розповідає мешканка Ізміру Яна Теміз. - Наприклад, у нас 1 кВт коштує 30 курушів, тобто турецьких копійок (1,2 грн), а куб води - 2 ліри (8,82 грн)". Тобто, за 200 кВт потрібно заплатити 60 лір (246 грн), а за 10 кубів води - 20 лір (82 грн). А кухонна плита Яни працює на газі з балона. Коштує він 60 лір (265 грн), вистачає його на 2 міс. А ось плата за вивезення сміття входить в розмір податку на нерухомість, який щорічно вноситься до бюджету міста. "За квартиру площею 100 "квадратів", в якій ми живемо вчотирьох, платимо податок близько 200 лір на рік (820 грн)", - говорить Яна.
Способів обігріти квартиру в Туреччині декілька. І лише один з них - це центральне опалення. "Наш кооператив, наприклад, - це три восьмиповерхові будинки, і у них одна котельня, - розповіла Яна Теміз. - Вартість опалення включена в плату за квартиру". Зараз Яна платить щомісяця 150 лір (661 грн) за обігрів, прибирання території навколо будинку, миття під'їздів, обслуговування ліфтів і дрібний ремонт. Опалювати можна й окремим котлом - кат-калорифером, - який працює на рідкому паливі. Його ставлять на балконі або в спеціальній коморі. У бідних районах міст та селах Туреччини для обігріву квартири використовують "собу" - піч-буржуйку. А багаті турки можуть дозволити собі жео-(він же гео-) термаль (подача води з природних гарячих джерел безпосередньо в будинки).
Грузія: чим більше витрачаєш світла, тим дорожче вивезення сміття
У Грузії також немає центрального опалення. Кожна сім'я там сама обігріває своє житло. Для цього встановлюють автономне опалення або газовий обігрівач. "У мене - другий варіант, - розповідає Олена Куртанідзе, мешканка Тбілісі. - А для гарячої води - газова колонка. В результаті за газ в квартирі площею 75 кв. м, де ми живемо вчотирьох, я плачу від 70 до 100 ларі (336-480 грн) в зимові місяці. Правда, в січні заплатила 130 ларі (624 грн), тому що була аномально холодна для Грузії зима з температурою 7-10°С". Але Олена збирається перейти на індивідуальну систему опалення. Її встановлення в Грузії обійдеться в 2-2,5 тис. ларі (9,6-12 тис. грн) для квартири. "Ті, хто обзавелися такою системою, сплачують за опалення і гарячу воду 150-170 ларі (720-816 грн) в опалювальний сезон за 3-кімнатну квартиру площею близько 80 кв. м, - пояснює Олена. - Температура води при цьому 50 - 70°С, а в приміщенні +24-28 градусів. Але якщо економити, то плата буде нижчою".
Цікаво, що в Грузії розмір плати за вивезення сміття недавно прив'язали до розміру плати за електрику приблизно в співвідношенні 1:3. "Наприклад, цього місяця за електроенергію я заплатила близько 30 ларі (144 грн), а за сміття - 9 ларі (43,2 грн), - говорить Олена Куртанідзе. - Раніше за його вивезення потрібно було платити окремо - 3 ларі (14,4 грн) на людину. Але не всі це робили, тому й вирішили пов'язати оплату з вартістю світла. А за нього доводиться платити всім, інакше відключать". До того ж, в деяких районах Грузії потрібно розщедритися ще й на ліфт. Одна поїздка там коштує 5 тетрі (24 копійки). Разом, за словами Олени, на місяць за "комуналку" вона платить 180 ларі (865 грн). При цьому пенсіонерам і вчителям видають ваучери на газ і світло вартістю близько 100 ларі (480 грн).
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас