Експертна рада: Чи доб'ється Україна поступок від Газпрому? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Чи доб'ється Україна поступок від Газпрому?

Енергетика
1456
Вперше за час газових переговорів з РФ Президент Віктор Янукович поїхав до Москви з аргументами: укладення контракту на постачання природного газу з німецьким концерном RWE, початок реалізації програми газовидобутку на Причорноморському шельфі тощо. Все це змусило Газпром змінити тональність переговорів з Україною. Зокрема, було оголошено про готовність до створення тристороннього газотранспортного консорціуму, проти чого раніше в РФ категорично заперечували. Чи зможе Україна домогтися зниження ціни на російський газ за підсумками візиту Януковича до президента РФ Володимира Путіна, МінПром дізнався за допомогою експертів.
Голова парламентського підкомітету з зовнішньоекономічної політики Олексій Плотніков зазначив, що повернення Путіна на посаду президента РФ дозволяє двом країнам планувати відносини в довгостроковій перспективі. "Це, а також низка інших факторів показують розгортання ситуації у більш сприятливий для нас бік. Ми працюємо в даному напрямку", - сказав він. Плотніков також припустив, що РФ не буде висувати вимогу про вступ до Митного союзу як умову для зниження вартості газу для України.
"У Росії є певне розуміння і повага до позиції Києва з даного питання. Можна говорити про шанобливе ставлення РФ до думки України, не вважаю, що хтось буде примушувати вступати в Митсоюз", - зазначив голова підкомітету ВР. Він підкреслив, що сам візит Януковича до Москви слід розглядати як позитивний фактор. "Це буде корисно для нас в будь-якому випадку для вирішення тих питань, які є", - сказав Плотніков.
Разом з тим член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима вважає, що від візиту Президента до Москви не варто чекати конкретних результатів. "Янукович не сказав там нічого нового, тому їх і не може бути", - підкреслив він. Гудима зазначив, що розвиток газовидобутку на шельфі і будівництво СПГ-терміналу на чорноморському узбережжі не є аргументами в газовій суперечці з Росією.
"По-перше, якщо це і буде реалізовано на практиці, то через кілька років, не раніше. А знижка на газ потрібна вже зараз в умовах, коли НАК "Нафтогаз України" банкрут і ми можемо не дожити до завтра, тобто до грудня. У Росії, де працюють потужні аналітичні центри, це прекрасно розуміють, тому заяви міністра Бойка і прем'єра Азарова на них не справляють враження", - сказав він.
Член парламентського комітету з ПЕК підкреслив, що навіть якщо оголошені проекти з розвитку морського газовидобутку і будівництва СПГ-терміналу будуть реалізовані, це не зможе суттєво змінити баланс газу. Він також висловив думку, що питання вступу України до Митного союзу не має вирішального значення в газових переговорах.
"Зараз, перед виборами (до Верховної Ради) ніхто різких рухів робити не буде, будуть тільки маневри. Але для Росії це і не принципово. Для них в газовому питанні важлива стабільність поставок газу, і для цього їм треба отримати контроль над нашою трубою. Решта їх не так цікавить", - пояснив Гудима.
Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін підкреслив, що зараз найбільш зручний момент для досягнення газового компромісу, оскільки почався сезон закачування газу в підземні сховища і від його обсягів залежить питання забезпечення безперебійного транзиту до Європи.
"Але вже восени цей аргумент втратить актуальність, так що час працює на Росію", - попередив І.Газізуллін. На його думку, укладення договору з RWE і початок видобутку газу на глибоководній частині шельфу не є новими доводами в діалозі з РФ. "Вважаю, в найближчі 2-3 роки ситуація в цьому питанні навряд чи зміниться. Звичайно, не можна сказати, що в України слабка позиція на переговорах з РФ, але російська позиція все-таки сильніша", - сказав представник МЦПД.
Екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що сильні аргументи в діалозі з РФ в України з'являться не раніше 2015-2016 років, коли почнеться промисловий видобуток газу з альтернативних джерел або його альтернативне постачання в промислових обсягах.
"Росіяни прислухаються до таких аргументів і враховують їх. Вони напевно врахують їх при підписанні наступного контракту з Україною. Будемо говорити прямо, в 2009 у нас таких аргументів не було", - сказав він. На думку експерта, ще одним аргументом на переговорах з РФ може стати різке зниження споживання газу.
"Польща, у якій населення майже як в України і в кілька разів більше ВВП, споживає 15-16 млрд куб. м газу на рік. Ми - в 3 рази більше. Крім того, є такі країни, як Бельгія, у них взагалі немає власного газу, і вони живуть, дай Бог, щоб український народ так жив. Тому стоїть питання про зниження енергоємності економіки, впровадження енергоефективних технологій. І це вже питання не тільки профільного міністерства, а й всього уряду і Президента", - підкреслив Соколовський.
Він також зазначив, що вважає стратегічною помилкою керівництва України переведення газового питання в політичну площину. "Цим повинен займатися не Президент, не прем'єр і навіть не міністр. Це має бути питання відносин двох компаній, коли ціна визначається ринком", - підкреслив експерт.
Екс-уповноважений Президента висловив думку, що вступ України до Митного союзу не дозволить домогтися прийнятних умов постачання газу. "Досвід Білорусі наочно показує, до чого призводить загравання з Москвою. А всі ці розрахунки, що Україна отримає від вступу до Митного союзу 6 млрд дол, 10 млрд дол - все це чисто теоретичні викладки, які нічим не підтверджуються на практиці", - резюмував Соколовський.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас