Черговий виток кризи в Європі може призвести до збільшення тиску на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий виток кризи в Європі може призвести до збільшення тиску на гривню

Валюта
1045
Черговий виток кризи в Європі може збільшити тиск на курс гривні, якщо ескалація кризових явищ призведе до різкого падіння цін на світових товарних ринках, а також зменшення іноземних інвестицій в країну і погіршення умов для зовнішніх позик українських банків і підприємств, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Що стосується курсу гривні, то на сьогоднішній день події навколо Греції, що супроводжувалися різкою девальвацією євро до долара, на відміну від інших країн регіону не надали великого впливу на Україну. Це пояснюється, в першу чергу, тим, що українська економіка орієнтована, в основному, на долар, а не на євро. Крім того, внутрішні фінансові ринки через свою низьку ліквідність практично ізольовані від світових ринків, зокрема, мова йде про відсутність іноземних інвесторів. Для платіжного балансу України домінуюче значення має динаміка світових цін на сталь. Тому, якихось значних проблем можна очікувати, якщо ескалація кризи в єврозоні призведе до різкого падіння цін на світових товарних ринках", - вважає начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
Аналітик Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері вважає, поглиблення кризової ситуації в деяких європейських країнах може збільшити ризики для курсу гривні.
"Черговий виток кризи в Європі, однозначно, посилить проблеми торговельного балансу України, як з точки зору скорочення обсягу торгівлі і капіталовкладення, так і з точки зору можливості відтоку коштів європейських компаній. У цій ситуації гривня втратить свої позиції проти європейської валюти" , - сказав експерт. При цьому він зазначив, що разом з тим, у пошуку відносно благополучної "гавані" "гарячі" європейські гроші можуть прийти і в Україну, і курс гривні може досить швидко зрівноважитися.
Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов, у свою чергу, зазначив, що пов'язані з кризою в Греції події несуть в собі два глобальні ризики, дуже значущі для України - посилення обережності інвесторів, що приводить до їх виходу з ризикових активів і зниження цін на сировинні товари.
"Кожен виток кризи суверенних боргів у Європі призводить до різкого посилення обережності інвесторів та їх виходу з ризикових активів... Оскільки український борг розцінюється міжнародними інвесторами як високоризикові активи, глобальне зниження апетиту інвесторів до ризику істотно впливає на його котирування. При цьому слабкі показники економічного зростання, відстрочка програми співпраці з МВФ і передвиборчий період додатково підсилюють підозрілість інвесторів щодо українських активів", - зазначив експерт.
При цьому він підкреслив, що у зв'язку із загостренням кризових явищ у світовій економіці попит на сировину на світових ринках може знизитися, що безпосередньо вплине на економіку України.
"Якщо криза в зоні євро викличе сильну хвилю песимізму у світовій економіці, то це припинить зростання фізичного попиту на сировину. Цьому може сприяти і фактор сповільнення китайської економіки - найбільшого споживача сировини в світі... Ми розцінюємо ймовірність зниження цін на нафту і чорні метали в 2013 році як високу. Безумовно, дана перспектива є викликом для економічного зростання і платіжного балансу України", - вважає Блінов.
Разом з тим, казначей Укрінбанку Олег Бронін вважає, що економіка України має достатній запас міцності для протистояння новим зовнішнім викликам.
"Безумовно, рецесія в єврозоні негативно позначається на обсягах товарообороту з іншими країнами, в тому числі з Україною, що, як ми бачимо, призводить до деякого сповільнення економічного зростання і в нашій країні. При цьому в першому кварталі 2012 року ВВП України все ж зріс на 1,8%, інфляція зменшилася до 1,9% в річному вимірі, чистий приплив прямих іноземних інвестицій збільшився в 1,6 рази в порівнянні з відповідним періодом минулого року і склав $1,4 млрд, курс національної валюти залишався стабільним, обсяг золотовалютних резервів збільшився до $31 млрд. Тому, незважаючи на надзвичайно слабкі перспективи зростання і значні ризики в Європі, економіка України має достатній запас міцності для того, щоб уникнути сильних фінансових потрясінь", - сказав він.
Експерти відзначають низьку ймовірність розміщення українськими емітентами боргових зобов'язань на зовнішніх ринках в найближчому майбутньому.
"Швидше за все, зовнішні ринки залишаться відкритими для українських компаній. Однак, кумулятивні ризики України та міжнародних фінансових ринків, а також збільшення попиту на фінансові ресурси в Європі, зараз роблять запозичення дорогими і непідйомними", - зазначив Ратувухері.
Аналогічної точки зору дотримується і Сологуб.
"Зовнішній ринок запозичень для України залишається практично закритим з серпня минулого року: єдиними зовнішніми позиками з того часу залишаються короткострокові торгові кредити та кредити від пов'язаних компаній. Зараз же ситуація ще більше погіршилася - котирування CDS України перебувають на рівні 830 б.п., набагато вище, ніж для інших країн регіону. Очевидно, приймаючи до уваги значні економічні і політичні ризики, інвестори вважають вкладення в Україну досить високоризиковими, особливо в умовах загострення європейської кризи. Тому, на наш погляд, вірогідність розміщення українськими емітентами боргових зобов'язань на зовнішніх ринках виглядає дуже низькою, принаймні, до виборів", - сказав він.
Начальник управління міжнародного фінансування і структурування транзакцій Першого українського міжнародного банку Сергій Зубро, в свою чергу, зазначив, що можливості виходу на міжнародні ринки в даний час відсутні для абсолютної більшості потенційних емітентів.
"На тлі надзвичайно активної першої половини року на ринках emerging markets України є явним аутсайдером. Наприклад, при загальному обсязі випусків єврооблігацій російських і індонезійських емітентів на загальні суми близько $16 млрд і $9 млрд, Україна має у своїй графі нуль. При негативному подальшому розвитку подій в єврозоні українські емітенти можуть і далі залишатися на голодній пайці", - сказав Зубро.
Заступник голови правління банку "Хрещатик" Олег Ходачук вважає, що складна ситуація на фінансових ринках Європи та світу може призвести до подорожчання зовнішніх позик для України.
"Якщо сьогодні інвестори з побоюванням поглядають у бік європейських країн з інвестиційним рейтингом, то, що говорити про ті країни, у яких рейтинг спекулятивний, як, наприклад, у України. Вже сьогодні на вторинному ринку прибутковість бондів України переступила 10%-ву межу. Таким чином, ситуація на фінансових ринках Європи та світу призведе до подорожчання ринку зовнішніх запозичень для України, або взагалі до його закриття, що, безумовно, негативною матрицею накладеться на бюджет країни і витрати корпоративних емітентів", - сказав він.
Разом з тим, за оцінкою заступника голови правління-директора департаменту казначейства і фінансових інститутів VAB Банку Сергія Борисова, вартість зовнішніх позик для України в найближчому майбутньому істотно не зміниться.
"Не думаю, що ситуація для України якимось чином зміниться... Подорожчання (позик на зовнішньому ринку), можливо, і буде, але за рахунок локального подорожчання грошей, які підуть на покриття кризи в Європі. На цьому загальному підйомі вартості запозичення може підвищитися рівень ставок, але, враховуючи, що Україна запозичує в доларах, вартість позик навряд чи зросте. У України є певний рейтинг, вона повертає свої борги, співвідношення зовнішнього боргу країни до ВВП досить помірне", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас