Експерт: Ціну на бензин заморозять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціну на бензин заморозять

Енергетика
422
Ціни на бензин "замерзнуть" на нинішньому рівні (11,25-11,40 грн за літр А-95) у зв'язку з прийняттям Радою закону про плаваючу ставку акцизного збору з нафтопродуктів, стверджує заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.
Як нагадує газета "Сегодня", плаваюча ставка означає, що сума середньої біржової ціни літра пального та акцизу повинна бути постійною (зараз 198 євро/т). Тобто якщо пальне подорожчало - акциз зменшився, і навпаки. В результаті, коли ціни на нафту (а значить, і на бензин) зашкалять, споживач цього відчути не повинен.
Закон передбачає, що корективи внесуть при здешевленні нафти нижче $105 за барель і вище $125, а в інтервалі цін $105-125 нічого не зміниться. Ставки будуть переглядатися (при необхідності) кожні 10 днів.
"Я вважаю прийнятий закон дуже "сирим", - говорить директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. - Ціни на нафту впали, і не виключено, що опустяться нижче $105 за барель. Але автоматично зросте акциз, і ціни на пальне, в кращому разі, залишаться колишніми. Верхня планка - $125 за барель - надто висока".
Заступник директора департаменту нафтової промисловості Міненерго Костянтин Бородін заперечує: "Задум в тому, щоб бензин не дорожчав для споживача в період різких коливань. А в діапазоні $105-125 ніщо не заважає трейдерам ще знизити ціни, якщо нафта подешевшає з нинішніх $112 на $6-7, адже акциз залишається постійним. Експертно-аналітична група при Кабміні буде за цим слідкувати".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас