Чи зможе видобуток сланцевого газу забезпечити енергонезалежність України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможе видобуток сланцевого газу забезпечити енергонезалежність України

Енергетика
1004
Україна розраховує почати видобуток сланцевого газу в 2017 році. Чиновники спростовують заяви про наявність екологічних загроз і очікують задоволення всіх енергетичних потреб держави.
Міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький заявив на прес-конференції в Києві, що через вісім років Україна зможе забезпечити свої потреби в газі за рахунок місцевих запасів. За його словами, конкурс на право видобутку нетрадиційних видів газу, в якому перемогли компанії Shell і Chevron, західна преса вже назвала історичним. Міністр стверджував, що ці проекти не несуть ніякої екологічної загрози місцевому населенню. Він пообіцяв нові тендери і розширення масштабів видобутку, що дозволить "забезпечити енергетичну безпеку України".
Український газовий Клондайк
У наступні 30 років компанії Shell і Chevron, що перемогли 10 травня в конкурсі на право видобутку газу, можуть інвестувати від 50 до 70 мільярдів доларів в Олеське родовище сланцевого газу на заході України і в Юзівське родовище на сході країни. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький. За оцінками геологів, на Юзівському родовищі запаси газу становлять до двох трильйонів, а на Олеському - до півтора трильйонів кубометрів. Згідно з цими розрахунками, Україна посідає четверте місце в Європі за обсягами нетрадиційного газу після Польщі, Франції та Норвегії.
Як повідомив міністр, компанії-переможниці тендера перевершили висунуті під час конкурсу критерії. За його словами, це означає, що "інвестиційні зобов'язання будуть перевищені мінімум в два рази". Ставицький підкреслив, що розробка сланцевого газу забезпечить всі потреби держави в цьому виді сировини і палива вже через вісім років. "Враховуючи нові конкурси і те, що держава стане активно добувати вуглеводні, ми прораховуємо, що приблизно до 2020 року ми в цілому забезпечимо всі наші насущні потреби", - заявив міністр.
Відповідаючи на запитання кореспондента DW, Ставицький не відкинув експорту газу компаніями-інвесторами. Він також сказав, що в разі необхідності, держава зможе застосувати право викупу призначеного для експорту газу. Міністр підтвердив, що компаніям-інвесторам дозволено безмитне ввезення необхідного обладнання. "Я вважаю, що це справедливо, оскільки для буріння близько п'яти тисяч свердловин потрібно багато техніки, якої немає в Україні", - сказав Ставицький.
Тисячі свердловин екології не зашкодять
Він спростував можливі екологічні ризики, які можуть виникнути при видобутку нетрадиційного газу в Україні. Відповідаючи на запитання DW, міністр запевнив, що проблеми екології є "одним з найважливіших критеріїв проведення як геологорозвідувальних робіт, так і видобувних". Ставицький також повідомив, що інформування місцевих жителів у місцях, де планується розгорнути видобуток газу, було однією з найважливіших вимог конкурсу.
Міністр пообіцяв, що міністерство і компанії, які видобувають газ, будуть проводити серед населення роз'яснювальну роботу з екологічних питань. Секретар міжвідомчої комісії з розробки угоди про розподіл продукції Володимир Ігнащенко запевнив, що при укладанні угоди обласні ради та органи місцевого самоврядування будуть затверджувати вирішення всіх екологічних проблем. Кабінет міністрів зможе схвалити рішення про початок робіт тільки після того, як це буде схвалено місцевою владою, зазначив секретар. А в договорах з Shell і Сhevron будуть передбачені серйозні економічні санкції за невиконання або несвоєчасне виконання зобов'язань.
Політична воля і "третя сила"
Голова Комітету економістів України Андрій Новак сказав в інтерв'ю DW, що українські вчені вже давно доповідали про значні поклади нетрадиційного газу на території країни. Єдиною проблемою його видобутку він назвав велику глибину залягання газоносних пластів. Однак успіх реалізації проектів з розробки цих родовищ залежить насамперед від політичної волі нинішнього керівництва, а не технологічних проблем, вважає економіст. "Це питання суто політичне, а не економічне. Інтерес до українського енергоринку в світі досить високий і не слабшає з часом, тому тепер все повністю залежить від вищого політичного керівництва", - зазначив Новак.
Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар підтвердив в інтерв'ю DW, що газоносні пласти на території України залягають в основному на глибині п'ять кілометрів. Однак експерт вважає марними побоювання з цього приводу, "оскільки Chevron вже веде видобуток на глибинах п'ять кілометрів на території Сполучених Штатів Америки".
У той же час Гончар нагадав про сумний досвід Болгарії, де довелося заморозити програму видобутку нетрадиційного газу через протести екологів та населення. "Тут не можна відкидати впливу третьої сили. Подібні процеси спостерігаються у всіх країнах, які є традиційними споживачами російського газу", - вважає Гончар.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас