Януковичу би день простояти та ніч протриматися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу би день простояти та ніч протриматися

1475
Україна найближчим часом ратифікує угоду про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) в СНД, але до Митного союзу та ЄврАзЕС продовжить придивлятися. Такі озвучені Віктором Януковичем підсумки зустрічі президентів України і РФ. У Києві відзначають, що нічого нового український лідер не запропонував російському колезі, а тому головне для Києва питання - про зниження ціни на російський газ - як і раніше, не має перспективи вирішення. Тупикова ситуація вирішиться, можливо, в липні в Києві, де планується провести засідання міждержавної комісії на рівні президентів, пише російське видання "Независимая газета".
Спілкуючись з журналістами в кулуарах неформального саміту СНД, Янукович підтвердив, що Київ все ж таки має намір ратифікувати угоду про ЗВТ у СНД і зроблено це буде найближчим часом. Але уточнив: "Фактично деякі питання, які, ми вважаємо, є перешкодою в питаннях торгівлі, ми також по кожному з цих питань домовилися, що з двох сторін наші фахівці, експерти сядуть, подивляться, як можна найближчим часом їх вирішити".
Один з лідерів фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов вчора сказав "НГ", що документ поки не надійшов на ратифікацію: "Але ви чули, що сказав президент. Надійде вказівка (пропрезидентським фракціям українського парламенту) - все буде зроблено в найкоротші терміни. Немає проблем".
Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко нагадав, що проблема з ратифікацією виникла ще восени минулого року: "Як виявилося, в документ вже після парафування тексту і перед його підписанням були внесені деякі поправки - не в інтересах України. Київ зрозумів це постфактум, коли підпис прем'єра Азарова вже стояв під угодою. Тому, наскільки мені відомо, всі останні місяці напружено вівся пошук юридичних механізмів для вирішення цієї проблеми". Експерт припустив, що українська влада і зараз не кинеться стрімголов ратифікувати документ, з низкою положень якого Київ не згоден: "Але для Москви це питання не є ні головним, ні принциповим. Нічого не трапиться, якщо негайної ратифікації знову не буде".
Хоча українська сторона робила ставку на обіцянку Януковича як на жест доброї волі, покликаний сподобатися Путіну, проте в Москві взагалі не реагують на подібні політичні заяви української влади, зазначив "НГ" політолог Тарас Березовець. Тим більше, що позиція Києва щодо важливіших для російської влади інтеграційних проектів залишилася незмінною. Віктор Янукович в Москві підтвердив: "Поки що нічого не змінилося. Ми продовжуємо залишатися спостерігачами в ЄврАзЕС, як і інші країни. Ми сьогодні вивчаємо існуючу ситуацію". Те ж, за його словами, стосується і Митного союзу - Україна вирішила зайняти вичікувальну позицію.
Загальна політична атмосфера міждержавних відносин, як і очікувалося, не дозволила президентам України і Росії хоча б на неформальному рівні просунутися до взаєморозуміння у газовій сфері. Україна, як і раніше, вимагає переглянути затверджену в 2009 році формулу, за якою визначається вартість газу. "Газпром" не бачить для цього підстав. Як повідомило українське посольство в Москві, напередодні зустрічі президентів газові переговори поновилися, українську делегацію представляв голова Міненерго Юрій Бойко. Але сторонам поки не вдалося вирішити основне питання - яку ціну Київ готовий заплатити за цінову поступку "Газпрому". Взимку українські чиновники неофіційно повідомляли, що російська компанія претендує на половину контролю над газотранспортною системою (ГТС) і вихід на внутрішній український ринок. Ці умови в Києві визнали неприйнятними.
Судячи з усього, ситуація і зараз не змінилася. Принаймні Віктор Янукович в Москві говорив журналістам не про російсько-український газовий консорціум, а про тристоронній формат співпраці: "Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії і Європи". Він визнав, що непоступливість "Газпрому" заганяє Україну в кут і змушує шукати інших партнерів з постачання газу: "Ми працюємо, наприклад, з Туркменістаном і з Азербайджаном, ми шукаємо такі можливості. Чому? Тому що нас не влаштовує ціна на російський газ. І це цілком природно".
Політолог Березовець вважає, що зустріч Януковича і Путіна нічого не змінила в українсько-російських відносинах, які давно перебувають на спаді. "Показово, що засідання міждержавної комісії, яке вже багато разів відкладали, знову призначено аж на липень. Якби були якісь варіанти вирішення накопичених проблем, якщо було б що обговорювати, то домовилися б проводити засідання негайно, в травні. А так, може, знову перенесуть", - сказав експерт.
Володимир Фесенко вважає, що жодних підстав для предметної розмови не буде, поки залишається невизначеною ситуація у відносинах України з Євросоюзом. "Багато аналітиків, особливо в Москві, очікували від Януковича розвороту в бік Росії - на тлі вкрай різких і роздратованих заяв європейських лідерів на адресу України, що прозвучали в останні тижні. Але, по-перше, це був тільки сплеск емоцій через ситуацію з Юлією Тимошенко, на ділі Європа не зацікавлена в бойкоті України. Зараз тональність вже змінилася, стала більш спокійною. По-друге, наївно було б вважати, що Янукович, образившись за Захід, кинеться в бік Росії. Тим самим він продемонстрував би свою слабкість. Після цього тільки здаватися на милість переможця без бою? А російські пропозиції, вимоги та умови таять багато проблем і небезпек для української влади. Ні, Янукович не схильний до різких рухів і поспішних рішень, він все розрахує, почекає, продумає. Зовнішньополітичний розворот в теорії можливий, але нескоро: діалог України з ЄС ще не вичерпаний", - зазначив він.
Примітно, що в ці дні прем'єр-міністр Микола Азаров закликав Євросоюз зайняти більш активну позицію в питаннях енергобезпеки України, яка є членом Європейського енергетичного співтовариства.
Як писала "НГ", "Нафтогаз України" в кінці минулого тижня підписав рамкову угоду про альтернативні російським поставки газу з німецькою компанією RWE. У той же час Київ дав право розробляти перспективні родовища сланцевого газу на території України компаніям Chevron і Shell. Експерти розцінюють ці рішення як своєрідну спробу торгу з Москвою, якою українська влада демонструє, що газ може перестати бути козирем у політичних переговорах. "Точкові рішення і політичні декларації свідчать про те, що в України немає стратегії, що діє принцип: день простояти та ніч протриматися. Апелюють то до одних, то до інших, але тиск з боку ЄС і РФ наростає", - сказав експерт Березовець.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас