Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах розпочнеться у 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах розпочнеться у 2017 році

Енергетика
366
Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах має початися в 2017 році. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький на прес-конференції в Києві в середу, 16 травня.
"З урахуванням усіх процедур, до кінця року реально підписати угоди про розподіл продукції (УРП) з Shell і Сhevron (переможцями конкурсів по Юзівській і Олеській площах відповідно - ред)", - сказав Ставицький.
За його словами, буріння на Юзівській площі (Харківська та Донецька обл.) має розпочатися вже наступного року, дослідно-промислова розробка - в 2015 році. Роботи на Олеській площі (Львівська та Івано-Франківська обл.), Швидше за все, почнуться в 2014 році, дослідно-промислова розробка - в 2016 році.
"...Промислова розробка (обох родовищ - ред.) - це 2017 рік", - уточнив Ставицький.
Міністр зазначив, що, за базовим сценарієм, Україна зможе видобувати на Юзівській і Олеській площах 15 млрд куб. м. газу на рік. А оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м. газу
"Оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м. газу ... За нашими розрахунками, десь в 2020 році ми забезпечимо всі свої потреби в газі", - сказав міністр.
За словами Е.Ставицького, Shell і Сhevron має намір на етапі геологорозвідувальних робіт пробурити близько 5 тис. свердловин на Юзівській і Олеській площах, що перевершує попередні очікування держави.
"Інвестиційні пропозиції переможців конкурсів більш ніж два рази кращі від показники, які були закладені постановою Кабміну (постанови № 1297-1298 від 30 листопада, в яких прописані умови конкурсів на СРП по Юзівській і Олеській площах - ред.)", - зазначив міністр екології та природних ресурсів.
Так, згідно з постановами, мінімальний обсяг інвестицій, які має вкласти інвестор під час геологорозвідувальних робіт Юзівської площі, становить 1,6 млрд грн, Олеської - 1,3 млрд грн.
"У конкурсних пропозиціях переможців ці суми, як мінімум, удвічі більші", - підкреслив Е.Ставицький.
Міністр повідомив, що за пропозицією Shell і Сhevron частка держави в отримуваній продукції, становитиме більше 30%, тоді як мінімальною умовою було 16,5%.
У свою чергу, секретар Міжвідомчої комісії з УРП Володимир Ігнащенко зазначив, що в договорах з Shell і Сhevron будуть передбачені серйозні економічні санкції за невиконання, або несвоєчасне виконання зобов'язань.
Як повідомлялося, переможцями конкурсів на укладення УРП, що видобувається в рамках розробки Юзівської і Олеської площ, стали компанії Shell і Сhevron відповідно.
Україна оголосила конкурси на укладення УРП по Юзівській і Олеській площах 23 лютого цього року. Паралельно НАК "Надра України" для створення спільних підприємств, які в подальшому стануть однією зі сторін УРП, відібрало ТОВ "СПК-Геосервіс" (Київ).
У освоєння Юзівської ділянки, прогнозні ресурси якого оцінюються в 4,054 трлн куб. м газу різних типів, на етапі геологічного вивчення планується залучити не менше 1,6 млрд грн інвестицій і 30 млрд грн на етапі промислової розробки.
У освоєння Олеської ділянки, прогнозні ресурси якого оцінюються в 2,98 трлн куб. м сланцевого газу, на етапі геологічного вивчення планується залучити не менше 1,3 млрд грн інвестицій і 25 млрд грн на етапі промислової розробки.
Заявки на конкурси з УРП Юзівської і Олеської площ подали п'ять транснаціональних компаній: на Олеську площу - Shevron і ENI; на Юзівську - Exxon Mоbil, Shell і ТНК-ВР.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас