Україна назвала середньорічну вартість газу з Росії - 440 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна назвала середньорічну вартість газу з Росії - 440 доларів

Енергетика
856
Середньорічна ціна на імпортний газ в Україні складе в 2012 році 440 доларів за тисячу кубометрів. Про це, як передає РИА Новости, заявив керівник "Нафтогазу України" Євген Бакулін. У бюджеті України на закупівлю палива закладена ціна 416 доларів.
Усього Україна планує закупити в Росії 27 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, на ці цілі доведеться виділити майже 12 мільярдів доларів.
Втім, не виключено, що Україні доведеться заплатити за паливо ще більше: в контрактах з "Газпромом", укладених в 2009 році, встановлено принцип "бери або плати". Іншими словами, імпортер за цими контрактами повинен буде заплатити значний штраф, якщо не вибере обумовлені обсяги палива. В "Газпромі" раніше заявляли, що поставлять в Україну 33 мільярди кубометрів.
Раніше в "Нафтогазі" заявляли, що в першому кварталі 2012 року купували у "Газпрому" паливо за 416 доларів, у другому і третьому - планують купувати за 418 доларів, у четвертому - за 413 доларів. Не виключено, що перегляд ціни пов'язаний з високою вартістю нафти на світовому ринку (ціни на газ в контрактах 2009 року прив'язані до нафтових з певним часовим запізненням). З тієї ж причини, наприклад, Росії довелося переглядати основні показники в бюджеті на 2012 рік - зараз ці зміни знаходяться на стадії затвердження Держдумою.
Україна вже кілька років веде переговори з Росією про перегляд умов угод 2009 року, але істотного прогресу в цьому місцевим чиновникам досягти не вдалося. За контрактами 2009 року "Нафтогаз" отримує паливо дорожче, ніж інші європейські партнери "Газпрому", хоча витрати на транспортування газу до України менші. Для порівняння, в лютому в "Газпромі" повідомляли, що середня ціна на газ для Європи становитиме за підсумками року 415 доларів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас