КОД Кличка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КОД Кличка

1774
На цьому тижні один з лідерів об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив: Віталій Кличко - український боксер і політик - відмовляється брати участь у виборах мера Києва. Пізніше сам Кличко ці слова соратника по боротьбі з владою спростував. Опозиція вкотре показала не тільки свою роз'єднаність, а й те, що лідерські амбіції її членів можуть переважувати спільний інтерес.
Як Яценюк давав Кличкові відставку
Вранці 14 травня українські ЗМІ поширили новину: Віталій Кличко відмовляється від своїх претензій на крісло київського міського голови. Джерелом інформації, правда, був не сам Кличко, а лідер політичної партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк. "Він вже прийняв для себе рішення. Наскільки я знаю, він відмовився від участі у виборах мера Києва. Це окрема історія", - заявив Яценюк. Чим викликана подібна зміна настрою Кличка, Яценюк так і не пояснив. Сам же Кличко інформацію про відмову від боротьби за мерське крісло спростував. "З подивом читаю коментарі і трактування "друзів", що, мовляв фраза Кличка про те, що його не цікавить мер без повноважень, означає відмову від Києва, і мерських амбіцій. "Друзі", не трактуйте за мене мої слова", - зазначив він на своїй сторінці в Facebook. "Говорив і ще раз повторюю - партія УДАР боротиметься за повернення повноважень мера, за повернення самоврядування. Друге - невідомо коли будуть вибори в Києві, адже в порушення закону їх просто не призначають! І треба боротися за їх призначення! Всі кияни стали заручниками маніпуляцій влади з проведенням виборів і Київради, і мера", - зазначив Кличко. У цій заочній суперечці двох опозиційних лідерів звертає на себе увагу тональність розмови. Кличко пише слово "друзі" по відношенню до людей з Комітету опору диктатурі в лапках. Яценюк, у свою чергу, викладає свої думки дуже відсторонено, холодно. Хоча представники його політсили не втрачають моменту поговорити про своїх "союзників" з "УДАРу".
Приміром, Андрій Пишний - друг і соратник Яценюка по партії - в рідкісному інтерв'ю не згадує про Кличка. "Віталій повинен визначитися. Правдиво відповісти на досить прості питання: де і з ким він, за що і проти чого він і його партія? Ми відповідей поки не почули. Крім заяв про похід окремим списком", - зазначає він в інтерв'ю "Ліга Бізнес Інформ". "Для успіху УДАР грає не останню роль. Так склалося, що Віталій і його партія в уявленні певної кількості виборців є цим самим оновленням. Але УДАР обережний у відносинах з КОД, вичікує з обговоренням і висуненням єдиних кандидатів в округах... Навіть в питанні, чи буде балотуватися Віталій у мери Києва, і то немає повної ясності. Але мені здається, Кличко як політик і майбутній мер Києва, за якого я, в тому числі, готовий проголосувати, все-таки поділяє спільну з нами систему цінностей", - впевнений Пишний. Заклопотаність члена партії нинішнього лідера об'єднаної опозиції зрозуміла: Кличко досить перспективний політик. Опитування показують зростання його рейтингу, який вже сьогодні коливається на рівні 10%, що є досить серйозним показником для молодої партії. За словами Пишного, Кличко "повинен" відповісти на запитання, з ким він. З об'єднаною опозицією чи з владою. Третього, за словами Пишного, не дано. Адже самостійне політичне майбутнє будь-якої з опозиційних сил на руку владі. "Якщо ж молоді партії розраховують пройти в парламент на хвилі протесту та очікувань оновлення і відкрити там політичні торги, то треба відразу сказати про це. В об'єднаної опозиції немає ні віце-прем'єрських портфелів, як у випадку з Тігіпком, ні 500 тисяч доларів за тушку депутата, як в історії з Рибаковим, нема чим конкурувати з владою за лояльність третіх сил, а головне - нема за що. Сам факт такого торгу - вже програш", - зазначає соратник Яценюка. Таким чином, в Комітеті опору диктатурі ясно дають зрозуміти, що не тільки "нерівно дихають" до Кличка і його політичної сили, але і будь-яка самостійна політика "УДАРу" (в першу чергу - участь у виборах) в підсумку буде розглядатися як вільне чи мимовільне сприяння владі. За таких умов інформаційний тиск на того, хто вагається, вельми і вельми корисний. Однак сам Кличко не сильно горить бажанням кидатися в обійми об'єднаним опозиціонерам. І від мерської кар'єри не відмовляється.
У мери - значить в мери
Віталію Кличкові не вперше боротися за місце столичного градоначальника. Він вже намагався стати мером Києва в 2008 році. Цього разу Кличко теж докладає масу зусиль для того, щоб, нарешті, стати головою матері міст руських. "Всім "коментаторам", а головне - киянам, які мене підтримують, хочу заявити - хто б що не говорив, я не розчарую киян. Столиця повинна мати мера, обраного більшістю киян, а не призначеного Банковою", - заявив Кличко 14 травня в Прилуках. "І повинні припинитися, нарешті, маніпуляції навколо цих виборів. Всі хочуть знати, коли відбудуться вибори мера столиці. І не треба їх підгадувати під те, щоб Кличко в них не брав участь. Це владі не допоможе", - зазначив молодий політик. "Скільки вже можна гратися в ці інспіровані ігри?", - обурювався він. "Наприкінці травня вибори вже не відбудуться, то їх пророкують влітку, то - восени, то - в наступному році. І кожного разу з'являється нова версія стосовно Кличка і нові "кандидати", які заявляють про свої амбіції на мерство. Кожен повинен відповідати сам за себе", - різко підсумував Кличко. Його слова свідчать - з кожною заявою з приводу "УДАРу" і Кличка особисто з боку "об'єднаних опозиціонерів" прірва між ними і Кличком збільшується. Професійний спортсмен, який виграв не один бій, має достатньо сили волі і цілеспрямованості для того, щоб не піддаватися словесному тиску. Тим більше від людини, чий рейтинг не такий вже й високий, а всі заяви якої схожі на погано приховані ревнощі до успіхів "УДАРу".
Не згоден Кличко і на роль "весільного генерала". У КОД і без нього вже є лідери. Просто торгувати обличчям для залучення голосів для об'єднаних опозиціонерів Кличко навряд чи захоче. Про це свідчать і його заяви з приводу мерства. Кличку не потрібне крісло київського голови само по собі як черговий пояс або трофей. Йому потрібні повноваження. Роль нинішнього мера міста Леоніда Черновецького, який начебто і є, але на роботі його ніхто довгий час не бачив, а всі муніципальні ЗМІ в своїх повідомленнях згадують вже не його, а голову Київської міської державної адміністрації Олександра Попова, Кличка не влаштовує. "Я не хочу бути мером, що не впливає на процеси. Табличка на дверях мені не потрібна. Ми вимагаємо повернення повноважень мера. Як сказав один представник влади, зараз мер виконує репрезентативні функції. Він щось презентує. Невідомо що. В його руках немає ні бюджету, ні важелів впливу. І чи є в місті мер чи нема мера - це нікого не цікавить. Особливо владу", - заявив він 10 травня. У цьому ж інтерв'ю Кличко підкреслив, що до 12 травня КОД має дати йому відповідь про можливість спільної участі в парламентських виборах. Для цього Турчинов і Яценюк повинні визначитися з пропозицією Кличку з приводу підтримки опозицією одного - найбільш популярного кандидата - в кожному мажоритарному виборчому окрузі. Інтерв'ю Яценюка, відносини, що загострилися між опозиціонерами, і можна вважати своєрідною відповіддю Кличку. Особисті чвари і ревнощі до успіхів один до одного перед обличчям сильного ворога, яким для опозиціонерів є Партія регіонів, здавалося, повинні були відійти на другий план. Але цього так і не відбулося. Якщо між Кличком і Яценюком в майбутньому все ж буде укладений договір про співпрацю, вони з великою часткою ймовірності можуть піти по стопах старших товаришів - Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко, які стали "заклятими друзями" після спільного тріумфу під час Помаранчевої революції.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас