ЄС не хоче давати Україні більше грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не хоче давати Україні більше грошей

986
Європейський союз припинив значну частину фінансової підтримки України. Про це сьогодні в Києві заявив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо говорити про Україну, ви знаєте, що значна частина підтримки Європейським союзом сьогодні припинена. Для цього є кілька причин. Зокрема, це стурбованість управління державними фінансами і також однією з причин є проблема з реєстрацією експертів Євросоюзу. Це нова перешкода, яка виникла в останні роки", - сказав Тейшейра.
Нагадаємо, раніше Тейшейра заявляв, що ЄС збільшить фінансову підтримку демократичних інститутів України.
У лютому цього року Єврокомісія відмовилася фінансувати Україну через неефективність українського законодавства. "Наша програма допомоги по здійсненню реформ і бюджетна підтримка пов'язана не з політичними ускладненнями у відносинах України та ЄС. Вона пов'язана з нездатністю українських властей адмініструвати нашу фінансову допомогу. Приймати законодавство, засноване на стандартах ЄС. Дотримуватися європейських процедур, у тому числі процедур і стандартів фінансового менеджменту", - зазначив 7 лютого Тейшейра.
Загальна сума фінансування перевищує 160 млн євро. Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко 10 квітня за підсумками зустрічі з Тейшерою заявив, що Євросоюз відновить програму фінансової підтримки України на 160 млн євро через кілька тижнів. Однак цього не сталося.
Ситуація, що склалася навколо дотримання владою України прав людини, переслідування опозиційних політиків, а також ситуація з Тимошенко в останні тижні сильно загострила відносини України і ЄС. Все більше країн заявляють про бойкот Євро-2012 в Україні, з вимогами розібратися в ситуації в Качанівської колонії і дотримуватися прав людини.
З приводу бойкоту Євро-2012 Тейшейра заявив, що Україні не загрожує. "На сьогодні не йде мова про перенесення Євро. Такої інформації у мене немає. Особисто я чекаю Євро і планую відвідати матч", - сказав Тейшейра і додав: "Я акредитований в Україні, а по бойкоту, то він може стосуватися тільки перших осіб".
Раніше європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, який повинен відбутися 11-12 травня 2012 р. в Ялті. Від участі в Ялтинському саміті відмовилися Президенти Болгарії, Естонії, Австрії, Чехії, Німеччини, Італії, Чорногорії, Словенії та інших країн. У зв'язку з цим, Україна перенесла Ялтинський саміт на більш пізній термін.
Також Євросоюз призупинив ратифікацію угоди про асоціацію ЄС з Україною. Ініціаторами цього кроку виступили Німеччина, Великобританія і Чехія. Ці країни вимагають звільнення лідерів опозиції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас