Міністри фінансів ЄС сформували нові правила для банків єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів ЄС сформували нові правила для банків єврозони

200
Міністри фінансів 27 країн-членів Європейського союзу у вівторок досягли політичної угоди про збільшення вимог до основного капіталу і ліквідних активів європейських банків, повідомляє агентство Bloomberg.
До січня 2013 року Євросоюз повинен забезпечити наявність правової бази, що забезпечує дотримання міжнародних правил Базельського комітету з банківського нагляду ("Базель-3") в окремих країнах блоку. Загальні правила Базель-3 наказують всім банкам мати достатність базового капіталу першого рівня (core tier 1 capital) на рівні 7% від зважених за ризиком активів.
При цьому Брюссель не має наміру перешкоджати прийняттю більш жорстких вимог в окремих державах ЄС, що, зокрема, розв'язує руки уряду Великобританії, дозволяючи йому впровадити так звані "правила Вікерса", згідно з якими британські банки повинні забезпечити достатність основного капіталу першого рівня (tier 1) не менше 10% - на 3 процентні пункти вище обговорюваних міжнародних стандартів.
"Ми щасливі, що вдалося досягти політичної домовленості. Однак треба обговорити технічні зміни", - заявив міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн.
Згідно зі схваленим міністрами документом, банки Європи також повинні підтримувати достатній рівень ліквідних активів для забезпечення безперебійної роботи в умовах 30-денного дефіциту ліквідності на ринку.
Починаючи з 2015 року банки також повинні будуть розкривати інформацію про дотримання вимог Базеля-3 про скорочення боргового тягаря.
Досягнення домовленостей є істотним проривом в реформуванні банківського сектора, зазначають експерти, оскільки тепер Данія, яка в даний час головує в ЄС, зможе почати переговори з депутатами Європарламенту щодо рамкового законопроекту про нові вимоги до банків. Законопроект спочатку повинен бути прийнятий на загальноєвропейському рівні, а потім ратифікований кожною з країн Євросоюзу. Перший раунд переговорів представників данського уряду та Європарламенту почнеться 23 травня.
Раніше сьогодні повідомлялося, що міністри фінансів єврозони спростували можливість виходу Греції з єврозони, назвавши чутки про це "пропагандою і нонсенсом".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас