ВВП Італії та Нідерландів скоротився в січні-березні 3-й квартал поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Італії та Нідерландів скоротився в січні-березні 3-й квартал поспіль

Казна та Політика
177
Обсяги ВВП Італії та Нідерландів, які займають відповідно третє і п'яте місце в єврозоні за цим показником, показали зниження в січні-березні 2012 року третій квартал поспіль, таким чином, в обох країнах триває рецесія, повідомляє агентство Bloomberg.
При цьому в Італії спостерігається поглиблення спаду, тоді як Нідерланди демонструють тенденцію до його сповільнення.
Італійська економіка втратила в минулому кварталі 0,8% порівняно з жовтнем-груднем, коли падіння становило 0,7%. У річному вираженні падіння посилилося з 0,4% до 1,3%. Економісти, опитані агентством Bloomberg, очікували зниження першого індикатора на 0,7%, другого - на 1,2%.
Італія перебуває в стані рецесії вже в четвертий раз з 2001 року. Нинішній спад пов'язаний в першу чергу з жорсткими заходами економії і борговою кризою в єврозоні в цілому. Уряд Італії в даний час реалізує програму скорочення держвидатків на 20 млрд євро.
Зниження ВВП Нідерландів у I кварталі склало 0,2% відносно попередніх трьох місяців, коли було зафіксовано падіння на 0,7%. Ринок прогнозував скорочення голландської економіки на 0,3%.
У річному обчисленні падіння голландського ВВП склало 1,1%, як і очікувалося.
Серед країн Євросоюзу продовження рецесії також зафіксовано в Чехії, що пов'язано із заходами економії і посиленням податкового режиму, включаючи підвищення ПДВ. Чеський ВВП скоротився в січні-березні на 1% відносно жовтня-грудня і на 1% в річному численні. Економісти очікували зростання першого показника на 0,1%, другого - на 0,2%.
Другий раз за чотири роки рецесія спостерігається в Румунії, ВВП якої знизився в I кварталі вдруге поспіль - на 0,1% після скорочення на 0,2% у попередні три місяці.
У річному обчисленні румунська економіка додала 0,3% в січні-березні, тоді як ринок очікував зростання на 0,8%.
Тим часом зростання ВВП Словаччини, хоч і сповільнилося в порівнянні з IV кварталом, виявилося кращим від експертних оцінок. Обсяг ВВП країни збільшився в минулому кварталі на 3,1% в порівнянні з тим же періодом 2011 року, тоді як аналітики прогнозували підйом на 2,8%. У жовтні-грудні підйом становив 3,4% в річному вираженні.
Зростання фінської економіки, ймовірно, прискорилося в I кварталі завдяки тому, що компанії Фінляндії, як і Німеччини, поступово переорієнтовують зовнішньоторговельну діяльність на країни, що швидко розвиваються, включаючи Китай, оскільки єврозона (найбільший торговельний партнер і Фінляндії, і ФРН) перебуває в стані рецесії.
За попередніми оцінками статбюро Фінляндії, ВВП країни збільшився в I кварталі на 1,3% в порівнянні з жовтнем-груднем, коли підвищення становило всього 0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас