Нежорсткий графік. Коли справді подешевшає бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нежорсткий графік. Коли справді подешевшає бензин

Енергетика
1316
Українські заправки готові знижувати ціни, але навряд чи будуть робити це синхронно. За словами представників ринку, зниження цін може розтягтися на декаду, але вже точно не буде проходити за графіком, як того хоче експертно-аналітична група (ЕАГ) при Міненерговугілля.
Згідно з останніми рекомендаціями ЕАГ, ціни на нафтопродукти повинні в найближчі дні знизитися на 10 коп.: на 5 коп. за літр з 12 травня, і ще 5 коп. за літр з 15 травня. За даними учасників засідання ЕАГ, дане рішення було продиктовано зниженням цін на нафту на світових ринках, а також наявністю достатніх запасів нафтопродуктів на внутрішньому ринку. Однак поки середні ціни на бензин не змінилися, хоча вже мали, адже перший етап зниження призначений на 12 травня.
Раніше опитані ЛІГАБізнесІнформ експерти припускали зниження цін у травні, якщо на ринку не відбудеться надзвичайних подій. "Зараз не можна говорити про те, що в Україні ціни підуть вгору. Принаймні, вони застигнуть на місці", - стверджував Олександр Сіренко з UPECO.
Підтвердив цей прогноз і керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. "У квітні ціни на нафту в світі почали знижуватися, що вже не дає підстави для підвищення внутрішніх цін на бензин найближчим часом", - вказував експерт.
Під одну гребінку
Власники заправок вважають рекомендації ЕАГ некоректними, хоча й погоджуються, що передумови до зниження цін існують. "Ми дійсно чекаємо зниження цін. Але в які періоди це буде відбуватися і в яких мережах - поки достеменно невідомо", - говорить президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.
За його словами, терміни зниження цін будуть різними для кожної окремої мережі АЗС, що пов'язано, перш за все, з рівнем запасів в конкретній компанії. "Враховуючи, що у кожної компанії своє бачення процесу забезпечення роздробу, свої можливості в плані обігових коштів, з наповнення резервів, відповідно, у всіх компаній ці терміни будуть відрізнятися", - підкреслює глава об'єднання.
Косянчук вважає помилкою рекомендувати знизити ціни на чітко встановлену суму починаючи з чітко визначеної дати. "Тому що всі розрахунки секретаріату експертно-аналітичної групи під собою не мають економічного підґрунтя, - каже Косянчук. - Вони це все обчислюють за незрозумілими для нормальної людини критеріями".
Представник ринку підкреслює, що останні два роки ціновий коридор по бензину практично працює без прив'язки до ринку. "Ринок на нього не звертає уваги, тому що він економічно необґрунтований", - говорить Косянчук.
Мінус 20
Глава об'єднання прогнозує, що зниження цін на бензин відбудеться в найближчу декаду і може досягти 20 копійок на літрі. "Тенденція така, що сьогодні вже в деяких мережах пішло зниження. У деяких мережах воно піде ось-ось, але знову-таки, в залежності від того, скільки було ресурсів у торгових запасах", - зазначає Косянчук.
Про хороших передумовах для зниження цін у травні говорили раніше і галузеві експерти. У квітні спостерігалося зниження цін на зовнішньому ринку, спочатку на дизельне пальне, а потім і на бензини. Тому травень пройде під знаком зниження цін, упевнений директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. За його прогнозами, показники на стелах АЗС протягом місяця опустяться як мінімум на 10 коп.
"Це зниження сьогодні потрібне всім. Воно потрібне і споживачеві, потрібне уряду. І воно, як не дивно, потрібне продавцям бензину. Тому що попит через високі ціни дуже сильно впав. А цей бізнес працює, в першу чергу, на обороті", - підкреслював Куюн.
Крім того, в даний час у Верховній Раді знаходиться законопроект про введення так званої коректуючої суми акцизу. За допомогою механізму, який називають "плаваючим" акцизом, влада зможе регулювати розмір акцизу на бензин і дизпальне в залежності від котирувань нафти brent на Лондонській біржі. Такий інструмент дозволить утримувати ціни в роздробі на відносно стабільному рівні, говорять експерти.
А поки на ринку панує затишшя. За останній тиждень середні ціни на українських заправках не змінилися. Як і тижнем раніше, бензин марки А-92 пропонують в середньому по 10,89 грн./літр (тут і далі - дані консалтингової групи А-95). Бензин марки А-95 пропонують в середньому по 11,32 грн. за літр, а дизельне пальне - по 10,26 грн.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас