Експерти: Відносини України і Росії чекає стагнація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Відносини України і Росії чекає стагнація

1399
Під час візиту президента Януковича до Москви на саміт СНД прориву в українсько-російських відносинах не станеться, впевнені українські експерти. На їхню думку, відносини Москви і Києва чекає стагнація і "постановка на паузу".
Українські експерти роблять невтішні прогнози розвитку відносин Києва і Москви. Більшість аналітиків вважають, що значних змін на краще найближчим часом не відбудеться, а проблеми, що накопичилися, так і не будуть вирішені. Зокрема, найгостріша для України проблема - ціни на російський газ.
Поле проблем
Україно-російські відносини рясніють суперечностями, тенденцій до вирішення яких поки не спостерігається, упевнені експерти в Києві. Так, керуючий партнер компанії CapitalTimes Ерік Найман нагадує, що Україні в 2012 році доведеться віддавати МВФ за попередніми позиками близько 3,8 мільярда доларів, і ще більше 4 мільярдів - в наступному році. Перепозичити ці кошти, на думку Наймана, можна було б тільки у Росії.
"Але після повернення в Кремль Володимира Путіна будь-яка спроба звернутися до Москви за кредитом спричинить нові не тільки економічні, але й політичні вимоги", - попередив експерт.
Ні ворожнечі, ні дружби - так охарактеризував російсько-українські відносини директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Він нагадав, що всі інтеграційні проекти Києва і Москви застопорилися, при цьому сторони загрузли в торгових війнах: "То сир, то масло, то ще щось. Це навіть не війни, це, радше, партизанські вилазки російського санітарного лікаря та українських товаровиробників", - підкреслив Карасьов. За його словами, очевидна невідповідність порядків денних двох країн: "Російська сторона хоче від України Митного союзу, а українська від Росії - низької ціни на газ".
Газовий пасив
Президент центру "Відкрита політика" Ігор Жданов заявив DW, що президент Янукович "сам загнав себе в глухий кут Харківськими угодами "флот в обмін на газ". "Всі ідеологічні маркери, такі як державна російська мова, які намагається "продавати" своїм колегам нинішнє керівництво України, цікавлять Володимира Путіна не більше, ніж ритуальні заклинання. Його цікавить тільки одне: чи готовий Янукович поступитися національними інтересами і здати газову трубу Москві", - упевнений політолог.
Політичний аналітик київського Інституту євро-атлантичної інтеграції Володимир Горбач в інтерв'ю DW зазначив, що Україна вже перезимувала з нинішньою ціною на російський газ, і що це дуже переконливий аргумент для Москви на користь того, що Київ може платити таку ціну.
Горбач переконаний, що Кремль зацікавлений у подальшому зростанні ціни на газ, щоб "загнати українську економіку в борги і після цього претендувати на стратегічні сектори промисловості та інфраструктури".
Довгий ящик
Вихід з нинішньої патової ситуації, за висловом Вадима Карасьова, можливий, якщо зміняться позиції глобальних гравців. "До 2015-2016 років Євросоюзу для виходу з кризи можуть знадобитися ресурси Росії, тому між Москвою і Брюсселем буде можливий обмін технологій на активи, а активів - на ресурси, - прогнозує Карасьов. - І тоді Україні можна буде шукати своє місце в цьому новому альянсі".
"Намагаючись проводити багатовекторну політику, президент Янукович опинився в багатовекторній ізоляції", - вказує Ігор Жданов. У свою чергу Володимир Горбач вважає, що поділяючи обурення США і Євросоюзу кримінальним переслідуванням екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, "Путін хоче показати своїм західним партнерам, що з ним можна співпрацювати, і що на порядку денному можуть стояти питання, які не розділяють Росію і Захід". У цій ситуації Януковичу не залишиться нічого іншого, як взяти тайм-аут у відносинах з Москвою, як він раніше це зробив з Євросоюзом, резюмує Жданов.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас