Сенат Польщі: ЄС закриє двері для нових членів після вступу Хорватії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат Польщі: ЄС закриє двері для нових членів після вступу Хорватії

713
Євросоюз в 2013 році після вступу Хорватії на довгий час закриє двері для нових членів, заявив в хорватському місті Спліт маршал (голова) Сенату Польщі Богдан Борусевич.
За його словами, "Хорватія входить в Євросоюз в останній момент", після чого піде тривала пауза в розширенні ЄС, що пов'язано з несприятливою економічною кон'юнктурою, що склалася в даний час. При цьому Польща активно підтримує приєднання до союзу нових держав південно-східної Європи, зазначив Борусевич, який бере в Хорватії участь у конференції "Регіональний розвиток і фонди ЄС - польський досвід", передає ИТАР-ТАСС.
Хорватський віце-прем'єр Бранко Грчіч повідомив учасникам зустрічі, що вже у другій половині 2013 року Хорватія очікує отримати на цілі розвитку 450 млн. євро з фондів ЄС, а в 2014 - 1,08 млрд. євро. "Це величезна сума і країні необхідно підготуватися до її освоєння", - зазначив Грчіч.
Міністр регіонального розвитку Польщі Ельжбета Беньковська, в свою чергу, порадила хорватському уряду максимально ефективно витрачати кошти, що виділяються Євросоюзом. За її словами, яскравим зразком нераціонального освоєння фондів ЄС є Греція, приклад якої показує, до чого це може довести.
Помічник міністра закордонних справ Хорватії Хрвойє Марушич зазначив, що вступ країни в Євросоюз надасть їй нові можливості, в першу чергу, економічного розвитку. "І після приєднання до ЄС Хорватія продовжить допомагати іншим країнам регіону в їхньому прагненні до євроінтеграції, і тим самим зробить внесок у зміцнення стабільності в південно-східній Європі", - підкреслив він.
Нагадаємо, протягом кількох місяців перед Євросоюзом стоїть також питання вступу Сербії, яка тривалий час домагається членства в союзі. На початку березня члени Європейського парламенту попросили лідерів Євросоюзу схвалити надання Сербії статусу кандидата на вступ до складу Європейського співтовариства. Трохи раніше з таким проханням зверталася також Рада міністрів ЄС з загальних питань.
Однак проти висловився уряд Румунії, в якому зазначили, що Бухарест не підпише угоду до тих пір, поки сербський уряд не дасть гарантії правового захисту тридцятитисячної румунської меншини на території своєї країни. Проте пізніше Румунія відмовилася від претензій до Белграда.
У березні на саміті в Брюсселі Євросоюз ухвалив рішення надати Сербії статус кандидата в члени ЄС.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас