У вівторок новий президент Франції Олланд офіційно вступить на посаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вівторок новий президент Франції Олланд офіційно вступить на посаду

135
Президент Франції Ніколя Саркозі, що йде з посади, передасть у вівторок повноваження новому голові держави Франсуа Олланду.
Потім відбудеться церемонія інавгурації сьомого президента П'ятої Республіки, запланована на 10:00 за місцевим часом (12:00).
Новий президент, за яким з його власної подачі в ЗМІ закріпилося визначення "нормальний", не хоче надавати цій церемонії занадто приватний характер. Це раніше підтвердила і його колишня цивільна дружина Сеголен Руаяль, повідомивши пресі, що їх спільні діти не візьмуть участі в церемонії інавгурації.
У 2007 році, коли Саркозі приймав кермо влади від Жака Ширака, на церемонії були присутні його діти від першого шлюбу, діти його другої дружини Сесілії, з якою він розлучився кілька місяців по тому, і їх спільна дитина.
Голова регіональної ради Пуату-Шаранта С.Руаяль планує бути присутньою в Єлисейському палаці на церемонії передачі влади, "якщо її запросять як колишнього кандидата, колишнього міністра і голову регіону, відповідно до протоколу". У цьому випадку їй доведеться перетнутися з нинішньою супутницею Олланда журналісткою Валері Тріервейлер, яка оголошена серед учасників церемонії разом з колишніми прем'єрами-соціалістами та делегацією з департаменту Коррез, де Олланд почав свою політичну кар'єру 30 років тому.
Нового президента в Єлисейському палаці повинен зустрічати Саркозі. У них відбудеться бесіда віч-на-віч, в якій буде йти мова, в тому числі, про "ядерні коди".
Що стосується безпосередньо церемонії інавгурації, Олланд вислухає оголошення результатів президентських виборів головою Конституційного суду Жаном-Луї Дебре, потім великий канцлер ордену Почесного легіону, генерал Жан-Луї Жеоржелен піднесе новому президенту нагрудний ланцюг гросмейстера ордена Почесного легіону, що складається з шістнадцяти золотих кілець.
За традицією, новий президент повинен проїхати на автомобілі по Парижу. Олланд вибрав для цієї мети останню модель марки "Сітроен" - DS5 з гібридним двигуном. У програмі дня нового президента заплановано також покладання квітів до пам'ятників французького політичного діяча Жюля Феррі в саду Тюїльрі і лауреата Нобелівської премії з фізики та хімії Марі Кюрі в будівлі Інституту Кюрі.
У 1981 році Франсуа Міттеран президент-соціаліст поклав троянди на могили Жана Мулена (героя французького руху Опору), Жана Жореса (діяча французького і міжнародного соціалістичного руху) і Віктора Шельшера (французького державного діяча, борця за скасування рабства).
Після покладання квітів президент візьме участь у церемонії в мерії Парижа, де він підпише грамоту про свій візит і отримає медаль міста.
В цей же день Олланд повинен призначити свого прем'єр-міністра. У п'ятницю він повідомив журналістам, що вже зробив свій вибір, але нібито ще не попередив про це майбутнього господаря Матіньйонського палацу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас