Голова Єврогрупи назвав нісенітницею чутки про вихід Греції з єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Єврогрупи назвав нісенітницею чутки про вихід Греції з єврозони

393
Голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер після закінчення зустрічі міністрів фінансів країн - членів Євросоюзу в Брюсселі повідомив, що чиновники не обговорювали тему можливого виходу Греції із зони євро.
"Я ніколи не думав, що Греція може покинути єврозону. Це нісенітниця, пропаганда. Вихід Греції з єврозони не був предметом наших сьогоднішніх дискусій. Абсолютно ніхто навіть не починав розмову про це", - заявив він після шестигодинних переговорів, передає Reuters.
Нагадаємо, ситуація в Греції залишається вкрай напруженою. Напередодні президенту країни не вдалося домовитися з лідерами парламентських фракцій про формування нового кабінету міністрів. Якщо парламентаріям вдасться сформувати правлячу коаліцію, яка буде дотримуватися плану скорочення витрат, схваленого Євросоюзом, голова Єврогрупи обіцяв розглянути варіант продовження термінів виконання реформ.
"Для переговорів нам необхідний грецький уряд, який підтвердить свою відданість програмі скорочення витрат. Тоді, враховуючи обставини, ми не можемо відкинути дискусій щодо нових термінів проведення реформ", - заявив Ж.-К.Юнкер.
На відміну від голови Єврогрупи, члени правління Європейського центрального банку Люк Коен і Патрік Хоноха раніше повідомляли, що не відкидають імовірності виходу Греції із зони євро. За їхніми словами, наслідки такого рішення будуть для Європи важкими, але не фатальними.
Німеччина є противником виходу Греції із зони євро, адже тоді всі наміри і вчинки Берліна виявляться безглуздими. У разі виходу Греції із зони євро Берлін ризикує втратити значні кошти державних і приватних інвестицій, вкладених у викуп грецьких боргових зобов'язань.
Одночасно Жан-Клод Юнкер заявив, що Єврогрупа підтримає можливе стимулювання економіки Євросоюзу. "Між одночасною фіскальною консолідацією і стимулюванням економіки немає ніяких протиріч. Навпаки, вони підтримують і зміцнюють один одного. Нам необхідно і те, і інше. Ми прийшли до згоди в тому, що заходи зі скорочення державних видатків не повинні заважати зростанню економіки", - сказав чиновник.
На його думку, пріоритетним є інвестування в довгострокові проекти, які забезпечать економічне зростання єврозони, при цьому ефективність вкладень повинна оцінюватися кожні кілька років. "Ми повернемося до обговорення цієї теми 21 червня", - додав голова Єврогрупи.
Інвестори очікують, що за стимулювання економічного зростання може взятися Європейський центральний банк (ЄЦБ). У грудні 2011 р. і лютому 2012 р. він видав банкам та іншим фінансовим організаціям пільгові трирічні кредити загальним обсягом 1 трлн євро. Керівництво ЄЦБ раніше неодноразово підкреслювало, що банк більше не буде прямо втручатися в економіку.
Зазначимо, що європейські політики почали частіше обговорювати стимулювання економіки після перемоги на президентських виборах у Франції соціаліста Франсуа Олланда. Однією з його передвиборних обіцянок була переорієнтація економічної політики зі скорочення видатків держбюджету на стимулювання зростання економіки.
Голова Єврогрупи по закінченні зустрічі закликав Мадрид швидше проводити реформи банківського сектора. "Ми закликаємо іспанську владу збільшити темп незалежної оцінки ситуації в банківському секторі, розробити і схвалити комплекс антикризових заходів. У сформованих обставинах все залежить від швидкості проведення реформ", - сказав Ж.-К.Юнкер.
При цьому міністри фінансів країн єврозони позитивно оцінили схвалені Мадридом заходи, серед яких незалежний аудит банків, підвищення норм резервного капіталу і виділення фінансовим організаціям високовідсоткових позик. Крім того, уряд Іспанії частково націоналізував банк Bankia.
Незважаючи на вжиті заходи, вартість обслуговування іспанських 10-річних бондів перевищила 6% річних, що є антирекордом для країн єврозони. На останньому аукціоні з продажу 12-місячних і 18-місячних боргових зобов'язань уряду Іспанії вдалося отримати лише 2,9 млрд євро.
Поки в Брюсселі обговорювали майбутнє іспанської економіки, міжнародне агентство Moody's знизило кредитні рейтинги 26 італійських банків. Прогноз оголошений негативним, що означає ймовірність зниження рейтингів банків в майбутньому.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас