Депутати все з себе знімуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати все з себе знімуть

1850
Керівництво парламентської фракції Партії регіонів вчора вирішило повернутися до розгляду питань про скасування депутатської недоторканності та схвалення закону про основи мовної політики. Пропозиція не знайшла підтримки серед представників опозиції, які наполягають на припиненні політичних репресій. Чи блокувати роботу парламенту з метою домогтися виконання цієї вимоги, опозиція обіцяє вирішити сьогодні вранці.
Засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів голова Верховної Ради Володимир Литвин розпочав з повідомлення про те, що на поточному пленарному тижні депутати повинні розглянути 146 питань. "Велика частина з них з відомих всім причин є перехідними з минулого тижня", - заявив він, докірливо подивившись на представників опозиції, які, як відомо, починаючи з 25 квітня блокували роботу Ради, протестуючи проти застосування співробітниками Качанівської колонії грубої фізичної сили до Юлії Тимошенко.
Голова фракції Партії регіонів (ПР) Олександр Єфремов несподівано для всіх закликав депутатів повернутися до розгляду питання про скасування депутатської недоторканності. Нагадаємо, в 2009 році законопроект N3251 (автори - Віктор Янукович і Олександр Лавринович; в той час народні депутати від ПР) Рада схвалила в першому читанні. Документ передбачав зняття недоторканності не тільки з депутатів, а й з президента та суддів. У квітні 2010 року Конституційний суд визнав скасування недоторканності голови держави таким, що не відповідає основному закону, підтвердивши законність позбавлення її народних депутатів. "Володимир Михайлович, я не бачу причин, щоб не розглянути питання про скасування депутатської недоторканності завтра (15 травня)", - підкреслив Олександр Єфремов.
Голова фракції ПР висунув ще одну вимогу - негайно розпочати розгляд законопроекту N9073 (автори - Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко, обидва - ПР) "Про основи державної мовної політики". Після реєстрації цього документа в 2011 році опозиція звинуватила його авторів у спробах ввести в країні другу державну мову. "У висновку Венеціанської комісії йдеться, що документ не дискримінує жодну мову, а українська залишається єдиною державною!" - зазначив пан Єфремов.
"Перед виборами кожен виконує своє завдання, всім необхідний процес... - флегматично почав коментувати ініціативу щодо скасування депутатської недоторканності спікер парламенту. - Давайте доручимо Головному юридичному управлінню спільно з профільними комітетами розібратися з процедурою розгляду цього питання". Реакція ж пана Литвина на пропозицію про розгляд проекту закону про мовну політику була більш різкою: "Деякі рекомендації експертів з приводу закону досить критичні - треба зібрати їх усі і ще раз обговорити в комітетах".
Представники опозиції, отримавши слово, зажадали задоволення своїх вимог, оприлюднених на попередньому пленарному тижні (24-27 квітня). "Ми вимагаємо припинити знущання над Юлією Тимошенко, покарати винних в її побитті, відсторонити на час проведення розслідування голову Державної пенітенціарної служби Олександра Лисицькова..." - заявив лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін.
Після обговорення ще декількох питань Володимир Литвин закрив засідання погоджувальної ради. Однак чи почне сьогодні Рада працювати, залишилося невідомим: за словами віце-спікера парламенту Миколи Томенка, опозиційні фракції визначаться з тактикою своєї поведінки перед початком засідання.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас