Завалили сесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завалили сесію

Фондовий ринок
1332
Українські торговці цінними паперами вчора пережили ті ж негативні емоції, що і під час різкого обвалу фондового ринку 8 серпня минулого року, коли світові біржі панічно відреагували на зниження агентством S&P прогнозу кредитного рейтингу США. Обвал індикатора "Української біржі" на 7,34% виявився максимальним за дев'ять місяців. Втративши майже 100 пунктів, індекс завмер на позначці 1134 пункту - рівень серпня 2009 року. Більш сильне падіння індекс UX переживав лише сім разів: двічі в 2009 році, чотири рази в травні 2010 року, коли почалася грецька криза, і один раз в 2011-му - 8 серпня (-8,3%).
Розпродажі охопили ринок відразу після відкриття торгів. "Відкрилися трохи нижче закриття п'ятниці і практично весь день продовжували падати", - зазначив начальник відділу торговельних операцій брокерського дому "Відкриття" Олександр Прачковський. Протягом дня на ринок виходили нові продавці. "Всі усвідомили, що врятуватися не вдасться, і почали продавати свої акції. Дрібні спекулянти, які роблять ставки на зниження ринку, допомагали продавцям опускати ціни", - сказав трейдер ІГ ТАСК Микола Семененко.
Приводів для паніки було достатньо, зокрема побоювання щодо нездатності Греції сформувати уряд, що загрожує посиленням кризи в єврозоні. Економісти з Citibank підрахували, що ймовірність виходу Греції із зони євро становить від 50% до 75%. У цьому випадку агентство Fitch пригрозило знизити рейтинги Іспанії, Португалії та Італії на три щаблі. Грецька криза спровокувала розпродажі не тільки на світових майданчиках - від азіатських до американських (найсильніше впали європейські індекси - на 1,94-2,29%), а й на ринках сировини. Вартість золота впала на 1,42%, до $1561,5 за унцію, нафти WTI - на 1,47%. Котирування євро оновили 4-місячний мінімум - $1,283.
На відміну від глобальних ринків, продавців на "Українській біржі" зупинити було важко через низьку ліквідність. "У нас за великим рахунком нікому відкуповувати акції", - нарікає партнер ІГ "Універ" Олексій Сухоруков. За даними "Української біржі", обсяг коштів зарезервованих для угод з акціями за два тижні впав на 15 млн грн, до 73,5 млн грн. За словами Олексія Сухорукова, довіри інвесторів до вкладень у фондовий ринок немає вже давно, зокрема, вона була підірвана забороною на проведення операцій з акціями підприємств групи "Донецьксталь" і на придбання паперів банків в портфелі фондів. "Ці події говорять про те, що ринок ще далекий від цивілізованої форми. Люди це розуміють і бояться заходити на нього", - додав він.
Відсутність покупців призвела до того, що темпи падіння українського фондового ринку навіть перевищили аналогічний обвал в Греції, яка залишається епіцентром світової нестабільності. З початку травня грецький ASE втратив 16,55%, тоді як вартість компаній українського індексу UX знецінилася на 20%. Це змусило трейдерів припустити, що обвал місцевого ринку міг бути спровокований його учасниками навмисно. За словами заступника директора департаменту торгових операцій ІК Dragon Capital Дениса Мацуєва, тиснути на спотовий ринок намагаються гравці, які продавали ф'ючерс на індекс UX.
Для трейдерів строковий ринок (обсяг торгів з ф'ючерсом на UX і опціоном вчора склав 114 млн грн) більш важливий, ніж ринок акцій (46,6 млн грн), оскільки гравці працюють лише з 20-відсотковим гарантійним забезпеченням під операції з ф'ючерсом. Обваливши ф'ючерс на 10,67%, трейдери заробили більше, ніж на коротких продажах акцій. Найбільше втратили акціонери "Азовсталі" (-11,03%) і Єнакіївського метзаводу (-13,1%), тоді як мінімальних втрат зазнали акції "Мотор Січ" (-3,28%).
Після різкого падіння на ринку повинен відбутися відскік вгору, що, швидше за все, відбудеться вже сьогодні. Але зміни розпочатого тренда трейдери не чекають до осені. За словами Дениса Мацуєва, негативний вплив на інтерес інвесторів до вкладень в акції буде мати передвиборна політична нестабільність в країні. "На ринку свіжих грошей немає, тому стабілізація і невеликий відскік вгору відбудуться лише за умови стабілізації цін на західних майданчиках", - сказав Микола Семененко. Відсутність інвесторів і літнє зниження ділової активності також будуть грати проти українського ринку акцій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас