Черговий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий газ

Енергетика
811
Сьогодні президент України Віктор Янукович під час неформального саміту голів країн СНД планує провести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним про зниження ціни газу. Напередодні цієї події Віктор Янукович заявив журналістам, що у відносинах між країнами практично немає ніяких спірних питань, крім газового. "Я сподіваюся, що ми найближчим часом вирішимо і цю проблему", - заявив президент.
За словами високопоставленого джерела в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго України, з понеділка в Москві працює делегація "Нафтогазу", яка намагається надати "Газпрому" українські аргументи на користь необхідності зниження ціни природного газу. "Україна - найбільший покупець газу в Європі. Однак, незважаючи на це, ціни для нас встановлені надзвичайно високі. Тому ми хочемо купувати не 33 млрд кубометрів газу на рік, як це передбачено контрактом, а 25 млрд. А решту обсягу купувати на спотовому ринку".
За словами співрозмовника, Ostchem Group Дмитра Фірташа при купівлі газу в Німеччині домагається ціни $340 за тисячу кубометрів. У той же час російський газ обходиться "Нафтогазу" в $425. В обмін на зниження ціни до $250 за тисячу кубометрів "Нафтогаз" готовий викуповувати законтрактовані обсяги, а також пропонує допустити Росію до розробки сланцевих родовищ в Україні.
""Газпром" пішов назустріч споживачам в країнах ЄС, знизивши обсяги продажів всупереч контрактним умовам, і ми розраховуємо домогтися того ж", - говорить джерело в Міненерго. За даними міністерства, обсяг поставок газу в Європу в січні-квітні 2012 року знизився до 51 млрд кубометрів проти 58 млрд кубометрів за аналогічний період минулого року. Україна вже готується до закупівель на спотовому ринку. Нагадаємо, що "Нафтогаз" підписав рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу з німецькою RWE Supply & Trading.
У тому випадку, якщо Україна купить менше газу, ніж передбачено контрактними умовами, "Газпром" зможе звернутися в міжнародний арбітраж, говорить партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський. "Однак з урахуванням того, що інші європейські споживачі отримали можливість скоротити закупівлі, "Нафтогаз" зможе говорити про дискримінацію. Шанси виграти такий позов є в обох сторін", - говорить Доманський. У "Газпромі" вчора не стали коментувати ситуацію.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що українська сторона сподівається провести вдалі переговори з Росією. "Після виборів президента Росія може бути більш зговірливою, оскільки більше не потрібно демонструвати принциповість своєї позиції", - говорить він. Втім, директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що нинішніх пропозицій України може виявитися недостатньо для "Газпрому". "Якщо питання стане вирішуватися на політичному рівні, то вимагатимуть політичних поступок зовсім іншого рівня, ніж купівля 8 млрд кубометрів газу", - говорить Марунич. Раніше керівництво РФ заявляло, що очікує приєднання України до Митного союзу, а також ратифікації українським парламентом договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас